Újgenerációs, intelligens gyorstöltési technológiát mutatott be az OPPO

Kütyü Magazin - 2021. augusztus 11.

Az OPPO okoseszköz márka az OPPO Flash Charge Open Day nyílt napon bemutatta a vállalat töltéstechnológiai kutatásainak és gyorstöltési megoldásainak fejlesztésével kapcsolatos legújabb eredményeit. Az OPPO Flash Charge újításainak köszönhetően minden korábbinál gyorsabban és biztonságosabban tölthetők fel mobileszközeik.

Az OPPO vezető globális okoseszköz márka bemutatta a VOOC Flash Charge gyorstöltési technológiával kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységének legújabb eredményeit. A vállalat kutatói elsősorban azt vizsgálják, hogy az új anyagok, a modern töltési architektúrák, és a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok hogyan alkalmazhatók a töltési teljesítmény fokozásának és az akkumulátorok még biztonságosabb feltöltésének érdekében.

„Az OPPO VOOC Flash Charge egy gyorstöltési ökoszisztéma, amelynek fejlesztése a töltési rendszer minden elemét érinti, legyen szó az adapterről, a töltőkábelről, az akkumulátorról, az áramkörökről, vagy bármely egyéb egységről. A folyamatos innovációnak köszönhetően megoldásaink mára a legszélsőségesebb körülmények között is képesek kielégíteni a vezetékes és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó változatos igényeket” – mondta Jeff Zhang, az OPPO VOOC Flash Charge technológia fejlesztéséért felelős vezető kutatója. 

Biztonságosabb töltés

Az OPPO legújabb fejlesztései hatékonyan képesek növelni a töltés sebességét, miközben egy új biztonsági rendszer előzi meg az akkumulátor károsodását. A rendszer öt elemből tevődik össze: továbbfejlesztett biztosítékokból, gallium-nitrid (GaN) kapcsolókból, egy speciális kétcellás akkumulátorból, egy biztonsági chipből, valamint az akkumulátorokban alkalmazott kompozit áramszedőkből:  

  •     A Flash Charge rendszerben található alacsony impedanciájú biztosíték túlterhelés vagy egyéb hibajelenség esetén azonnal leválasztja az áramellátásról az akkumulátort, így fizikailag védi meg a károsodástól. A továbbfejlesztett biztosíték alacsonyabb belső ellenállással rendelkezik, ami még biztonságosabbá teszi a töltőrendszer használatát
  •     Az OPPO először használ okostelefonjain Gallium-nitrid (GaN) kapcsolókat. Ezek a kapcsolók nemcsak kisebb területen képesek ugyanazt a funkciót betölteni, mint a hagyományos szilícium MOSFET kapcsolók, de működésük hozzájárul a hőtermelés csökkentéséhez, a töltés hatékonyságának és megbízhatóságának javításához.
  •     A kétcellás akkumulátorok lehetővé teszik az ingadozásmentes áramellátást, miközben csökkentik a feszültséget és a hőtermelést. A kettős akkumulátorcellákat egy szerkezetben egyesítő megoldás kevesebb helyet foglal el, miközben ugyanazt a biztonsági teljesítményt nyújtja, és lehetővé teszi az akkumulátor kapacitásának legalább 5%-os növelését.
  •     Az OPPO szabadalmaztatott MI-algoritmusokat használó akkumulátor okos chipje valós időben képes felismerni a feszültségkieséseket. Ha a feszültségcsökkenést az akkumulátor károsodása okozta, a telefon figyelmezteti a felhasználót és további megelőző biztonsági intézkedéseket kezdeményez.
  •     Az OPPO új biztonsági akkumulátora kompozit áramszedővel rendelkezik, ami felváltja a tipikus, kizárólag alumíniumot tartalmazó megoldásokat. Az ötrétegű, „szendvics” szerkezetű áramszedő további védőanyaggal van bevonva, ami megvédi az akkumulátort a külső sérülések okozta rövidzárlatoktól. Az OPPO Lab teszteredményei szerint az új akkumulátor 100%-os sikerrel teljesít a szúrás és ütés teszteken.

Intelligens töltés: optimalizálja a sebességet és az akkumulátor élettartamát 

Az OPPO az eseményen bemutatta új intelligens töltési megoldásait is. A mesterséges intelligencia alkalmazása több területen is javulást eredményezhet az akkumulátor teljesítményében, egyrészt növelhető az akkumulátor élettartama, bizonyos esetekben pedig jobb töltési sebesség is elérhető. Az új technológia a 65 W-os SuperVOOC gyorstöltés használata során akár 1500 töltési ciklus után is képes az eredeti kapacitás 80%-át fenntartani. Az intelligens megoldásoknak köszönhetően a töltés sebessége mindig az akkumulátor által maximálisan, de még biztonságosan felvehető töltési teljesítményig növelhető. Mindez a 65 W-os SuperVOOC gyorstöltés esetében a töltési idő kb. 20%-kal történő csökkentését teszi lehetővé, így egy 4500mAh-s akkumulátor már akár 30 percen belül feltölthetővé válik. A technológia ugyancsak képes a töltési teljesítmény szabályozására az akkumulátor hőmérsékletének függvényében. Ennek eredményeként a felhasználók hőhatással járó kellemetlenség nélkül használhatják telefonjukat töltés közben is.

Extrém töltés: a Flash Charge még a leghidegebb környezetben sem adja fel

A vállalat gyorstöltési technológiája rendkívül alacsony hőmérsékleten is optimális töltési teljesítményt biztosít. Az intelligens algoritmusok a töltés megkezdése előtt meghatározzák az ideális töltési hőmérsékletet. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy -20 ℃ és 10 ℃ között az akkumulátor hőmérséklete kevesebb mint egy perc alatt elérheti az ideális tartományt, lehetővé téve az akkumulátor normál feltöltését.

A VOOC Flash Charge gyorstöltési megoldások 2014-es bemutatása óta az OPPO több mint 3000 szabadalmi kérelmet nyújtott be a technológiához kapcsolódóan. A technológiát támogató eszközökön keresztül a vállalat világszerte több mint 195 millió embernek biztosítja a gyors, kényelmes és biztonságos töltés lehetőségét. Az Internet of Experience korában az OPPO Flash Charge technológiája tovább fejlődik, hogy újgenerációs megoldásokat és töltési élményt kínáljon a felhasználóknak, ezért 2021-ben az OPPO útjára indította a The Flash Initiative projektet, amely keretében a technológiát járművekben, nyilvános terekben és chipekben is elérhetővé teszi. 

Az OPPO Flash Charge Open Day eseményről készült videó:

Kulcsszavak: OPPO, okoseszköz
Vissza