A Microsoft az 5G-t „felhősíti” a mobilszolgáltatókkal együttműködve

Kütyü Magazin - 2022. március 5.

A Microsoft a Mobil Világkongresszuson mutatta be, többek között az Azure for Operators új változatát, az Azure Operator Distributed Services-t, egy újgenerációs hibrid felhő platformot. Ez nagyobb automatizációt, rugalmasságot és skálázhatóságot, a döntési folyamatban és a működtetésben is felhasználható óriási adatmennyiséget, és az 5G hálózaton értékesíthető szolgáltatásokat kínál a mobilszolgáltatóknak.  

A világ egyik legnagyobb okostelefon-showján, az idei Mobil Világkongresszuson (MWC – Mobile World Congress) mutatta be a Microsoft az 5G hálózatra épülő, operátoroknak szánt Azure Operator Distributed Services szolgáltatását. 

Az új szolgáltatás a 2020 szeptemberében elindított Azure for Operators szolgáltatás alapjaira épül. Ez a rendszer üzemeltetőknek és vállalkozásoknak segít hatékonyabbá tenni a hálózataik kiépítését és működtetését, felgyorsítani a termékeik piacra juttatását az 5G hálózaton keresztül, illetve jobban kihasználni az 5G-befektetéseket a termékeik újrapozícionálására az értékláncokon belül. Az Azure for Operators az Ipar 4.0-ra épülő gazdaság fontos szereplőivé avatja az azt alkalmazó operátorokat és vállalatokat, az 5G-ben rejlő üzleti potenciál jobb kiaknázását kínálva a felhő és a periférikus eszközök jobb összehangolása és a hálózat modernizációja révén.

A most bemutatott Azure Operator Distributed Services egy újgenerációs hibrid felhő platform, amely az Azure legjobb funkcióit egyesíti magában: többek között, a legjobb iparági kiberbiztonsági szolgáltatásokat, monitoring és analitikai képességeket, mesterséges intelligenciát és gépi tanulást. Lehetővé teszi, hogy az operátorok az összes munkafolyamataikat egyetlen, szolgáltató-szintű hibrid platformon futtathassák. Az új szolgáltatás az AT&T Network Clould 2.7-es szoftver technológiájára épül, amelyet a Microsoft tavaly júniusban vásárolt meg. A Microsoft az utóbbi években széleskörű együttműködéseket épített ki a telekommunikációs szektorban, amely kiterjed az AT&T, Nokia, T-Mobile, Vodafone, Etisalat, BT, Amdocs, Lumen, Telstra, NTT, és Singtel mobilszolgáltatókra. Partnereinek a Microsoft megbízható és biztonságos platformot kínál a hálózataik optimalizálására, személyre szabott szolgáltatások kifejlesztésére, a szolgáltatásaik megújítására, a működési hatékonyság növelésére.

 

Amennyiben egyetlen, közös platformról kezelhetik a felhőt, az operátorok (mobilszolgáltatók) jobban egyszerűsíthetik és automatizálhatják a folyamataikat az Azure Services, az Azure Arc, az Azure Security és az Azure Paas igénybevételével. Az Azure Operator Distributed Services rugalmasságot és skálázhatóságot biztosít az ügyfelek felhőre vagy hálózatra kapcsolódó eszközeinek üzemeltetése során.  Az operátorok az új megoldás révén új szolgáltatásokat is létrehozhatnak, amelyekkel bevételre tehetnek szert a hálózataikon keresztül, miközben óriási mennyiségű működéssel és marketinggel kapcsolatos adatot gyűjthetnek, amely elősegíti a proaktív döntéshozatalt, a gyors reagálást kritikus helyzetekben, és az értékteremtést.

„Sok évbe telt, amíg sikerült lefektetni az 5G bevezetéséhez és a hálózatok felhősítéséhez szükséges alapokat, ám mostanra elképesztő lehetőségek bontakoztak ki egyéni felhasználók és szervezetek előtt arra, hogy a technológia révén tegyék hatékonyabbá a munkafolyamataikat és a kommunikációjukat. Az 5G, a kiterjesztett/virtuális valóság, a mesterséges intelligencia (AI), IoT és Edge-computing az egész világon és minden iparágban lehetővé teszi a digitális átalakulás felgyorsítását. Mindez arra ösztönzi az operátorokat is, hogy gyorsítsák fel a hálózataik átalakítását, és minél előbb jövedelmezővé tegyék az 5G és EDGE technológiába eszközölt befektetéseiket.” – véli Jason Zander, a Microsoft stratégiai küldetésekért és technológiai átalakulásért felelős alelnöke.

Az Azure Operator Distributed Services mellett, az MWC-n jelentette be a Microsoft az Azure Operator 5G Core-t és Azure Private 5G Core első nyilvános előzetesét is.

Az Azure Operator 5G Core az Azure Operator Distributed Services szolgáltatáson belül jelenik meg, és a több százmillió előfizetőre és eszközre skálázható mobilhálózati szolgáltatások automatizálásban, a működési hatékonyság növelésében segíti az operátorokat. Az Azure Private 5G Core az Azure private MEC megoldás részeként érhető el, és az operátorokat, illetve a rendszerintegrátorokat segíti abban, hogy egyszerű, skálázható és biztonságos módon állíthassanak üzembe 4G és 5G magánhálózatokat vállalkozások számára. Mindkét szolgáltatást az Azure-on keresztül lehet telepíteni és működtetni.

A fenti technológiai újdonságokról, valamint az első vonalban, az ügyfelekkel/vásárlókkal közvetlen kapcsolatban lévő munkatársak jobb elérését és bevonását szolgáló digitális megoldásokról is bővebb információval szolgál az MWC-vel egyidőben megjelent blogbejegyzés.

Vissza