iPhone, játékkonzol, laptop karácsonyra? Erre figyelj, ha ezt ajándékozol!

Kütyü Magazin - 2023. december 17.

Az elektronikai cikkek évek óta a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok közé tartoznak, ezen belül is többek között okostelefonokra, játékkonzolokra és laptopokra költjük a legtöbbet. Akár saját magunkat, akár a párunkat vagy valamelyik családtagunkat szeretnénk megajándékozni idén egy nagy értékű technikai eszközzel, a teljesítmény maximális kihasználása és a hosszú távú használhatóság érdekében érdemes a hozzájuk passzoló hordozható adattárolót is beszerezni – akár az ünnepek előtti utolsó vásárlási hajrában.

iPhone 15 Pro/Pro Max okostelefon

Az Apple szeptemberben dobta piacra legújabb okostelefon szériáját, az iPhone 15 Pro-t és Pro Maxot, amely minden bizonnyal sokak karácsonyi kívánságlistáján áll az első helyen. A gyártó újítása az USB Type-C 3.0-ás csatlakozó, amely lehetővé teszi, hogy a 4K felbontásban 60 képkocka/másodperc (fps) sebesség mellett készített ProRes formátumú videókat közvetlenül egy külső USB-C-s tárolóeszközre rögzítsük és azon tároljuk. Ez különösen a tartalomgyártóknak hasznos újítás, akiknek így nem kell aggódniuk a telefon limitált memóriakapacitása miatt. Az Apple előírása szerint ehhez olyan külső tárolóeszközt kell válasszunk, ami legalább 220 MB/s írási sebességre képes. 

 

 

Ilyen például a Kingston XS2000 külső SSD, amely villámgyors, 2000 MB/s maximális átviteli sebességet kínál akár 4 TB kapacitással. Feleakkora, mint a legtöbb hordozható SSD és IP55-ös besorolással rendelkezik, így víz- és porálló.  Az iPhone 15 azonban nemcsak SSD-vel, USB-kulccsal is párosítható, így például a Kingston DataTraveler Max-szal, ami 1000MB/s-os írási sebességet és akár 1 TB-nyi tárhelyet biztosít.

 

 

Játékkonzolok

Világszerte több milliárdan töltik videojátékozással a szabadidejüket, így a játékkonzol a magyarok körében is az egyik legfelkapottabb ajándék. A legismertebb márkák a PlayStation, az Xbox és a Nintendo Switch, azonban a játékok egyre nagyobb mérete miatt a konzolok belső tárhelye a legtöbb játékos számára nem elegendő, így az ajándékozottnak érdemes egy beépíthető vagy külső tárolóeszközt is csomagolni a konzol mellé. Ezzel akár több terrabájtnyi kapacitással is növelheti annak beépített memóriáját, így nem kell lemondania a kedvenc játékairól. A Sony PlayStation 5-höz ideális választás lehet például a hűtőbordával ellátott Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD, ami az akár 7300/7000 MB/s olvasási/írási sebességével csúcsteljesítményt biztosít a játékrajongók számára. A Microsoft Xbox Series S/X modellek bár gyors és megbízható NVMe SSD-ket tartalmaznak, az Xbox-felhasználók számára a külső tárhely prioritást élvez, tekintve, hogy a konzolok operációs rendszere a meghajtók majdnem 20%-át foglalják el. Tanácsos nemcsak gyors, de megbízható külső SSD-t választani hozzájuk, hiszen az adatok elvesztése többszáz vagy akár többezer órányi játékmenet elvesztésével járhat, ami például az XS2000 külső SSD-vel elkerülhető.

 

 

A PS4 konzol belső memóriáját  SATA SSD-vel bővíthetjük, így a játékok közvetlenül erről indíthatók és tárolhatók is a meghajtón.  A Nintendo Switch esetében microSD kártyával növelhetjük a belső kapacitást. Nagy kapacitású, legalább 128 GB-os kártyával már a játékok széles skálájával játszhatunk.

 

 

Laptopok

Egy új vagy akár használt laptop vásárlásánál érdemes olyan modellt választani, ami támogatja a tárhelybővítést vagy további SSD telepítését is, hogy a későbbiekben bármikor javíthassunk a rendszerteljesítményen. Erre pedig szükség is lehet, ha sok memóriát használó programot vagy nagy teljesítményigényű játékokat futtatunk, főként, ha egyidőben. A legújabb Gen 4x4 NVMe vezérlővel és 3D TLC NAND-dal ellátott Kingston FURY Renegade NVMe SSD, vagy a belépő szintű, 1 és 2 TB-os kivitelben kapható külső XS1000 SSD, továbbá a Kingston FURY Impact DDR4 vagy DDR5 RAM-ok telepítésével egyaránt növelhetjük a tárhelyet és a számítógép teljesítményét is.

 

 

Vissza