90 éves lett a NIKKOR!

Kütyü Magazin - 2023. november 16.

A Nikon büszkén ünnepli NIKKOR objektívek 90. évfordulóját egy új logóval, amely mind a NIKKOR örökségének, mind e jelentős mérföldkőnek az emlékét ünnepli. 

Az új logó a szimbolikus objektívek mellett olyan objektívek sziluettjét mutatja be, amelyek nyomot hagynak a képalkotás történetén. Emellett a logó a „A Story in Every Lens” („Minden objektívben egy történet”) feliratot tartalmazza, kiemelve a minden NIKKOR objektívben megtalálható egyedi tulajdonságokat és átgondolt elkötelezettséget, valamint az egyedi pillanatok megörökítésére, a történelem megőrzésére és az emberek szívéhez szóló történetek elmesélésére szolgáló erejüket. 

A NIKKOR 90 éves gazdag története és végtelen technológiai fejlődése által inspirálva a Nikon továbbra is elkötelezett a képalkotási kultúra fejlődéséhez való hozzájárulás mellett, a képalkotás kifejezési lehetőségeinek bővítése reményében. 

A NIKKOR márka

A NIKKOR történetének 90 éve még 1932-ben kezdődött, amikor a Nikon (akkori Nippon Kogaku K.K.) bejegyezte a NIKKOR védjegyét. Egy évvel később, 1933-ban elküldték az Aero-Nikkor légi fényképezéshez készült objektívek első szállítmányát. A Nikon azért egyedi, mert egyike a kevés gyártónak a világon, amely az optikai üveg gyártásával kezdi meg a gyártási folyamatot. A kiváló minőség iránti folyamatos elkötelezettsége alapozta meg a NIKKOR objektívek kivételes optikai teljesítményét. Az évek során a NIKKOR az akkori csúcstechnológiájú objektívek folyamatos fejlesztésével világszerte elismert márka lett, amely nagy teljesítményű objektívjeiről ismert.

A NIKKOR mindig is az innováció élvonalában volt. Az 1948-ban megjelent NIKKOR P.C 8.5cm f/2 szerepelt a világszerte elismert LIFE magazinban, jelentősen javítva a NIKKOR hírnevét, miközben hozzájárult a „Made in Japan” (Japánban gyártva) minőség fogalmának létrehozására. 1963-ban a Zoom-NIKKOR Auto 43-86mm f/3.5 volt az első általános zoomobjektív, amely praktikus teljesítményt nyújt. Nemrég pedig 2019-ben a NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct objektív, amely a NIKKOR Z objektívek zászlóshajójának tekinthető, elérte a Nikon történetének legnagyobb fényerejű objektívjét f/0,95* rekeszértékkel. Ezek az objektívek többek között bemutatják a Nikon elkötelezettségét az iránt, hogy egyedi és kiváló minőségű opciókat biztosítsunk, amelyek támogatják a felhasználók kreatív elképzelésének kifejezését.

A NIKKOR objektívek kiváló optikai teljesítményének és megbízhatóságának egy másik tanúja a NASA űrmisszióiban betöltött fontos szerepe. 1971-ben a Nikon Photomic FTN (NASA-specifikáció) és a NIKKOR objektíveket alkalmazták az Apollo 15 misszióban. Emellett 2009-ben a D3S fényképezőgépeket és az AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED objektíveket berendelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) tevékenységeinek dokumentálásához. A Nikon a mai napig szerepet játszik a NASA űrmisszióiban, rendszeresen ellátja őket fényképezőgépekkel és objektívekkel. A NASA-val való kapcsolat is hozzájárult a Nikon optikai technológiáinak fejlődéséhez, és tovább javítja az űrkutatás és a fényképezés minőségét.

A Nikon 2018-ban összegyűjtötte a Z-bajonettes rendszer elindításához az évek során összegyűlt ismereteket és szakértelmet. Ez a rendszer új, nagyobb átmérőjű bajonettel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépekből**, valamint kompatibilis NIKKOR Z objektívekből és tartozékokból áll. A NIKKOR Z objektíveket úgy terveztük, hogy az optikai teljesítmény új dimenzióját továbbra is kihasználják: kihasználják a kiemelkedő kialakítási rugalmasságot a nagyobb, 55 mm-es belső átmérővel és rövid, 16 mm-es peremű gyújtótávolsággal kombinált Z-bajonett révén. Ez a kombináció nagyobb tervezési rugalmasságot biztosít, és új lehetőségeket nyit meg a képkészítők számára.

_________________

* A Nikon fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek között.

** A teljes képes tükör nélküli fényképezőgépek között, a 2023. november 16-i állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.

Kulcsszavak: NIKKOR, Nikon, objektív
Vissza