Levegőminőséget mér az IKEA kütyüje

Kütyü Magazin - 2023. február 28.

Ahogyan az utcán, úgy az otthonunkban sem mindegy, hogy milyen levegőt lélegzünk be. Ennek tudatosítása és az emberek jóllétének fejlesztése érdekében dobja piacra az IKEA a VINDSTYRKA levegőminőség-érzékelőt. Az áprilistól elérhető termék lehetővé teszi a beltéri levegőt szennyező anyagok mérését és monitorozását. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan 10 emberből 9 szennyezett levegőt lélegez be és a levegőszennyezés komoly problémát jelent beltéren is. Sokan mégis alábecsülik ennek kockázatát az otthonukban. Az IKEA elkötelezett, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a tiszta levegőt, ezért rendszeresen felhívja a figyelmet a szennyező anyagok veszélyeire, valamint olyan megoldásokat biztosít, amelyek javítják a belélegzett levegő minőségét. Ezt szolgálja az áprilistól az IKEA áruházakban és online is elérhető, VINDSTYRKA beltéri használatra szánt okosérzékelő. A dizájnt és okostechnológiát ötvöző termék segítségével mérhető és monitorozható az otthoni levegő minősége. 

„Noha az időnk nagy részét beltéren töltjük, sokan nem vagyunk tisztában az ottani levegő szennyezettségével. Készpénznek vesszük, hogy az otthonunk levegője tiszta, de a kisebb-nagyobb teendők, mint például a főzés vagy a takarítás, pont annyira hozzájárulhatnak a rossz levegőminőséghez, mint az ipari tevékenységek vagy a közúti forgalom. A VINDSTYRKA termékkel az volt a célunk, hogy elérhető árú, kiváló teljesítményű érzékelőt kínáljunk, és támogassuk a vásárlókat abban, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az otthonaikban belélegzett levegő minőségére” – jelentette ki Henrik Telander, az IKEA of Sweden termékfelelőse. 

 

 

A VINDSTYRKA kijelzője 2,5 mikronos (PM2,5*) határig jeleníti meg a szálló por koncentrációját, a páratartalmat, a hőmérsékletet és az illékony szerves vegyületek koncentrációját (TVOC**). Az okostermékekhez kínált DIRIGERA-hubhoz csatlakoztatva az érzékelő megmutatja a levegőminőség-szinteket az IKEA Home Smart alkalmazásban. Az applikációban a felhasználók azt is beállíthatják, hogy a VINDSTYRKA egyéb okoseszközöket is aktiváljon, így az okosotthon automatikusan reagálni tud a levegőminőség-szintekre. A VINDSTYRKA használható önmagában, de akár a meglévő STARKVIND okos levegőszűrő funkciója bővítéseként is. A VINDSTYRKA és a STARKVIND összekapcsolásával a ventilátor sebessége automatikusan igazodik a levegő PM2.5-szintjéhez, ezzel biztosítja a lehető legtisztább otthoni levegőt. 

„Tisztában vagyunk vele, hogy a beltéri légszennyezettség problémája számos tényezőn múlik. Éppen ezért többféle terméket és okosmegoldást kínálunk, amelyekkel a megfelelő változtatások eszközölhetők a tisztább otthoni levegő érdekében és növelik az emberek eziránti tudatosságát” – szögezte le Henrik Telander. 

____________________

* A PM2.5 a belélegezhető, 2,5 mikrométernél kisebb, 0,1–2,5 mikrométer (egy milliméter ezred része) nagyságú részecskéket jelenti. 

** A TVOC, avagy az illékony szerves vegyületek összessége a különféle gázállapotú szennyező anyagok szintjének mértékegysége 

*** A VINDSTYRKA levegőminőség-érzékelő egyes IKEA piacokon történő piacra dobásának pontos dátumáért fordulj a helyi IKEA kapcsolattartóhoz. 

Kulcsszavak: kütyü, IKEA
Vissza