Sony Xperia sola teszt

Gyenes Tamás - 2013. január 23.

A VIP-Phone jóvoltából látogatást tett nálunk egy teszt erejéig a 2012 tavaszán bemutatott Sony Xperia sola, mely bizony már nem mai gyerek az okostelefon-piacon, de még most is érdekes lehet azoknak, akiknek fontosabb a szép megjelenés, mint a legeslegújabb Android verzió, vagy az erős hardver.

 

Szoftver, belső tulajdonságok

A Sony átalakította kicsit az androidos környezetet, kicsit más a felhasználói felület, és plusz alkalmazásokat is kapunk, mint pl. a Timescape alkalmazást, amely a közösségi hálónkról gyűjti be az újdonságokat, és jeleníti meg egy 3D-szerűen gördíthető listában. Az összhatás kellemes, de a változtatások nem forradalmiak.

Már a telefon megjelenésekor is kicsit elavultnak számított a 2.3.7-es Android verzió (Gingerbread), amellyel a készüléket kapjuk, pedig a hardver elég erős az akkor már megjelent, 4.0-ás (Ice Cream Sandwich) operációs rendszer futtatására. Ezen azóta könnyebben túl tudjuk magunkat tenni, hiszen közben megjelent a telefonra a frissítés, bár a következő lépéshez, a 4.1-es Android verzióhoz (Jelly Bean) már kevés lesz az 512 MB RAM.

 

A készülék egyik kiemelkedő tulajdonsága a „Floating touch” nevű funkció, amelynek lényege, hogy ha nem érünk a képernyőhöz, a telefon akkor is érzékeli, hogy ott van az ujjunk (20 mm-re „lát el”), és innen már csak szoftver kérdése, hogy ezt hogyan kezeli a rendszer. Eredeti állapotban a plusz funkcionalitás nagyjából kimerült az élő háttérkép birizgálásában, ami az ujjunkat követve hullámzik. Kétségtelenül látványos effekt, de hamar megunja az ember, és onnantól már könnyen a felesleges parasztvakítás kategóriába sorolja ezt az egyedi funkciót. Pedig...

Az Ice Cream Sandwich-re frissítéssel viszont nagyot változott a funkció megítélése: kesztyűben is használható a telefon az új rendszer által támogatott Glove Mode segítségével. És szintén említést érdemel, hogy ezzel újra értelmet nyerhet az érintőképernyős eszközökből egyébként hiányzó, weblapokon viszont gyakran használt funkció: amikor az egérkurzort valami fölé visszük.

 

Összegzés

Mindent összevetve egy nagyon kellemes, szerethető kis „társat” kapunk a mindennapokra a sola személyében. A nem túl nagy méret és az igényes kialakítás együttese kényelmesen használható, vonzó kis eszközzé teszi a solát, és – szokatlan módon – megjelenése óta talán még inkább azzá vált. Akinek bejön ez a design, és jó áron, esetleg akciósan hozzá tud még jutni egy példányhoz, mindenképp megfontolásra érdemes készülék a Sony Xperia sola.

 

 

Vissza