Érkezik a Sony új full-frame vlogkamerája

Kütyü Magazin - 2023. április 20.

A Sony bejelentette az új ZV-E1 modellt, egy cserélhető objektíves vlogkamerát, amely nagy teljesítményű, 35 mm-es full-frame szenzorral rendelkezik a tökéletes tartalomkészítés élményéért. 

A Sony vlogkamera kínálatának csúcsán pozícionált fényképezőgép Sony E-bajonettel, fejlett technológiával, filmszerű képalkotással, gazdag gradációs teljesítménnyel, alacsony zajjal és nagy érzékenységgel büszkélkedhet. A világ legkompaktabb, legkönnyebb váza kiemelkedő mobilitást biztosít, míg a kifinomult működés maximális kreatív szabadságot és sokoldalúságot biztosít a vloggereknek.

ZV-E1 főbb jellemzők:

• A világ legkisebb, legkönnyebb full-frame cserélhető objektíves vlogkamerája 

• Full-frame, hátsó megvilágítású CMOS Exmor R szenzor 15+ fényérték fokozattal és magas érzékenységgel

• Sony E-mount rendszer

• BIONZ XR képfeldolgozó motor

• MI-alapú Real-time Recognition AF és Tenacious Real-time Tracking

• 4K 60p, 4K 120p bővítési lehetőség

• Cinematic Vlog Setting S-Cinetone funkcióval

• 5 tengelyes optikai vázba épített képstabilizátor és Dynamic active Mode stabilizáció

• MI-alapú Auto Framing és Framing Stabiliser funkciók

• S-Gamut3.Cine/S-Log3 és S-Gamut3/S-Log3

• Breathing Compensation funkció

• Product Showcase Setting   és egyérintéses Bokeh Switch

• Intelligens 3 kapszulás mikrofon változtatható irányítással

• Vari-angle LCD érintőképernyő az egyszerű nyomonkövetésért 

• Könnyű, stabil okostelefon csatlakozás

• A fenntarthatóság szem előtt tartásával tervezve 

"A ZV-E1-et úgy terveztük, hogy a vloggerek számára, akik felvételeiket szeretnék izgalmasabbá tenni, a lehető legjobb tartalomkészítési élményt nyújtsa" – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe képalkotási termékek és megoldások marketingért felelős vezetője. "Ez egy hihetetlen kamera azoknak az alkotóknak, akik a legjobb olyan vlogkamerát keresik, amelyet az AI technológia hajt, hogy a lehető legjobb tartalmakat készíthessék."

Kifejező képi világ, amely kiemeli a témát

A ZV-E1 egy dedikált vlogkamera, amely 35 mm-es full-frame, hátsó megvilágítású CMOS Exmor R szenzorral rendelkezik, nagyjából 12,1 megapixeles effektív felbontással, nagy érzékenységet, alacsony zajszintet és gyönyörű bokeh-t biztosítva.

A korábbi típusokhoz képest akár nyolcszor nagyobb feldolgozási teljesítményt nyújtó BIONZ XR képfeldolgozó motor jelentősen növeli a nagy érzékenységű teljesítményt, a gradációvisszaadást, a színvisszaadást, az alacsony zajszintű teljesítményt és még sok mást. A képérzékelő által generált nagy mennyiségű adat valós időben feldolgozható, még 4K (QFHD: 3840 x 2160) felvételek 120p sebességgel történő készítésekor is. A BIONZ XR processzor jelentősen hozzájárul a jobb AF sebességhez és pontossághoz is.

Kiváló minőségű 4K (QFHD) videó rögzíthető teljes képkocka kiolvasással 10 bites 4:2:2 arányban, pixel binning nélkül. Ezáltal a full-frame formátum kifejező előnyei elérhetővé válnak a videofelvételek rögzítéséhez, miközben nagy felbontású 4K felvételeket készíthetünk moiré és jaggies hatások nélkül.

