Szakértői segítség, hol és hogyan kell tisztítatni a gépeket

Kütyü Magazin - 2021. október 30.

A tévhitek miatt sokan elkönyvelik, hogy a laptopok élettartama csupán egy-két év, pedig ha odafigyelünk az otthoni karbantartásukra, akkor ennél jóval több ideig is használhatjuk az eszközöket. Malatidesz Zsolt, a Laptopszaki cégvezetője arról beszélt, az sem teljesen mindegy, miként tisztítjuk külsőleg a hordozható számítógépet, mert ha a folyadék belemegy a készülékbe, akkor nagyobb kárt csinálunk vele, mint hasznot. Mivel a belső alkatrészek is porosodnak, időközönként érdemes szervizbe is elvinni a laptopokat, mert előbb-utóbb olyan szinten lelassulhatnak, hogy használhatatlanná is válnak.

A laptop karbantartást a legtöbb felhasználó félvállról veszi, részben azért, mert a laptopon belüli porosodás mértéke szabad szemmel nem látható, részben pedig azért, mert nem érzi fontosnak azt. A gyakorlatban ugyanakkor kifejezetten tanácsos időközönként áttisztítani a laptopokat, a munka nagyobbik felét pedig otthon is elvégezhetjük.

Malatidesz Zsolt, a Laptopszaki cégvezetője elmondta, a külső porosodást és a kijelzőn található foltokat, maszatokat nagyon könnyű tisztítani egy egyszerű ablaktisztító folyadékkal átitatott, nedves ronggyal. A feladat csupán annyi, hogy a befújt, de nem eláztatott kendővel áttöröljük az eszközt.

„Tipikus és gyakran előforduló hiba, hogy a tisztítószert közvetlenül a kijelzőre, billentyűzetre spriccelik az ügyfelek Ez azért veszélyes, mert könnyen befolyhat az eszközbe, akár 30-40 ezer forintos kárt okozva. A speciális kijelzőtisztító folyadékok döntő többségével rossz tapasztalataink vannak, mert olyan makacs réteget képeznek felületen, hogy esetenként hónapokig nem lehet megszabadulni tőlük. Ez zavaró, akárcsak az autók esetében, amikor az ablakmosó csíkot hagy maga után a szélvédőn” – magyarázta a szakértő.

 

Először felmelegszik, később már le is áll a laptop

Malatidesz Zsolt szerint a laptop belső takarítása már más kategóriába esik. Vannak, akik úgy érzik, otthon is boldogulnak, és egyedül kezdik el szétszedni a laptopjukat, de az eszköz szétbontása – és persze főként az összerakása – illetve az alkatrészek tisztítása speciális szaktudást és eszközöket igényel. Megfelelő szaktudás nélkül akár javíthatatlan károk is keletkezhetnek, ezért érdemes szakemberre bízni a javítást..

„A por folyamatosan rakódik le a gépen belül és egyre vastagabb réteget képez. Ez egyrészt eltömíti, másrészt túlterheli a ventilátort, mivel sokkal többet kell pörögnie, ami így jobban meríti a laptop akkumulátorát is. Első tünetként az szokott jelentkezni, hogy gépelés közben melegszik a gép, a második fázisban már lassul is, majd egy bizonyos szint után teljesen váratlanul lekapcsol. A laptopokban ugyanis van egy védelmi reakció, ezért meghatározott hőmérséklet felett vészleállás történik, ami hosszútávon akár az adatok, így fotók és dokumentumok elvesztéséhez is vezethet” – magyarázta a Laptopszaki szakértője.

Hozzátette, ahogy az autónkat, vagy egy gázkazánt, úgy a laptopokat is ajánlott évente, másfél évente szervizbe vinni egy rutinszerű tisztításra, hiszen ezzel a későbbiekben jelentős összeget és felesleges idegeskedést spórolhatunk meg.

 

Tüzet is okozhat egy olcsó alkatrész

A Laptopszaki több mint kétszáz fő részvételével készült kutatása szerint tízből nyolcan sosem tisztították a hordozható számítógépüket. Azok számára, akik nem szeretnének otthon a karbantartással bíbelődni, ma már léteznek profi, hozom-viszem laptoptisztító szolgáltatások is.

„Ezekben az esetekben a futár becsomagolva, garanciával hozza és viszi a laptopot, igény szerint akár érintésmentesen. Ez nemcsak magánszemélyeknek, hanem cégeknek is kitűnő megoldás, hiszen akár több részletben az összes munkavállaló gépét is ki lehet tisztíttatni. Ezáltal megnő az élettartamuk, ami nyilvánvalóan üzleti értéktöbbletet is jelent” – fogalmazott Malatidesz Zsolt.

 

Végezetül megjegyezte azt is, a laptopok esetében a kiegészítők, alkatrészek ellenőrizetlen helyről történő rendelésével óvatosan kell bánni, amit egy elrettentő példával szemléltetett.

A Laptopszaki 10 éves története során nem egyszer találkoztak olyan esettel, hogy egy laptop ki is gyulladt: előfordult, hogy valaki pár ezer forintos, rossz minőségű, utángyártott töltőt rendelt Kínából, ami ugyan passzolt az eszközhöz, egy hónap után lángra kapott tőle az eszköz, életveszélyes helyzetet teremtve.

„A laptop is elektronikus eszköz, így a karbantartása és a megfelelő alkatrészek használata biztonsági kérdés is” – figyelmeztet a Laptopszaki cégvezetője.

Kulcsszavak: laptop, Laptopszaki
Vissza