Moziélmény az irodában: Epson EB-U04 projektor teszt

Kuklics Jani - 2016. október 17.

A sok okostelefon után végre egy másfajta jószágot is kezünkbe vehettünk. Az Epson egyik legújabb projektorát, az EB-U04-es modellt vettük közelebbről is szemügyre.

Bevezető

Nem sűrűn fordul elő, hogy projektor érkezik hozzánk, így nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit nyújt az Epson eme újdonsága. Az EB-U04-es a gyártó szerint kifejezetten jó ajánlatnak minősíthető, hiszen egyaránt használható otthoni és irodai környezetben is, és hát mivel is lehetett volna a legjobban tesztelni, ha nem egy irodai mozidélutánnal.

 

Ami a beüzemelés során elsőre szembetűnik az az, hogy a készülék milyen könnyű. Az eszköz alig nyom 2,6 kg-ot, és ami még ennél is fontosabb, pillanatok alatt beüzemelhető különösebb konfigurálás nélkül. Az, hogy milyen típusú összeköttetést használunk, csak rajtunk múlik, vagy a két HDMI csatlakozó egyikére kötjük rá az eszközünket, vagy a VGA mellett tesszük le a voksunkat. Emellett található még kettő darab hagyományos USB csatlakozó és nem utolsó sorban egy USB-A szabványú port is a készülékházon. Bár vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőséggel nem vértezték fel az újdonságot, a külön megvásárolható USB-s kiegészítővel mégis WiFi-s projektorrá változtathatjuk az EB-E04-et.

Külső, tartozékok

A készülék hozzánk stílusosan egy Epson logóval ellátott fekete oldaltáskában érkezett. Mellette található még egy tápkábel, egy VGA kábel, illetve a készülékhez tartozó távirányító készülék. Személyes megjegyzésem, hogy a VGA kábel helyett inkább a HDMI kábelt preferáltam volna, hiszen manapság már a legtöbb eszközön található HDMI kimenet.

A fedőlap a szokványos gombokat tartalmazza, tehát itt kapcsolhatjuk ki/be a készületeket, itt választhatjuk ki a forrást, és természetesen a látószög beállítására is lehetőségünk van. Persze semmire sem mennénk a csatlakoztatott eszközökkel, ha a képminőséget nem tudnánk a szobához állítani, ezért a lencse mögött két csúszka található, az egyikkel a látószöget, a másikkal a nagyítás mértékét befolyásolhatjuk.

Ahogy az már a korábbi modelleknél is tapasztalható volt, hogy a lencse elé egy elcsúsztatható fedelet is beépítettek, így útközbeni cipelés során sem kell a koszolódástól és a karcoktól tartanunk. A lencse alatt található még az infravörös érzékelő is, amely a távirányító jeleit fogadja. Emellett lehetőségünk van a kép magasságát és dőlésszögét is befolyásolni, ezeket az alsó tekerők segítségével tehetjük meg. Annak ellenére, hogy vannak a készüléknél kisebb projektorok is, a tudásához képest az Epson EB-U04 egyáltalán nem nevezhető óriásnak sőt. Egy kisebb méretű hordáskában, amit adnak is hozzá, kényelmesen szállítható bárhová, és ahogy azt már fentebb is említettem, a súlya alig több mint 2,5 kg, szóval igazán nem nagy teher. A lencsére ilyenkor célszerű az elhúzható lencsevédőt használni, hogy biztonságosan tudjuk cipelni.

 

Hardver, szoftver, multimédia

Miután beüzemeltük a japán vállalat újdonságát, egyből elindul a ventilátor, majd ezután szépen kiélesedett a kép. Az egész folyamat nem tartott tovább 20 másodpercnél, majd ezek után megjelent a menürendszer, jelezve, hogy konfigurálható az eszköz.  Mivel alsó-középkategóriás projektorról van szó, ezért sajnos a multimédiás funkciókat nem élvezhetjük. Ami számomra negatívumnak tekinthető, hogy gyakorlatilag lehetőségünk van külső források megjelentésére, de a JPEG-en kívül más formátum, például video megjelenítésére nem képes önmagában. Tehát azzal nem járunk jól, ha az EB-U04-en kívül csak egy pendrive van nálunk, mindenképpen szükségünk van egy külső lejátszó eszközre.

