Íme A NIKKOR Z 135MM f/1.8 S Plena

Kütyü Magazin - 2023. szeptember 27.

A Nikon új magaslatokba emeli az S sorozat optikai kiválóságát a NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena objektívvel. Legyen szó állóképekről vagy videókról, e prémium, teljes képes objektív elhozza a tökéletességre emelt elmosódást. A képzőművészeti fotózástól kezdve a portrékon, a divaton, a természeten át az egyéb témákig még a legigényesebb fotósok is lenyűgöző mélységű és művészi képeket alkothatnak. 

A Plena lényege a teljes körű optikai tökéletesség. A széles Nikon Z-bajonett új lehetőségeket nyitott meg az objektívek kialakításában, és a Plena mindezeket úgy használja fel, hogy még a kép legtávolabbi sarkában is valódi körkörös elmosódást kap. A 135 mm-es gyújtótávolság tömörítésével kombinálva a témák elkülönítése valóban lenyűgöző. Még nagylátószögű, összetett háttér előtt vagy közelről történő fényképezéskor is kristálytiszta élességgel különíthetők el a legapróbb részletek az éteri elmosódás előtt.

 

 

A Plena büszkélkedhet az S sorozatú objektívek közül a legmagasabb szintű általános képalkotási teljesítménnyel, valamint olyan perifériás fényerővel, amely f/1,8-as értéknél minden más S sorozatú objektívet felülmúl. A 11 lamellás lekerekített rekesszel és az összetett optikai szerkezettel kombinálva gondosan ellensúlyozza a torzításokat: nincs szükség a rekesz szűkítésére a vignettálás elkerülése céljából. A pontszerű fényforrások, például a csillagok vagy a városi fények még nagy rekesznyílással készített felvételek esetén is élesek, lekerekítettek és tiszták, a háttérvilágítás elmosódása pedig mentes a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillanástól és a tükröződéstől. 

 

Emellett a Plena gyors, precíz automatikus élességállítása kivételesen zökkenőmentessé teszi a képzőművészeti alkotásra is képes eme S sorozatú fix objektívnek a kezelését. Az élességállítás gyorsan elérhető bármilyen fókusztávolságon, és még a legszélesebb rekesznyílásnál is, ahol a fókuszsík vékonyabb. Az alig egy kiló tömegű és testreszabható vezérlőkkel rendelkező Plena remekül kezelhető, akár kézi, akár rögzített felvételeket készít.

 

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondása szerint: „A Nikon mérnökei túltettek önmagukon a Plena megtervezésekor. Most már rendelkezésre áll a tökéletes objektív azon fotósok számára, akik tökéletes elmosódást szeretnének létrehozni. A Noct után ez a Nikon történetének második olyan objektívje, amelynek a neve is jelzi különlegességét. A latin „plenus” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „egész” vagy „teljes”, és tökéletesen illik egy olyan objektívre, amely ilyen gyönyörű elmosódást biztosít, mint ez.”

 

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena

Tökéletes elmosódás: még a kép legtávolabbi sarkában is tökéletesen lekerekített elmosódás látható. Nincs hagymakarika vagy ellipszis alakú elmosódás, és nincs észrevehető elszíneződés vagy vignettálás.

Mesteri optikai kialakítás: 11 lamellás, lekerekített rekesz és egy olyan optikai felépítés, amely 16 elemet tartalmaz 14 csoportban az elhajlás minimalizálásához és a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillanás és a szférikus torzítás leküzdéséhez. A korszerű optika részét képezi a Nikon SR üvege és aszferikus lencsetagja.

Kiváló képalkotás: akár f/1,8-as rekesznél, akár szűkített rekesznyílással fényképez, tűéles, fókuszban lévő részleteket és egyenletes átmenetes háttérbeli és előtérbeli elmosódást biztosít. A színek és a kontraszt még a nagy kontraszttal rendelkező szélek körül is kivételes.  

Bőséges fény a képek szélén még f/1,8-as értéknél is: a fényerő még a kép teljes területén is tökéletes, a széleken sincs fényerőcsökkenés még nagy rekesznyílásnál történő fényképezéskor sem. 

Lenyűgöző tükröződésgátlás és ellenfényvezérlés: a Nikon exkluzív mezomorf bevonata és ARNEO bevonata felveszi a harcot a tükröződéssel és az objektív becsillanásával a bármely irányból, véletlenszerűen érkező fény megszüntetésével. 

Gyors, precíz automatikus élességállítás: a Plena minden fókusztávolságon gyorsan és csendesen állítja be az élességet: a közeli tartománytól a végtelenig. A minimális fókusztávolság mindössze 0,82 m.

 

 

S sorozatú prémium felépítés: a tökéletes egyensúly elérésére lett megformálva, teljesen strapabíró, mégis könnyű fémből készült, és a Plena név van rágravírozva.

Egyszerűen kezelhető: két L-fn gomb lett tökéletesen elhelyezve a vízszintes és függőleges fényképezéshez. A nagyméretű, csúszásgátló bevonattal rendelkező élességállító gyűrű egyenletesen, megfelelő nyomatékkal működtethető. 

Mindenhol megállja a helyét: az illesztések és a gombok körüli alapos tömítés, valamint a lencsetartó gumitömítés távol tartja a port, a szennyeződést és a nedvességet.*

82 mm-es szűrőkkel használható: a NIKKOR Z 135mm f/1.8 S A Plena az S sorozatú f/1,2-es objektívekhez hasonlóan a 82 mm-es felcsavarható szűrők széles skálájával használható.

_________________

* Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.

Vissza