A felhasználók 4K 60p felbontású felvételeket készíthetnek, és a Creators' Cloud segítségével akár 4K 120p felbontásra is frissíthetik a felvételt, rendkívül sima, 5x (max.) lassított felvételekkel. A lassított vagy gyorsított videók közvetlen visszajátszásakor az S&Q módban, miközben az XAVC S-I formátumot használja 60p-nél, a 600 Mbps maximális bitráta (4:2:2 10 bites, H.264, All-I) kiemelkedő képminőséget biztosít. Továbbfejlesztve és az XAVC S formátumot használva akár 10x lassított felvétel is használható Full HD felbontással, 240 fps sebességgel, ami új perspektívát nyújt a dinamikus sport és más típusú felvételekhez.

A több mint 15 fényérték fokozat lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb fényviszonyok mellett is természetes hatású képeket készítsen anélkül, hogy a fénypontok vagy árnyékok részletei elvesznének. 

A standard ISO-tartomány 80 és 102400 között terjed mind az állóképek, mind a filmek esetében. A kibővített tartomány az állóképek esetében 40-409600, a filmek esetében pedig 80-409600.

Filmes vágyak valóra váltása

A ZV-E1 a Cinematic Vlog beállításokkal kiemelkedő tartalmakat lehet készíteni – intuitív módon olyan jelenetek hozhatók létre, amelyek úgy néznek ki, mint a játékfilmek. A megfelelő Look és Mood kiválasztásával bárki olyan filmes vlog felvételeket készíthet, amelyek ideálisan illeszkednek a jelenethez és a kreatív szándékhoz. A Cinematic Vlog beállítások közé tartozik a "Looks", amely természetes középtónusokat, valamint lágy színeket és sima kiemeléseket biztosít, amelyek elengedhetetlenek a filmes megjelenéshez és a bőrtónusok kiemeléséhez; a "Moods" bizonyos színeket emel ki, és az AF átmenet sebességét, amely meghatározza, hogy az autofókusz milyen gyorsan vált a témák között. Az általános filmes hangulatot tovább fokozza a 24 fps képkockasebesség és a szélesvásznú Cinemascope képarány (2,35:1), a kép fölött és alatt fekete sávokkal.

Az igazán filmszerű megjelenés érdekében a ZV-E1 S-Cinetone funkcióval rendelkezik. A Sony Cinema Line technológiáján alapuló S-Cinetone természetes középtónusokat biztosít, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bőrszínhez, és így filmes minőséget eredményeznek.

Az új Creative Looks lehetőségek választéka megkönnyíti az izgalmas megjelenítések létrehozását állóképekhez és videókhoz közvetlenül a fényképezőgépben. 10 Creative Looks előbeállításként áll rendelkezésre, amelyek változatlanul vagy testreszabva is használhatók. Mi több, az újonnan hozzáadott My Image Style lehetővé teszi az intelligens automatikus vagy a jelenetválasztó módban történő fényképezést, az érintésérzékeny monitoron található ikonok segítségével pedig a háttér bokeh, a fényerő és a színtónus közvetlen beállítása, valamint a Creative Look kiválasztása is egyszerűvé válik.

A mesterséges intelligencia és a vezető technológia következetesen lenyűgöző képeket eredményez

A Real-time Recognition AF egy innovatív mesterséges intelligencia feldolgozó egységet tartalmaz, amely az alany alakjára vonatkozó adatokat használja a mozgás pontos felismeréséhez - az emberi póz becslési technológia a megtanult emberi alakokat és testtartásokat használja, hogy ne csak a szemeket, hanem a test és a fej helyzetét is nagy pontossággal felismerje, lehetővé téve a kamerától távolodó alany rögzítését és követését. A mesterséges intelligencia feldolgozó egység még a különböző testtartású alanyok között is különbséget tud tenni, és az egyes arcok felismerése is optimálisabb lett, így a követés megbízhatósága olyan nehéz helyzetekben is biztosított, mint például amikor az alany arca ferde, árnyékban vagy ellenfényben van. Az ember és állat mellett az MI feldolgozó egység mostantól lehetővé teszi a madár, rovar, autó/vonat és repülőgép témák felismerését is, ami még nagyobb rugalmasságot és megbízhatóságot biztosít mind az állóképek, mind a videók készítésekor.

