Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

Kütyü Magazin - 2024. május 7.

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

Ha nincs kábel az otthoni routerben, attól még jön a net?

Ha vezetékes net nem áll rendelkezésre, jobb megoldás lehet a mobilnet-alapú, korlátlan adatforgalmat és magas letöltési sebességet nyújtó otthoni net-előfizetés egy 5G-képes routerrel, mintha a telefonunkról osztanánk tovább a netet otthoni eszközeinkre. Egyrészt nem merül le gyorsan a telefonunk akkumulátora, ha a család a hotspoton lóg, másrészt a jelenleg elérhető WiFi 6-képes routerrel nagyobb letöltési sebesség érhető el, és egyszerre több eszköz tud gond nélkül, stabilan kapcsolódni a hálózathoz. A WiFi 6 ott is jól teljesít, ahol sokan egyszerre használják a mobilhálózatot, például többszintes épületekben vagy lakónegyedekben. A korábbi WiFi-technológiákhoz képest alacsonyabb a válaszidő is, így kényelmesen használhatunk interaktív alkalmazásokat, és jó minőségben tudunk nézni online videós tartalmakat.

A Yettel otthoni internetes csomagjához, az OtthonNethez elérhető routerek képesek 5G-n kapcsolódni az internethez, a lakásban pedig nagyteljesítményű WiFi 6-hálózatot biztosítanak. Ezek az 5G-képes routerek 4G-hálózat esetében is jobb minőségű netezési élményt biztosítanak, mint egy 4G-képes eszköz.

A Yettel hálózatán folyamatosan bővül az 5G-technológia elérhetősége, ami akár tízszer olyan gyors, és akár tízezerszer annyi eszközt tud kiszolgálni egyidőben nagyon alacsony válaszidővel, mint a korábbi 4G-technológia. Ezen belül is speciális az úgynevezett „standalone”, azaz önálló 5G technológia, amit Magyarországon elsőként tett elérhetővé a Yettel nyilvánosan elérhető ajánlatban, és ami jelenleg az OtthonNetet, valamint a szolgáltatás irodai megfelelőjét, az IrodaNetet használó ügyfelek számára érhető el.

Míg a jelenleg Magyarországon elterjedt 5G-hálózatok műszaki okokból csak a 4G-vel együtt képesek működni, addig a Yettelnél az önálló 5G netkapcsolat minden eleme kizárólag 5G-n zajlik, ez pedig lényegesen lerövidítheti a hálózati válaszidőt – ami például online játékok esetén nyújt előnyt – és tovább növelheti az elérhető le- és feltöltési sebességet. Fontos azonban tudni, hogy a mobilhálózati lefedettség befolyásolhatja a routerrel elérhető sebességet és válaszidőt is.

 

Ha mobil az otthoni netem, akkor el is vihetem magammal?

Az otthonra kínált internetes megoldások között az OtthonNet abban is különleges, hogy nem csak egy megadott helyszínen használható. Ha időszakosan a nyaralóban vagy belföldi utazáskor szükség van stabil internetelérésre, akkor a szolgáltatást az ún. Bárhol Mód aktiválásával 30 naponként egyszer, tíz napos időszakra bárhova magunkkal vihetjük, ahol áram van, méghozzá külön díj nélkül. További két alkalommal pedig ezt alkalmanként 2000 forintos díjért lehet megtenni, így szükség esetén akár egész hónapban tudjuk máshol használni a szolgáltatást.

Ha ezt választom, készítsem a porszívót, mert jönnek falat fúrni?

A mobilinternet alapú otthoni internet előnye a gyors és egyszerű beüzemelés is. Csak a SIM kártyát kell a routerbe helyezni – ezt akár a Yettel-üzletekben meg is teszik a vásárláskor –, hazavinni, áram alá helyezni, bekapcsolni, és már használható is. Az áramellátást biztosító vezetéket leszámítva kábel nem kell hozzá, és fúrás-faragás, szerelőre várakozás sincs, azonnal beüzemelhető.

Rengeteg hasznos tipp áll rendelkezésre arról, hogy a lakáson belül hova érdemes elhelyezni routert úgy, hogy kihozzuk belőle a maximumot, és a lehető legjobb netminőséget érjük el. A lakás nagysága, a falak vastagsága, a bútorok, egyéb berendezések mind meghatározók ebben, de egy egyszerű jelerősségmérés segítségével gyorsan letesztelhetjük, hová tegyük a routert a legjobb minőségű és leggyorsabb hozzáférés érdekében. Legalább három különböző helyszínen érdemes mérést végezni, és ez alapján kiderül, hol milyen minőségben érkezik a vezeték nélküli jel. A www.yettel.hu/jelerosseg oldalon pedig a router beüzemeléséhez is találunk útmutatót, ha elakadnánk.

A Yettel Otthonnet tarifa megvásárlásakor most az első 3 hónapban nem kell havidíjat fizetni, ha pedig az ügyfél mégsem lenne elégedett a szolgáltatással, kötbérmentesen visszahozhatja 90 napon belül. A Yettel OtthonNet tarifa akár Yettel TV-vel együtt is megvásárolható, így most a Yettel teljes otthoni szolgáltatáscsomagja kipróbálható. 

Vissza