Minőségi, gyors internetszolgáltatás Ajkán és környékén is

Kütyü Magazin - 2021. február 23.

A 2017-ben indult Szupergyors Internet Program (SZIP) a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia Digitális Infrastruktúra pillérének fontos eleme. A SZIP célja volt, hogy az Európai Unió Digitális Menetrendjével összhangban (2020 végéig) az unióban minden háztartás, illetve üzleti és kormányzati végpont számára elérhetővé váljon a legalább 30 Mbit/s sebességű, megbízható internetszolgáltatás. 

A SZIP „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” (GINOP-3.4.1-15) néven megjelent támogatási konstrukció célja a korszerű szélessávú (ún. NGA) internethálózattal korábban el nem ért lakossági területek lefedése volt.  A támogatási projekt keretén belül a helyi hálózat, illetve annak kapacitása az Ajkai járás adott településein is alkalmassá vált a növekvő használati igények és nagy sávszélesség iránti elvárások kielégítésére, ezáltal lehetővé téve a digitális szolgáltatások akadálytalan terjedését.

A fejlesztés Ajka, Csehbánya, Farkasgyepű, Halimba, Nyirád, Öcs, Szőc, Úrkút, Városlőd településeken valósult meg, ahol összesen 1777 igényhely lefedésére került sor. Az Invitel által FTTH vagy VDSL technológiával megépített hálózat hosszú távon a legkorszerűbb technológiai megoldást nyújtja az Ajkai járásban élők, valamint az ott működő kisvállalatok és közintézmények számára.

A részben uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a járás minden településén elérhetővé vált a legalább 30, de többségében 100 Mbit/s-ot is meghaladó, vagy akár 1000 Mbit/sec sávszélességű internet. Ezen felül, az újgenerációs szélessávú infrastruktúra létrejöttével az ügyfelek immáron élvezhetik a minőségi digitális televízió szolgáltatást, valamint a költséghatékony vezetékes telefonálás előnyeit is. 

Vissza