A ZV-E1 MI-alapú Real-time Tracking funkcióval rendelkezik, amely az alany megadásával és az exponálógomb félig történő lenyomásával aktiválható. A fényképezőgép ekkor automatikusan követi az alanyt, így a felhasználó szabadon koncentrálhat a keretezésre és a kompozícióra. Az új kamera gyors hibrid AF-fel rendelkezik a gyors felvételkészítéshez és a kitartó követéshez, valamint részletes AF-beállításokkal a végső pontosság és vezérlés érdekében.

A kompakt, precíziós stabilizáló egység és az optimalizált algoritmusokkal ellátott giroszkópos érzékelők akár 5,0 lépéses stabilizációt képesek elérni, ami segít a ZV-E1-ben rejlő teljes képminőségi potenciál kiaknázásában. A fényképezőgép rázkódását 5 tengelyen érzékeli és hatékonyan korrigálja, a vlogkamera testbe épített képstabilizátora pedig hatékony stabilizációt biztosít az objektívek széles skálájával, beleértve az olyan E-bajonettes objektíveket is, amelyek nem rendelkeznek saját stabilizátorral.

A Dynamic active Mode stabilizálás körülbelül 30%-kal hatékonyabb, mint a korábbi modellek Active Mode-ja. Ez minden eddiginél könnyebbé teszi a sima, stabil vlogfelvételek készítését, miközben a merész, dinamikus mozgásra is lehetőség van.

A ZV-E1 másik kiváló funkciója az MI-alapú Auto Framing a videókhoz, amely ideális interjúk, zenei előadások, főzés és még sok más felvétel készítéséhez. Az MI-alapú alanyfelismerő technológiát használó Auto Framing funkció automatikusan levágja a képkockát, hogy az alany kiemelkedő pozícióban maradjon videókészítéskor. Még a kamera mozgatása nélkül is folyamatosan testre szabja a keretezést, hogy az alanyt zökkenőmentesen kövesse, ami az egyszemélyes felvételek készítése esetén is hasznos lehet. A követendő alany egyszerűen kiválasztható a fényképezőgép érintésérzékeny monitorán vagy okostelefonon a Creators’ Appon keresztül.

A Breathing Compensation tompítja a kép elmozdulását fókuszálás közben, hogy fenntartsa az egyenletes látószöget és drámai fókuszálási effekteket érjen el. A kamera Multiple Face Recognition funkcióval is rendelkezik, amely automatikusan beállítja a bokeh-t és a fókuszt több felismert arcra, amikor csoportos szelfiket vagy csoportos portrékat készítenek – így elkerülhetők olyan problémák, mint például, hogy csak az elöl lévő arcok legyenek fókuszban, míg a hátrébb lévők nem.

A ZV-E1 emellett rendelkezik egy Framing Stabiliserrel, amely automatikusan stabilan tartja az alany pozícióját a képen belül. A fejlett MI-alapú alanyfelismerő technológia a fényképezőgép dinamikus Dynamic active Mode képstabilizátorával együttműködve úgy tartja az alanyt simán és stabilan a keretben, ahogyan szabadon, kézből történő felvételkészítés közben tetszik. Ez lehetővé teszi a videók érzékeltetését, például utólagos felvételek készítésekor vagy az alany körül történő felvételek készítésekor.

A ZV-E1 esetében a bőrtónusok egymástól függetlenül optimalizálódnak az állóképekhez és a videókhoz, így a bőr természetes és gyönyörűen visszaadható, akár szelfi, akár vlog készítse esetén. A fényképezőgép Bokeh Switch funkcióval is rendelkezik, amely egyérintéses háttérbokeh-javítást és lágy bőrhatást biztosít videófelvételek készítéskor.

Természetesen a ZV-E1 a termékismertető videókhoz Product Showcase Setting lehetőséggel is rendelkezik, így a felhasználók zökkenőmentesen válthatnak fókuszt az előadó arcáról a lencse elé tartott termékre és vissza.