A 3LCD technológiának köszönhetően a fényerő sem hagy különösebb kivetnivalót maga után. Ha nem volt teljes az elsötétítés az irodában, akkor is remekül látni a vászonra vagy falra vetített képet. Ráadásul szép, élénk színei vannak, legalábbis projektor szempontokat figyelembevételével. A készülék maga 1920 x 1200 pixeles felbontást támogató, 150000:1-hez kontrasztot ígér. Az, hogy irodai és otthoni használatra is alkalmas, a beállításokban is tetten érhető, hiszen mozi mellett prezentációs üzemmód kiválasztására is van lehetőségünk. Bármelyik lehetőséget is választjuk, rendelkezésünkre áll emellett egy zajszűrés is, illetve állíthatjuk a színhőmérsékletet, és akár Eco módba is kapcsolhatunk. Ez utóbbi a lámpa fényerejét veszi vissza, ami számomra kifejezetten hasznosnak tűnt a mozifilmek esetén. Mindez azért fontos, mert míg a prezentációk során semmilyen kritikával nem lehet illetni az EB-UO4-et, addig a filmeknél az ember valahogy ösztönösen a beállítások finomításával kezdi.

A filmek nézése során ugyanis többször találkoztam azzal a problémával, hogy a sötétebb jelenetek inkább csak sötétszürkék. Ilyenkor hasznosnak bizonyult az Eco gomb, amely kétségtelenül javított az eredményen. A kép ilyenkor jobban hasonlított a mozikban is tapasztaltra, de természetesen még mindig elmaradt egy házimozi projektorétól. Azonban elmondható, hogy az Epson termékével egyáltalán nem rossz filmet nézni, inkább csak feltűnően érezhető a különbség egy mai, modern televízió és ennek a képe között. Persze amennyiben valaki óriás képet akar megfizethető áron, akkor mindenképpen jó ötlet egy ilyen modell beszerzése, hiszen akár 300 colos képet is élvezhetünk vele, amely tévé tekintetében elég borsos árba kerülne. Pozitívumként kell kiemelnem a ventilátort, amely inkább ECO módban ugyan, de kifejezetten csendes egy coolerhez képest. A készülékben ugyan található még beépített hangszóró, de ha már mozizunk, érdemesebb kikötni a hangot egy jó minőségű hangszóróra, a filmet úgyis külső forrásról játszhatjuk csak le, szóval mindez nem jelenthet problémát.

 

Üzemidő

Üzemidő szempontjából fontos megemlíteni a fényforrást. Senki sem vágyik arra, hogy ezt kéthavonta kelljen cserélni a projektorban. Az Epson ígérete szerint az EB-U04 ebből a szempontból, még ha minden nap meg is tekintünk egy filmet ezzel a projektorral, hosszú évekig, akár 15 évig is kibírja, ami egyáltalán nem nevezhető rossznak, sőt! Tehát ezzel elvileg nem lesz problémánk, ha hihetünk az Epson ígéretének.

Végszó

Az egy pillanatig sem kétséges, hogy az Epson újdonsága egy jó termék. A 200 ezer forint körüli ár fényében érthető, hogy nem tud kimagasló teljesítményt nyújtani, de szó sincs róla, hogy rossz lenne. Szerintem egy projektor szempontjából fontos viszont, hogy könnyen szállítható legyen, és gyorsan el is tudjuk kezdeni a vetítést, ezt pedig maradéktalanul tudja a készülék. Mindent egybevetve, az Epson EB-U04 egy igazán jól és egyszerűen használható projektor. A beüzemelése szinte gyerekjáték, és a képminőségével kapcsolatban sem emelhetünk kifogást. Emellett nem elhanyagolható még a tartósság sem, a 3LCD technológiájú megjelenítő lámpája az Epson szerint 10 ezer órán át működik, ami jónak számít. Ettől függetlenül a 200 ezer forint körüli ár nem éppen olcsó, de ár/érték arányt nézve teljesen elfogadható.

 

Vissza