Kingston DataTraveler HyperX 3.0 pendrive teszt

Markert László - 2011. december 14.

E rendhagyó tesztben arra keresem a választ, hogy megéri-e új pendrive-ot vennie az embernek, ha már úgyis van neki egy vagy több. Aki nagyon türelmetlen, annak elárulom: szerintem igen…

Gyári adatok

A gyártó/forgalmazó adatai igen impozánsak: a HyperX 3.0 pendrive 64, 128 és 256 GB kapacitással elérhető; az USB 3.0 technológia pedig 225 MB/sec olvasási és 135 MB/sec írási sebességgel kecsegtet. A legnagyobb változat tehát elméletileg fél óra alatt teletölthető 10 Blu-Ray™ tartalmával, vagy 20 perc alatt merevlemezünkre másolható róla 50.000 átlagos méretű MP3.

(Ha belegondolok, hogy az első PC-m winchestere 20 MB-os volt…)

A teszt

Ahogy azt fentebb írtam, ez a teszt nem lesz éppen szokványos. A HyperX-et saját pendrive-jaimmal szemben küldtem harcba: egy kivénhedt, céges ajándék, illetve egy márkás, de már idősödő versenyző próbálta felvenni a kesztyűt. A különböző feladatok elvégzését stopperrel mértem, és az eredmények éppen úgy alakultak, ahogy azt várni lehetett: a Kingston terméke rendet vágott.

Hogy mégis mi értelme van egy ilyen tesztnek? Hogyan lehet összevetni egy felsőkategóriás USB 3.0-s eszközt egy ingyenes, promóciós ajándékkal? Nos, én eddig úgy gondolkodtam, hogy nem vennék pendrive-ot, mert már van. Ha pedig van, akkor minek költenék erre pénzt? Azért, mert a hatalmas kapacitás és a lenyűgöző sebesség miatt sokkal kényelmesebb egy ilyen eszköz használata.

Négy különböző feladatot találtam ki a pendrive-oknak, amikkel igyekeztem az általam leggyakrabban használt funkciókat mérni. Először egy nagyméretű file írási és olvasási idejét, majd pedig sok kicsi file oda-vissza másolását mértem le. A tesztek előtt a meghajtókat újraformáztam, hogy ez ne befolyásolja az eredményeket.

 

A végeredmény nem meglepő: ugyan a Kingston pendrive-ja nem érte el az elméleti maximális sebességeket, de nagyon gyors volt. A márkás pendrive-nál 5-6-szor, a cégesnél pedig egy nagyságrenddel gyorsabb volt.

A HyperX nem egy olcsó termék (a 64 GB-os verzió közel 50.000 Ft, a 256 GB-os pedig kb. 200.000 Ft), de a méretét, kapacitását és sebességét figyelembe véve jó vétel lehet. A garancia 5 év, ez a megbízhatóságot is mutatja.

Kulcsszavak: Kingston, teszt, pendrive
Vissza