Sima, egyszerű és sokoldalú zoom

A felhasználók a ZV-E1-es készülékkel kreatív zoomvezérlésre számíthatnak. A markolat tetején található zoomkar nemcsak a kompatibilis motoros zoomobjektíveket vezérli, hanem lehetővé teszi a Clear Image Zoom használatát a nem motoros zoom és primer objektívekkel is, kevesebb képromlással. Ez számos projekt esetében jelentősen csökkentheti a szükséges objektívek számát.

A Real-time Recognition AF, a Real-time Tracking, valamint a fókuszterület beállításai aktívak maradnak. A digitális zoomolás és a Clear Image Zoom használata esetén is, így biztosítva a kamera fázisérzékelő AF-rendszerének teljes pontosságát és sebességét még a digitális zoomolás során is.

Felejthetetlen pillanatok és szituációk rögzítése

A kamerán belüli Time-lapse készítése nagyszerű funkció azon felhasználók számára, akik Time-lapse sorozatokat szeretnének rögzíteni, például a felhők, emberek, városok és más lassan változó alanyok mozgását egyedülállóan kifejező módon. Az expozíciós intervallum 1 másodperctől 60 másodpercig állítható be, így a lassú cselekvés könnyen élvezetes time-lapse szekvenciákká sűríthető.

Fejlett hang a nyerő vlogtartalmakhoz

A ZV-E1 nagy teljesítményű, 3 kapszulás, változó irányíthatóságú mikrofonnal rendelkezik, amely tiszta hangot képes felvenni olyan kültéri szituációkban is, ahol a szél és a környezeti zajok problémát jelenthetnek, és szélvédővel van ellátva, amely jelentősen csökkentheti a szélzajt szeles kültéri körülmények között készülő felvételek esetén. Az Auto, Front, All Directions, és Rear irányíthatósági beállítások a különböző környezeteknek való megfelelés érdekében állnak rendelkezésre, és automatikusan az arcfelismerésnek megfelelő irányba kapcsol, így a felhasználók könnyen készíthetnek optimális felvételeket.

A kamerához tartozik egy Multi Interface (MI) aljzat digitális audiointerfésszel, valamint mikrofon- és fejhallgató-csatlakozókkal, amelyek kibővített audiofunkciókat kínálnak.

 

 

A fejlett szerkesztői lehetőségek támogatják az alkotói szándékot

A ZV-E1 támogatja a fejlett videofelvételi módokat – a full-frame képérzékelő gyors kiolvasási és nagy mennyiségű adatfeldolgozási képességei lehetővé teszik a full-frame 4K kiolvasást pixel binning nélkül, valamint számos felvételi formátumot, amelyek jelentősen jobb képminőséget és rugalmasabb, hatékonyabb szerkesztést biztosítanak az utómunka során.

A ZV-E1 képes 10 bites 4:2:2:2 videót rögzíteni belsőleg, Long GOP vagy All Intra tömörítés használata esetén, támogatja a belső intra-frame (All-I) rögzítést, és az MPEG-H HEVC/H.265 kodeket használó XAVC HS formátumú rögzítés körülbelül kétszeres hatékonyságot biztosít.

A vlogkamera rendelkezik Flexible ISO-val is, amely AUTO-ra vagy manuálisan állítható 640 és 102400 között (160 és 409600 a kibővített ISO módban), valamint Picture profil hozzárendelhető LUT-okkal, így a felhasználók egyedi megjelenést hozhatnak létre, amikor az előre beállított Log módok egyikétől eltérő módban fényképeznek.

A zökkenőmentes, egyszerű vlogoláshoz tervezve

A ZV-E1-et a könnyű használatot szem előtt tartva tervezték, az oldalra nyíló, variálható szögű LCD-képernyővel a könnyű megfigyeléshez, érintéses funkcióval, valamint a vlogoláshoz optimalizált vezérlőelrendezéssel és grippel.

Kényelmes, magabiztos fényképezés

Az új vlogkamera a Sony nagy kapacitású Z akkumulátorával és a gyorstöltést támogató USB PD (Power Delivery) funkcióval folyamatos energiát biztosít a hosszabb felvételekhez. A még jobb energiateljesítmény érdekében a képfeldolgozó motort, a képérzékelőt és a kapcsolódó áramköröket úgy tervezték, hogy minden felvételi körülmények között optimalizálják az energiatakarékosságot.

