Koobe S7 Easy Dual tablet teszt

Zeergut - 2013. november 13.

Nálunk járt a Koobe hétcolos, Android 4.2 Jelly Bean rendszerű táblagépe, az S7 Easy Dual. A belépőszintű tabletek táborát erősítő újdonság vonzó árcédulával és ígéretes hardverrel rendelkezik, de vajon a gyakorlatban is megállja a helyét?

Bevezető

Kezdeném egy bemutatkozással: Takács Árpád, (Zeergut) vagyok, és régóta foglalkozom androidos és egyéb kütyükkel a munkám miatt. Ez lenne az első tesztem, megpróbálom érdekessé tenni. A cikk alanya a Koobe S7 Easy Dual táblagép, amit a gyártó hazai forgalmazójától kaptunk kölcsön egy időre. Aki az alsóbb kategóriában keres tabletet, olvasson tovább, mert érdekes lehet számára a kütyü ára, kialakítása és szoftveres felszereltsége miatt is. Persze ez a készülék sem hibátlan, a negatívumaira is rávilágítok az alábbiakban.

Csomagolás, külső

Teljes dobozt kaptam, úgy, mintha a boltban vásároltam volna meg a gépet. Mikor kibontottam és kézbevettem, kellemesen csalódtam a kis 7 hüvelykes kütyüben. Fogás, méret és a gombok elérhetőség tekintetében is egy jóval felette lévő árkategóriás készülék benyomását kelti. Nem nyikorog, nem esik szét, nem csúszik, mintha gumiból lenne a hátlapja. Ellenben az ilyen anyagok jellemzője, hogy gyűjtik a port és az ujjlenyomatot. A tablet mellett egy töltő (plusz adatkábel) és egy headset lapult a dobozban.

 

 

Hardver

A vasról röviden: Boxchip A20 cortex A7 max. 1.2 GHz-es processzor hajtja a gépet, amit 400 MHz-es MALI grafikus gyorsító segít (nem rossz, mintha egy Galaxy S II lenne). A fedélzeten az Android 4.2.2 rendszer fut. Az operatív tár (RAM) mérete 512MB, a tárhely 8GB-is – utóbbi persze SD kártyával 32GB-ig bővíthető. Az S7 Easy Dual emellett 1.3Mp előlapi kamerát, egy mini USB csatlakozót, beépített mikrofont és egy mini HDMI csatlakozót is kapott, amihez sajnos nincs átalakító, azaz erről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Mindez egy kis 7 hüvelyk képátlójú IPS kijelzővel szerelt készülékben. A Wi-Firől nem szóltam, mert ebben a masinában is a szokásos b/g/n szabványt támogató modul van.

Szoftver, működés

Bekapcsolás után 1-2 perces boot idő vár ránk, hiszen ki kell várnunk, amíg a gyári 4.2- es Android kalibrálja magát. Igen, gyárilag Jelly Bean van a készüléken, ami szerintem nem utolsó szempont!

Az alap szoftver teljesen tökéletes egy átlagfelhasználónak, csak azon a kis macerán kell átvergődnünk magunkat, hogy az elő indítás után rögtön frissülnek a programok. Ez netkapcsolattól függően több percig is eltarthat, de ezután már értelemszerűen csak akkor frissülnek az egyes alkalmazások, ha új verziójuk jelenik meg.

Az összes frissítés telepítése után kezdhettem a készülék nyúzását. Előtelepítve találunk a kütyün 300 ajándék eBookot, MindigTV alkalmazást és 2db játékot, de a szokásos Google alkalmazások (Gmail, Google Play stb.) és a Facebookot sem hiányzik.

Az akkumulátor majdnem teljesen fel volt töltve, úgyhogy, rögtön letöltöttem az Antutu Benchmarkot és Quadrant Standardot a Playből, hogy megnézzem, a szintetikus tesztek szerint mennyire erős a vas. Itt jöttek az első elszomorító eredmények: a teljesítmény mindkettő tesztben a Sony Xperia X10 alatt volt, vagy nagyon a közelében. Ebből kiderült, hogy nem játékra és 3D alkalmazásokra termett a készülék.

Ezután megnéztem, milyen filmezési élményt nyújt a készülék, igen nagy pozitív csalódás ért! A Koobe táblagépe röhögve elbánt mindenféle formátummal, még HDTV-re kirakva is – igaz kicsit komótosan indít el mindent a gyári lejátszóval, viszont mindent tud a feliratoktól elkezdve az audio sávok közötti váltásig. A Mindig TV alkalmazás döcögve ugyan, de elindul, nézhetjük rajta az ingyenes csatornákat. Az integrált Youtube kliens azt tudja, amit vár tőle az ember, gyorsan megtalálja a videókat, teljes képernyős módba sem szaggat. Ha mindezt a 7” kijelzőn nézzük akkor is tűéles képet kapunk, úgyhogy utazás közben is tökéletes.

Zenei téren nem beszélhetünk úgy a gépről, mint egy high-end audiofil technikával bíró Hi-Firől, viszont meglepően tiszta és elég hangos ahhoz is, hogy utazás közben hallgassuk!

Az S7 Easy Dual egyik legnagyobb előnye, hogy eBook olvasónak is ideális. Nagyon tetszett (és azoknak is tetszeni fog, akik kifejezetten erre akarják használni), hogy a gyártó 300 MAGYAR nyelvű könyvet és újságot ad az eszközhöz, amiket egy előtelepített olvasóban tudunk böngészni. Természetesen van lehetőség további könyvek és lapok vásárlására, nem kell beérnünk az ajándék tartalmakkal.

Folyamatos nyomkodással, internetezéssel és filmezéssel akár fél nap alatt lemeríthető a tablet, de normál használattal akár két napig is vígan elvan egy töltéssel. Ha alvó üzemmódban van a cucc, akár egy hétig is bírja szuflával.

Ítélet

A Koobe S7 Easy Dual ár/teljesítmény arányban azt hozza, amit egy ilyen kategóriájú terméknek hoznia kell. A felhasznált anyagok minősége és összerakása miatt tőlem egy nagy piros pontot kap. A kevéske RAM (512Mb) miatt sajnos hajlamos belassulni és gondolkodásba esni, akadozni, tehát a gördülékeny működés érdekében érdemes kerülni a sok alkalmazás egyidejű futtatását.

A kütyüt inkább a türelmesebb embereknek, újoncoknak, vagy idősebbeknek ajánlanám, akik szeretnének belekóstolni az androidos tabletek világába és nem szeretnének mélyen a zsebükbe nyúlni (a gép ára  bruttó 23 990 Ft.). A S7 Esay Dual összességében egy kiváló belépőszintű készülék, korrekt áron. Valószínűleg rá esne a választásom, ha most szeretnék tabletet venni a szüleimnek.

 

Zeergut

 

 

A Koobe S7 Slim Dual tabletről itt olvashatsz bővebben.

Vissza