Miért éri meg NVMe SSD-re váltani?

Kütyü Magazin - 2023. április 25.

Az adattárolás területén nemrég még a SATA (Serial Advanced Technology Attachment) volt az uralkodó protokoll, amely a hagyományos SSD-kel és merevlemezekkel működött együtt, azonban mára a piac elmozdult egy új típusú technológia felé. Hamarosan az NVMe (Non-Volatile Memory Express) meghajtók jelentik majd az új etalont az elérhető legnagyobb adatátviteli sebesség szempontjából. A kompatibilis eszközökbe telepített NVMe SSD-k jelentősen gyorsabbak a SATA SSD-khez képest, és összességében véve javítják a kliensrendszerek teljesítményét. Ha csere helyett inkább frissítjük az asztali gépeket vagy a laptopokat, a költségek töredéke mellett fejleszthetjük a rendszereket.

A Kingston Technology vállalat egyik Twitter felmérése arra kereste a választ, hogy mik az NVMe SSD-re váltás előnyei. A válaszadók 53,5 százaléka szerint a gyorsabb működés, 24,5 százalékuk szerint a kevesebb energiafelhasználás, valamint 22 százalékuk szerint pedig a késleltetési idő csökkenése a váltás legfontosabb előnye.

A vállalat szakértői további előnyöket felsorakoztatva, az alábbi 6 pontban gyűjtötték össze, hogy miért érdemes NVMe SSD-re váltani. 

1. Nagyobb sebesség

A HDD-khez (merevlemez-meghajtó) képest az SSD-k (szilárdtest-meghajtó) az írási és olvasási sebesség új szintjét képviselik. NVMe interfész használatával a sebesség tovább növelhető. A Kingston KC3000 SSD-hez hasonló felső kategóriás NVMe SSD-k 7000 MB/s sebesség elérésére képesek, ami 12-szer gyorsabb az azzal megegyező SATA-alapú modellel elérhetőnél. Az NVMe meghajtó nagyobb írási és olvasási sebességének köszönhetően lerövidül az eszközök fájlbetöltési és indulási ideje.

 

 

2. Jobb teljesítmény

A legjobb teljesítményű PCIe Gen 4 NVMe SSD-k több mint 25-ször gyorsabban továbbítják az adatokat, mint egyes SATA HDD-k. Az NVMe meghajtóra váltással megszűnnek az adattárolás szűk keresztmetszetei, és javul az asztali gépek vagy laptopok munkafolyamatainak általános hatékonysága.

A Kingston Technology és a TECH2 közös, átlagfelhasználók között végzett felmérése* szerint a válaszadók 61,8 százaléka az NVMe szabványt részesíti előnyben. A SATA-ra szavazók többségénél nincs különösebb oka annak, hogy még nem váltottak, egyszerűen nem foglalkoztak eddig a kérdéssel (19,3 százalék). A kitöltők 17,5 százalékának állítása szerint a laptopjuk kialakítása miatt nem tudnak NVMe-t használni, 15,9 százalék pedig a magasabb ár miatt nem akar még befektetni egy ilyen fejlesztésbe.

3. Kiemelkedő energiahatékonyság 

Az NVMe SSD-k lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak készenléti üzemmódban, ami energiahatékonyabb teljesítményt biztosít az eszközöknek. 

4. Fejlett kompatibilitás

Nem kell aggódni a kompatibilitás miatt sem, mivel az NVMe SSD-k minden gyakori és 2015 után bevezetett operációs rendszerrel együttműködnek, a processzorral közvetlenül a PCIe (Peripheral Components Interconnect Express) buszon keresztül kommunikálva. Az NVMe SSD-k többségének M.2 mérete kompatibilis a laptopokkal és mini PC-kkel. 

5. Játékfuttatási előnyök

A gamer PC-k is profitálhatnak az NVMe SSD-re váltásból, hiszen az új meghajtóval gyorsabban indulnak és töltődnek be a játékok, valamint csökken a telepítési idő. Ráadásul az NVMe technológia képes kezelni a legtöbb helyet foglaló és legújabb játékok magasabb képváltási frekvenciáját. A Microsoft DirectStorage bevezetésével és az új játékokban való szélesebb körű alkalmazásával az NVMe nélkülözhetetlenné válik a játékfuttatás terén. 

6. A PS5 támogatása

A fenti érvek a PS5 tároló bővítésekor is érvényesek.  A Kingston FURY Renegade SSD hűtőbordás modelljének használatával az összes PS5 játék tárkapacitása bővíthető

Összességében, az eszközeink lecserélése helyett az SSD-meghajtó frissítésével javíthatjuk laptopunk vagy asztali gépünk összteljesítményét. A régi SSD-t akár külső tárolóként is megtarthatjuk, hogy a maximumot hozzuk ki a hardverből. 

__________________

*A felmérés 2022.06.23-29. között zajlott a Google Forms felületén, 5644 válaszadó részvételével. 

Vissza