Kompakt és könnyű a kiemelkedő mobilitásért

A ZV-E1 a világ legkompaktabb, legkönnyebb vlog-kamerája full-frame CMOS-szenzorral és cserélhető objektívvel. Rendkívüli mobilitása új lehetőségeket biztosít a vloggerek számára a kreatív kifejezéshez.

Por- és nedvességálló kialakítással rendelkezik. A ZV-E1 akár egy kézzel is kezelhető a vezeték nélküli távvezérlővel ellátott Shooting Grip (GP-VPT2BT) segítségével.

Creators’ Cloud és könnyű okostelefon csatlakozás

Az alkotók a Sony nemrég bejelentett Creators' Cloud platformjával és az egyszerű okostelefonos csatlakozással könnyedén csatlakozhatnak és oszthatják meg a tartalmakat. A felhasználók gyorsan feltölthetnek klipeket okostelefonra a Shot Marks segítségével, amellyel azonosíthatják a rögzített felvételek szakaszait, 15, 30 és 60 másodperces klipeket továbbítva a közösségi alkalmazások használatához.

A Creators' App alkalmazással a ZV-E1 vezérelhető az okostelefonról, és a kamerával készített fényképeket és videókat át lehet másolni az okostelefonra. A fényképezőgép akkumulátorának és a média állapotát az okostelefonról lehet nyomon követni, a dátum és a fényképezőgép neve pedig szükség szerint szerkeszthető. A Creators' App a kameraszoftver frissítésének kényelmes módját is biztosítja.

Részletes szerkesztési lehetőségek

A ZV-E1 rögzíti a képstabilizálás és a kamera elforgatásának metaadatait, amelyek hasznosak lehetnek az ingyenes Catalyst Browse asztali alkalmazásban, a fizetős Catalyst Prepare asztali alkalmazásban vagy a pluginban történő szerkesztés során, mivel a felhasználók gyorsan és pontosan stabilizálhatják a felvételeket. Az objektív légzéskompenzáció a szerkesztés során is alkalmazható.

Magas minőségű élő közvetítés

A ZV-E1-gyel kiváló minőségű élő tartalmakat lehet közvetíteni, mivel USB-n keresztül személyi számítógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztatva a ZV-E1 4K (2160p) webkameraként is működhet, és új kreatív magasságokba emelheti az online megbeszéléseket, az élő eseményeket, vagy akár a családdal és barátokkal folytatott egyszerű beszélgetéseket.

A fenntarthatóság szem előtt tartásával tervezve

Amellett, hogy a Sony olyan globális kezdeményezéseket támogat, mint a Road to Zero és a 2030-as megújulóenergia-célkitűzés, elkötelezte magát a fenntartható jövő mellett, így a ZV-E1 készüléket kifejezetten a fenntarthatóság szem előtt tartásával fejlesztették.

A fényképezőgép szélvédője újrahasznosított PET-palackokból készült szálakkal készült, hogy a Sony csökkentse a környezetre gyakorolt hatását a funkcionalitás veszélyeztetése nélkül.

Végül, a ZV-E1 külső csomagolása környezettudatos és újrahasznosítható, nem tartalmaz műanyagot, és a Sony "Original Blend Material" – bambusz, cukornád és újrahasznosított papír – anyagát használja. A Sony környezeti lábnyomának minimalizálása érdekében a terméktáskákhoz növényi eredetű, nem szőtt anyagokat is használnak.

Emellett a ZV-E1 új hozzáférhetőségi funkciókat is tartalmaz, amelyek számos módon megkönnyítik a kezelést, beleértve a látássérültek számára is hasznos képernyőolvasó funkciót. A hozzáférhetőségi funkciók lehetővé teszik, hogy bárki élvezhesse a fényképezést és a lejátszást a ZV-E1 segítségével.

Árazás és elérhetőség

Az új ZV-E1 2023 áprilisától lesz elérhető a Sony hivatalos viszonteladó partnereinél, ajánlott fogyasztói ára 2700 euró.

Kulcsszavak: vlogkamera, Sony
Vissza