Nokia Lumia 1520 teszt – fotózz phablettel!

Farkas Norman - 2014. március 18.

Kipróbáltuk a finn gyártó első prémium okostelefon-tablet hibridjét, a Lumia 1520-at. A 6 colos Full HD kijelzővel és szuper kamerával megáldott készülék remek multimédiás képességekkel rendelkezik, de használhatóságát kissé megnehezíti a mérete.

Bevezető

A Lumia 1520 a Nokia első phablet kategóriában induló készüléke, mely egyenesen egy 6 hüvelykes Full HD érintőkijelzőn tálalja a Windows Phone 8 csempés felületét a felhasználóknak. Nagyon vártam, hogy kipróbálhassam a felsőkategóriás óriásmobilt, és kiderítsem, milyen társnak bizonyul a mindennapokban. Hogy őszinte legyek, nem voltam olyan szomorú, amikor vissza kellett adnom a készüléket – ennek okait az alábbi sorokban részletesen kifejtem majd.

Külső, tartozékok

A készülék tipikus nokiás dobozban érkezett, amiben egy sztereó headsetet, egy 1,5A kimeneti áramerősséggel operáló töltőfejet, egy microUSB adatkábelt és egy SIM tűt találtam. Az alaptartozékok skálája tehát a megszokott, ám, ahogy az később kiderült, jó ötletnek bizonyult volna kicsit felturbózni. A Lumia 1520 ugyanis nehéz és baromi nagy, s bár belefér egyes farmerek zsebébe, rendkívül kényelmetlen így magunkkal vinni. A szögletes sarkoknak „köszönhetően” minden lépésnél bevág a cucc, és, ha emiatt inkább a farzsebünkbe tesszük, attól retteghetünk, hogy véletlenül ráülünk és ezzel kárt teszünk benne. További kellemetlenséget jelenthet a telefonálás, hiszen egy súlyos és igen terjedelmes tepsivel a fülükön kevesen néznek ki jól – én legalábbis kicsit furán éreztem magam a Lumia 1520-szal az arcomon. Oké, ott a mellékelt vezetékes headset, de azt nyilván nem fogom a táskámból kilógatni, a zsebembe meg ugye nem tehetem a „mobilt”.

A fentiek fényében arra jutottam, hogy a készüléket ajánlott táskában hordani, de ha a táblagépes funkciókon túl telefonálásra is használjuk, akkor ez sem elég praktikus megoldás. Éppen ezért briliáns ötlet lett volna a finn gyártó részéről, ha – akár egy kis felárért cserébe is – beletett volna egy Bluetooth headsetet az alapcsomagba. A vásárlók többsége biztosan értékelné, ahogy én is.

 

 

Elvonatkoztatva a méreteitől és az azokból eredő hátrányoktól, a Lumia 1520 egy jól összerakott és szép készülék. Szögletes sarkokkal határolt bukrolata unibody polikarbonátból készült, melynek selymes tapintása, jó fogása van. A telefon előlapját a Gorilla Glass 2 üveggel védett, 6 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású ClearBlack IPS érintőkijelző uralja, amit oldalról vékony keret, felülről a Nokia logó, az érzékelők, a hangszóró és az előlapi kamera, alulról pedig a mikrofon nyílása és a Windows Phone kapacitív vezérlőgombjai vesznek körül. A megjelenítőről érdemes megjegyezni, hogy rendkívül éles képet nyújt, színei élénkek, fényereje elég erős, ráadásul kesztyűs kézzel is vezérelhető.

Ahogy az a Lumia modelleknél lenni szokott, jobb oldalra kerültek a hangerőszabályzó gombok, a ki/bekapcsoló gomb, illetve a kameragomb, a készülék aljára a microUSB port, a tetejére pedig a 3,5mm-es audio csatlakozó. A bal szélen felül a microSD foglalat (bizony, bővíthető a memória) és a nano SIM (!) kártya helye található, mindkettő egy-egy fiókban rejtőzik, amiket a mellékelt SIM tűvel tudunk előcsalogatni. Ezen a ponton kicsit megállnék: az óriásmobilba nano SIM kell, ami kicsit kiverte nálam a biztosítékot, hiszen egyértelmű, hogy nem a kevés hely, hanem szimplán az Apple által teremtett új trend miatt döntött a Nokia e formátum mellett.

 

 

Az eszköz hátlapjának egyszerűségét alul a hangszóró rácsa, felül a másodlagos mikrofon, középen pedig egy halovány Nokia logó töri meg, de a legszembetűnőbb elem kétségkívül a PureView és Carl Zeiss feliratokkal, illetve egy dupla LED villanóval körülvett kamera, amely akár 16 megapixeles képek és Full HD videók rögzítésére alkalmas.

Hardver, működés

A gép fedélzetén csücsülő Windows Phone 8 GDR3 rendszer gyors futásáért egy négymagos Qualcomm Snapdragon 800 processzor felel, melynek magjai 2,2GHz-es órajelen pörögnek. Ezt Adreno 330 grafikus gyorsító egészíti ki, amit 2GB RAM-mal és 32GB tárhellyel fejeltek meg a Nokia emberei. A vas nem csak elméletben, de a gyakorlatban is ügyes munkát végez: a csempék csak úgy repdesnek a kijelzőn, sehol egy akadás. Böngészés közben sincs gond a sebességgel, még akkor sem, ha nagyítjuk-kicsinyítjük az oldalakat.

