A Xiaomi erősíti a fenntartható, tudatos életmódot

Kütyü Magazin - 2023. március 1.

A Xiaomi, a fogyasztói elektronikai termékek és okoseszközök globális, vezető gyártója bejelentette, hogy legújabb csúcskészülékén LCA karbonlábnyom-elemzést végzett, amelyben egy független, szén-dioxid-adatelemzéssel és tanúsítással foglalkozó szervezet volt a partnere. Az együttműködés eredményeként elkészült egy átfogó eljárás és módszertani modell az okostelefonok karbonlábnyomának felmérésére.

Az LCA-megközelítés magában foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérését a nyersanyagok kitermelésétől a termékek gyártásán, elosztásán, tárolásán és felhasználásán át egészen az életciklus végén történő ártalmatlanításáig. E modellt követve a Xiaomi 13 Pro karbonlábnyomával kapcsolatos, a teljes életciklus minden részletére kiterjedő mérések a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét 62,8 kg CO2e-ként határozták meg. A mérés módszertana megfelel a PAS2050 szabvány követelményeinek, amely garantálja az adatok pontosságát és hitelességét.

"Ezen értékes információk megszerzése és felhasználása mellett elkötelezettek vagyunk aziránt is, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos döntéseinkről tájékoztatást adjunk, valamint, hogy működésünk során a fenntarthatósági célokat állítsuk a középpontba" – nyilatkozta a Xiaomi szóvivője. "A kezdeményezéssel jelentős előrelépést érünk el karbonlábnyomunk csökkentésében, és abban, hogy termékeink környezetre gyakorolt hatása kedvezőbb legyen. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan úton járunk, amely a fenntarthatóbb jövő felé vezet."

A Xiaomi, mint az ENSZ Globális Megállapodásának (Global Compact, UNGC) résztvevője, amely támogatja az ENSZ által meghatározott Fenntartható Fejlődési Célokat (Sustainable Development Goals, SDG), nagy jelentőséget tulajdonít a fenntarthatósági célkitűzések integrálásának, amelyek összhangban vannak teljes üzleti és iparági tevékenységével.

Jelenleg a Xiaomi több mint 40 energiatakarékos terméket kínál, és a One Paper Box dizájn révén akár 40%-kal csökkenti a csomagolás mennyiségét. Az LCA karbonlábnyom-kezelő rendszer bevezetésével a Xiaomi jelentős lépést tesz fenntarthatósági célkitűzésének elérése felé, és hangsúlyozza elkötelezettségét a környezetbarát termékek fejlesztése iránt, amelyek a fogyasztók és egyszersmind bolygónk javát is szolgálják.

Minden zöld akció számít

A Xiaomi globális nagyvállalatként támogatja az ENSZ által elfogadott Fenntartható Fejlődési Célokat, ezáltal maga is elősegíti a fenntartható életmód egyetemessé válását. A Xiaomi ezen együttműködés résztvevőjeként közép-európai idő szerint 2023. február 26-án délután 5 órakor közzétette vállalásait. Az akció révén szerte a világon egyre több ember rendelkezhet megfelelő információval és ismeretekkel a fenntartható fejlődésről, valamint a természettel összhangban lévő életmódról.

A Xiaomi amellett, hogy elkötelezett a termékeire vonatkozó karbonlábnyom-adatok javításában, valamint a mérések szélesebb termékpalettára való kiterjesztésében, a National Geographic Magazine China-val közösen hozzájárul a fenntartható életmóddal kapcsolatos tudatosság növeléséhez is.

"Fiatal, globális vállalatként meggyőződésünk, hogy jelentős változás csak a tudatosság növelésével és fokozatos lépésekkel érhető el" – mondta a Xiaomi Group alapító elnök-vezérigazgatója, hangsúlyozva: "Ezzel az együttműködéssel célunk, hogy a fogyasztókat fenntartható döntések meghozatalára ösztönözzük a termékek vásárlása során, valamint arra, hogy válasszanak energiatakarékos alternatívákat, környezetbarát közlekedést, és eszközeik korszerűbbre cserélése során használják ki az újrahasznosítási lehetőségeket."

Az együttműködésben a National Geographic a rangos kiadvány tudósainak és kutatóinak tudásával vesz részt, míg a Xiaomi oktatási eszközöket biztosít. Mindezek révén az egyének és közösség megismerhetik életmódjuk bolygónkra gyakorolt hatásait, és felfedezhetik a fenntarthatóbb életvitel lehetőségeit.

Kulcsszavak: okostelefon, Xiaomi
Vissza