Samsung Series 9 notebook teszt

ATB - 2012. január 3.

Láttad már a Series 9 reklámját a TV-ben? Ugye, hogy te is megkívántad ezt a lapos, okos és szép gépet? Kár, hogy nem az olcsóbb kategóriába tartozik. Mondjuk azt hiszem, megéri félrerakni a fizut egy ilyenre...

Külső

Szép, lapos, könnyű, egyszerű, kényelmes. Ezekkel lehet a legjobban jellemezni. Tényleg olyan, mint a reklámban. Ha összecsukod olyan, mint egy 15-20 A4-es lapot tartalmazó mappa. Külsőre is, súlyra is (persze csak érzésre :) ). Kis hiba, hogy minden ujjlenyomat azonnal meglátszik rajta (adtak hozzá törlőkendőt, így a fényképezésre szépen letisztogattam...). A súlya és az ujjlenyomat láthatósága köszönhető részben annak is, hogy a gép dúralumínimum külsővel rendelkezik, így minőségi hatást keltő, kemény fémből készült, ami ráadásul még egész könnyű is, de a zsíros szennyeződések nagyon látszanak rajta.

A két oldalán lévő portok szépen el vannak rejtve, egyedül a töltő csatlakozója van kéznél. Mindkét oldalán van egy-egy kinyitható fedél, ami alá a különböző kábeleket csatlakoztathatjuk. CD-meghajtót ne is keress, ilyen vékony gépbe az nem fér el. A kijelzője nagyon szépen látszik, szinte minden fényviszonynál. A billentyűzet meg van világítva, hogy sötétben se tévesszük el a betűket. A tapipad hatalmas, és bár úgy tűnik nincsenek rajt gombok, azért a két alsó sarka alatt azokat is találhatunk.

 

Belső

Van benne gyors SSD, menő proci, egy jó adag memória. Nincs benne optikai meghajtó, és nincsenek nagyobb helyet foglaló csatlakozók (VGA, LAN stb.). A vindóz egész jól teljesített - ugyanis az is van rajt -, majdnem sikerült felülmúlnia a Thinkpad-emet is (legalábbis az "élményindex" szerint).

Operációs rendszer Windows 7 Home Premium 64bit
Processzor Intel Core i5 Processzor 2467M (1,60 GHz, 3MB, L3 Cache)
Chipset Intel HM65
Rendszermemória 4GB (DDR3 1333MHz)
Memória slot 2xSODIMM
LCD 13,3" LED HD (1366x768), 16:9 Matt
Grafikus processzor Intel HD Graphics 3000
Grafikus memória Megosztott memória
Hang HD Audio
Hangeffekt SRS 3D Sound Effect
Hangszóró 3W Sztereó hangszóró (2x1,5W)
Beépített kamera Integrált HD digitális kamera (1,3M)
HDD 128GB SSD
ODD Nincs
LAN 10/100/1000 LAN
Vezetéknélküli LAN 802.11bgn
Bluetooth Bluetooth 3.0
I/O portok 1xUSB 2.0 + 1xUSB 3.0, VGA, Micro HDMI, fülhallgató-csatlakozás, mikrofoncsatlakozás, beépített mikrofon, Micro SD, LAN (RJ45), DC tápcsatlakozás
Biztonság Norton Internet Security, BIOS Boot Up jelszó, HDD jelszó, Kinsington Lock Port, Samsung adat-helyreállítási megoldás
AC tápegység 40W
Akkumulátor 6 cellás Lítium Polimer
Méretek (Sz. x Mé. x Ma.) 328,5 x 227 x 15,9-16,3 mm
Súly 1,31 kg
Garancia 3 év

 

A tesztet azzal kezdtem, hogy jelenlegi rendszeremet átszinkronizáltam, és a már megszokott módon használtam a gépet, mintha semmi változás nem lenne. Az aksi egészen jól bírta, kb. egy napot ment egy feltöltéssel, normál használatnál (azaz munka, ebéd, munka, sleep). Bár nem nagy teljesítményigényű szoftverekkel dolgozom, a gép tökéletesen ment, sosem akadt meg.

A teljesítményhez tartozik a kijelző, ami a Samsung szerint 400 cd/nm fényerővel "világít". A kijelző felülete egyébként matt, ami tapasztalataim szerint nagyságrendekkel növeli a használhatóságot a fényes, tükröződő kijelzőkkel szemben. A gép alapból 1366x768 pixeles felbontásra képes, azaz 16:9-es arányú (én a jelenlegi gépemmel is ehhez vagyok szokva, tehát tökéletesen megfelelt, akinek eddig nem ilyen volt, annak elsőre furcsa lehet a lapos kijelző).

A proci, a videókártya és az SSD is jól teljesít, bár ugye nem játékra tervezett gépről van szó, de azt hiszem egy igazi játékos nem is notebookon kezd el játszani, szóval ez nem ront az elvárt teljesítményen.

A hűtés hangszintje szerintem tökéletes, egyáltalán nem zavaró. A gépet azért nem javaslom hosszabb ideig ölben tartani, egy idő után előfordulhat, hogy füstölni kezd a farmerünk...

Vélemény

Összességében a teszt után is határozottan tudom állítani, hogy megéri gyűjtögetni, ha a gép kategóriája egyébként a célnak megfelel, szerintem egy jól összerakott, szép, kellemesen használható notebookot kapunk a pénzünkért, ha egy Series 9-est szerzünk be.

Kisebb problémák egyébként Ubuntuval akadnak, a jobb egérgomb, a billentyűzet-megvilágítás, valamint a vezetéknélküli hálózat kezelésére szolgáló funkciógombok nem működnek megfelelően egyelőre.

Kulcsszavak: Samsung, notebook, teszt
Vissza