Dell Venue Pro teszt

Farkas Norman - 2011. szeptember 24.

Volt szerencsénk kipróbálni az amerikai gyártó lehengerlő külsővel megáldott Windows Phone 7 alapú készülékét. Az androidos DELL Venue QWERTY gombsorral szerelt változata kissé túlméretezett, de ennek ellenére képes levenni az embert a lábáról.

 Multimédia, adatkommunikáció, összegzés

Multimédia

A telefon egy 5 megapixeles, LED vakuval segített kamerával operál, ami átlagosnak mondható a kategóriában. Lehetőségünk van állítani a fehéregyensúlyt, a felbontást, az ISO-t és a fókuszálás mikéntjét, továbbá néhány effektet is felkínál a rendszer. A kétállású, dedikált kameragombbal egyszerű a fotózás, bár nem egyértelműen érezhető, hogy mikor van „fókuszáló állásban”, így olykor túl hamar süthetjük el a gépet. Azt vettem észre, hogy a kütyü már a legkisebb kézmozgás hatására is elmosódott képet készít, így sokszor meggyűlhet vele a bajunk. Egyébként – megfelelően fixálva – jó képeket lőhetünk, a makró felvételek sem jelentenek gondot a „csöppségnek”. A Venue Pro kamerája képes 720p HD videók felvételére is. A „mellékelt” segédfény nem sokat ér, ezért a sötétben való fotózásról és videózásról tegyünk le, vagy ha jó minőségre vágyunk, használjunk inkább céleszközt.

Zenei téren nem szégyenkezhet a Venue Pro, bár az sem mondható el róla, hogy túlteljesít. A Zune szoftver segít bennünket a zenéink kezelésében a szinkronizálástól a lejátszásig bezáróan. A számok között az előadó neve, szám-, vagy album címe alapján kereshetünk, az albumborító megjelenítése, a véletlenszerű és ismételt lejátszás is megoldott, akárcsak a lejátszó háttérben való futása. EQ beállításokra sajnos nincs lehetőségünk. Az RDS-sel felvértezett FM rádiót viszont nem kell hiányolnunk, de ne számítsunk sok beállítási lehetőségre, ugyanis csak kedvenc állomásaink lementésére képes a szoftver.

A gyári – agybadugós –fülesnek nagyon örültem, amikor megláttam, de kevésbé voltam boldog, amikor ki is próbáltam. Alapvetően jobb, mint a „nem bedugós” fülesek, de kategóriájában elég harmatos teljesítményt produkál. Ha úgy tartja kedvünk - hála a telefon 3,5-ös jack kimenetének - kicserélhetjük szinte bármilyen kompatibilis fülhallgatóra. Én is így tettem, és a Sennheiser CX 270 fülesemen keresztül sokkal teltebb mély- és magas hangok áramoltak ki a kütyüből.

Adatkommunikáció

A készülék böngészője az Internet Explorer, mely (még) nem támogatja a flash tartalmakat, viszont gyors, kényelmes böngészést tesz lehetővé. Természetesen nem akadály számára a többlapos szörfözés és a weblapok sebes nagyítása-kicsinyítése sem.

A négysávos GSM modullal rendelkező telefon jól fel van szerelve adatkommunikáció terén. A GPRS, EDGE és 3G mellett a HSPA (le 7,2Mbit, fel 5,76Mbit) adatátvitel is rendelkezésünkre áll, de ha spórolunk a szolgáltató biztosította adatforgalommal, akkor jól jöhet a WLAN (b/g/n), mely szintén helyet kapott a masinában. A Bluetooth 2.1 modult egyelőre csak sztereo hangátvitelre használhatjuk, a microUSB segítségével a töltés (számítógépről vagy hálózatról) mellett alapvetően a fájlátvitel valósulhat meg, de ez utóbbit csakis a Zune szoftverrel tehetjük meg.

A beépített GPS vevő villámgyorsan áll fel és talál pozíciót, ennek jó hasznát vehetjük például a Maps és a Foursquare alkalmazások használatakor.

Összegzés

A Venue Pro egy gyönyörű külsővel és nem mindennapi méretekkel megáldott, egyedi okostelefon. A függőlegesen kicsúszó QWERTY billentyűzet sem éppen az a felszerelés, amely készülékek tucatjaiban felfedezhető, persze az már más kérdés, hogy mennyire élünk vele. A telefonon futó natúr WP7 egy kicsit talán kevésbé egyedi, de a gyors, zökkenőmentes működés és a hamarosan érkező Mango vigasztalhat minket.

A kissé szélsőséges súlya és mérete, valamint a telefonáláskor előjött problémák ellenére én nagyon megkedveltem ezt a mobilt a 2 hét folyamán. Bizonyára ez annak tudható be, hogy megfogott a külseje, megbízhatónak bizonyult a mindennapokban, ráadásul igen könnyen használható. Néhány napig  rá volt állva az ujjam a Dell fedőlapjának 3 gombjára még az után is, hogy „visszaköltöztem” az androidos készülékemre.

Egyelőre nem gyakori, hogy egy mobiltelefon hátlapjáról a Dell logó kacsint ránk. Én örülnék, ha az amerikai gyártó minőségi eszközei ebben a termékkategóriában is bővülnének a jövőben. A Venue Pro jelenlegi ára 100-110 ezer forint körül mozog, ami nem is olyan vészes egy ilyen kaliberű masina esetén.

Aki Window Phone készülék vásárlását fontolgatja, kiaknázná a fizikai billentyűzet nyújtotta előnyöket és nem riad meg az egyedi kialakítástól, annak mindenképp érdemes számításba vennie a Dell Venue Pro-t.




 

Vissza