Ahogy egy felsőkategóriás készüléktől elvárható, a Lumia 1520-ban van minden (legalábbis csatlakozás terén), ami szem-szájnak ingere.  A 4G LTE hálózati támogatás adott, amihez WiFi (802.11a/b/g/n/ac), A-GPS, Bluetooth (4.0) és NFC modul is tartozik. Az NFC-t nem volt alkalmam kipróbálni, de a WiFi és a Bluetooth kapcsolat stabil volt, a navigáció pedig hasonlóan jól működött.

 

 

Szoftveres téren a Windows Phone megszokott repertoárját kapjuk, ami egész jó. Örömmel láttam, hogy van hívás- és SMS szűrő funkció, de legalább ennyire zavart, hogy a Beállítások menüben lévő menüpontok száma már szinte végtelennek tűnik. Remélhetőleg a Microsoft hamarosan újragondolja a rendszer struktúráját, mert gyanítom, hogy nemcsak nekem szúr szemet a kavalkád.

A Nokia extra alkalmazásai egyébként több szintet emelnek a színvonalon. A fedélzeten van a Nokia HERE navigáció, a fotók, videók készítéséhez és szerkesztéséhez ideális Nokia Camera, Nokia Cinemgraph és Nokia Creative Studio. Újdonság a Nokia StoriTeller, amely, ahogy neve is utal rá, fotókból szőtt történetek készítésére alkalmas. Említést érdemel még a Nokia Zene, a Nokia Screen Beamer és a Nokia Care alkalmazás is.

 

 

Multimédia

Meglepő vagy sem, a Lumia 1520 ezen a fronton bizonyult a legjobbnak, legalábbis az én megítélésem szerint. A készülék hátlapján kukucskáló, dupla LED vakuval, 20 megapixeles érzékelővel és optikai képstabilizátorral felvértezett PureView kamera szuper képeket lő. A Nokia Camera alkalmazással ajánlott fotózni, mivel a segítségével roppant könnyen állíthatjuk be laikusként is az ISO értéket, a környezetet (pl. felhős, izzólámpa stb.), a zárhangot. Van szerkesztőrács és arcfelismerés is, plusz különböző hatások közül is válogathatunk. Érdemes megjegyezni, hogy a 16 megapixeles képek mellet azok 5 megapixeles változata is mentésre kerül fotózáskor. Előbbi egy az utómunkákhoz ideális nagy felbontású kép, utóbbi pedig egy megosztásra alkalmas kompaktabb verzió.

A Lumia 1520-szal lőtt képek szépek, jó minőségűek. A zajszűrés, az élesség és a színek is többnyire rendben vannak.

 

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben: 1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.

Természetesen videózni is lehet a készülékkel, ebben az esetben maximum Full HD, azaz 1920 x 1080 pixel felbontásban rögzíthetünk sztereó hanggal, segédfénnyel.

Nagy örömmel tapasztaltam, hogy a készülék milyen minőségi képeket és videókat készít, de a fotózás, videózás során is némi kompromisszumot kell kötnünk, hiszen a Lumia 1520 nagyobb, mint a legtöbb kompakt fényképezőgép. Végig úgy éreztem magam, mintha egy tablettel fényképeznék, ami elsőre egy kicsit idétlennek tűnt, de a jó eredmények jóvoltából hajlandó voltam kibékülni a szituval.

 

 

Zenei fronton a gyári zenelejátszó helyett érdemes a Nokia Zenét választani, amely szebb felülettel, hangszínszabályzóval és ID3 tagek támogatásával vár bennünket, plusz az albumborítók megjelenítésére is képes. A beépített FM rádiónak köszönhetően a Lumia 1520 képes kiszogálni a rádiózás szerelmeseit is.

Végszó

A Nokia Lumia 1520 egy remek, kiemelkedő multimédiás képességekkel felvértezett prémium phablet, amely tökéletesen megfelel arra a célra, amire szánták – már ha ez a multimédiás örömök hajhászása. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a gyártó egy ziccert hagyott ki azzal, hogy nem tett Bluetooth headsetet a dobozba, hiszen ezzel a lépéssel (szerintem) biztosan hatalmas sikert aratott volna. Amellett, hogy a készüléket mérete miatt telefonként nem szívesen használó vásárlóknak instant megoldást kínált volna, egyfajta iránymutatásként is fel lehetett volna fogni, hogy egy efféle eszközből egy megfelelő kiegészítő segítségével hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet.

 

 

Specifikáció – Lumia 1520

Méret, súly: 162,8 x 85,7 x 8,7 milliméter, 209 gramm

Rendszer: Windows Phone 8 GDR3 + Lumia Black update

Kijelző: 6 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású (Full HD) TFT-IPS

Processzor: 2,2GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974) négy Krait 400 maggal

Grafikus gyorsító: Adreno 330

Memória: 2GB RAM, 32GB tárhely + microSD foglalat

Csatlakozás: LTE, HSPA+, Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, a-GPS, NFC, microUSB

Kamera: hátul 20,1 megapixeles AF hátlapi kamera LED vakuval, Full HD videofelvétel 30fps-sel, elöl HD kamera videocahthez

Egyéb: unibody készülékház, nano SIM, Nokia szoftverek, fekete, fehér, piros és sárga kivitel

 

 

Vissza