Láthatatlan vezérlőpaneles ívelt kijelző és járművezetőt azonosító újítás a Coninentaltól

Kütyü Magazin - 2023. január 7.

A Continental technológiai vállalat a CES 2023 kiállításon mutatja be ívelt ultraszéles kijelzőjét (Curved Ultrawide Display). Az „ultraszéles” 1,29 méteres szélességet jelent és a kijelző a két A-oszlop között terül el. A 47,5 colos TFT-kijelzőt több mint 3000 LED világítja meg egy 7680x660 pixeles aktív területen. A mátrix-háttérvilágítás kiváló, nagy kontrasztú képminőséget eredményez, és lehetőséget kínál a képernyő azon részeinek elsötétítésére, amelyekre nincs szükség. Ez a helyi fényerőszabályzó technológia energiát takarít meg, és növeli az olvashatóság szintjét.

Az ultraszéles kijelző a vezető és az utasok képernyője egyben. Nagyfokú tervezési szabadságot biztosít a járműgyártók számára, hogy futurisztikus, csúcskategóriás vezetői környezetet hozzanak létre, és tartalmat jelenítsenek meg egy egybefüggő képernyőfelületen. A 4200 milliméteres sugarú íves felület harmonikusan illeszkedik a jármű belterébe, így biztosítva, hogy a felhasználó távoli képernyő területeket is lásson a teljes élmény érdekében. A működési koncepció egy láthatatlan kijelzőn alapul, amely igény szerint tökéletesen láthatóvá válik, ezzel pedig kényelmes és biztonságos vezérlést tesz lehetővé. Az ívelt, ultraszéles kijelző sorozatgyártása a tervek szerint 2025-ben fog megkezdődni.

„Az ívelt ultraszéles kijelző olyan vezetési élményt teremt, amelybe a felhasználók teljesen beleélhetik magukat. A nagy intenzitás és a magas minőség az autót egy négy keréken guruló nappalivá varázsolja. Az extravagáns képernyőformával olyan ügyfeleink igényeit elégítjük ki, akik számára meghatározó a kiváló minőségű vizuális élmény” – mondta Philipp von Hirschheydt, a Continental felhasználói élményért felelős üzleti területének vezetője. „Az érzelmeket és a biztonságot ötvöző képernyők fontos tényezőkké válnak a vásárlási döntéshozatal során. Az ívelt ultraszéles kijelzővel tovább erősítjük technológiai éllovasként betöltött szerepünket ezen a dinamikus piacon, amelyet a gyors technológiai változások jellemeznek.”

 

 

In2visible Display: a lényegre fókuszáló működés

Az egyik oszloptól a másik oszlopig terjedő kijelzővel való interakciót egy integrált vezérlő támogatja, amely szinte varázsütésre jelenik meg akkor, amikor éppen szükség van rá. Ez az egyedülálló megoldás megakadályozza, hogy a felesleges információk elvonják a vezető figyelmét. A panel olyan területek kényelmes vezérlésére is használható, amelyek nem elérhetők karnyújtásnyira. A panel haptikus visszacsatolása lehetővé teszi a kijelző használatát anélkül, hogy a vezetőnek le kelljen vennie a szemét az útról. A félig átlátszó felülettel borított láthatatlan kijelzőt vizuálisan és haptikusan is zökkenőmentesen integrálták a belső felületbe. Ha a kijelzőre nincs szükség, akkor láthatatlan, viszont nem üres fekete térként jelenik meg, hanem egybeolvad a dekoratív felülettel, és egyetlen egységet alkot fa, karbon vagy bármilyen más prémium megjelenésben. Emellett a megoldás speciális mátrix-háttérvilágítást alkalmaz. Ez a világítási technológia lehetővé teszi a tartalom megfelelő fényerővel és a lehető legnagyobb kontraszttal való megjelenítését bármilyen megvilágítási helyzetben, látható háttér nélkül.

„Az In2visible technológiánk és az ívelt ultraszéles kijelző kombinációja egyedülálló, mert megoldja, hogy a vezetőhely képernyői növekvő méretük mellett továbbra is működőképesek maradhassanak. Az egyik oszloptól a másik oszlopig terjedő kijelzők különösen nagy kihívást jelentenek az olyan működési megoldások kifejlesztése terén, amelyek a vezető és az első utas számára egyaránt lehetővé teszik, hogy a teljes képernyőt elérjék. A tökéletesen integrált, a vezető által elérhető vezérlőpanel a legelegánsabb módon oldja meg ezt a problémát, illetve számos autóvezető kérésének is eleget tesz azzal, hogy a kijelzőt érintésvezérléssel teszi kezelhetővé” – mondta Kai Hohmann, a Continental kijelzőmegoldásainak termékmenedzsere.

 

 

CES Innovációs Díj a vezetőfelismerő kijelzőért 

A vezetőfelismerő kijelző segítségével a Continental egy újabb fejlesztést mutat be a CES 2023 kiállításon. A kijelzőmegoldás új funkcióval egészíti ki a járművezető-felügyeletet azáltal, hogy arcalapú azonosítással teszi lehetővé az érintés nélküli, biztonságos vezetőazonosítást. Ezt a trinamiX integrált arcfelismerő érzékelője, valamint a hozzá tartozó szoftver biztosítja, amely a legmagasabb védelmet nyújtja a harmadik felektől származó csalási kísérletek ellen. A trinamiX arcfelismerő rendszere gyors és megbízható járművezető-hitelesítést nyújt, és így lehetővé teszi az olyan alkalmazások használatát, mint például az autóban történő fizetést, további eszközök alkalmazása nélkül. A vezetőfelismerő kijelző elnyerte a CES Innovációs Díjat a „Járműtechnológia és fejlett mobilitás” kategóriában.

Vissza