NVIDIA Tegra 4i chipset és Phoenix referenciamobil

Farkas Norman - 2013. február 20.

Az NVIDIA bemutatta az új, integrált LTE modemmel bíró Tegra 4i mobil chipsetet és a hozzá kapcsolódó referenciamodellt, mely a Phenix nevet viseli.

NVIDIA Tegra 4i

A Tegra 4i az első integrált LTE támogatással felvértezett mobil chipset. Bár testvére, a CES során leleplezett Tegra 4 szintén rendelkezik LTE támogatással, esetében ez az elem opcionális, továbbá nincs is fizikailag beleépítve.

Míg a Wayne kódnevű, 72 magos GPU-val és Cortex-A15 processzorral szerelt Tegra 4-et kiemelkedő teljesítménye miatt a felső kategóriás mobil eszközökbe szánja az NVIDIA, addig a 60 magos grafikus gyorsítóval és 2,3GHz-es Cortex-A9 processzorral ellátott Grey-t, azaz Tegra 4i-t inkább a középmezőnyben szeretné bevetni. Felmerül a kérdés, hogy a chipgyártó vajon miért tett kevesebb magot a Tegra 4i GPU-jába. Nos, a válasz egyszerű; nyilván a helytakarékosság miatt, hiszen be kellett valahova suvasztani az i500 LTE chipet, mellyel kapcsolatban mindenképp érdemes megemlíteni, hogy úgynevezett "soft-modem" funkcióval bír, mely révén a távolból (OTA módon) újraprogramozható, így kvázi bármikor alkalmassá tehető arra, hogy új frekvenciákat és interfészeket támogatásson.

 

 

Jó hír, hogy a Tegra 4i megkapta a Tegra 4-ben is megtalálható CPA (Computational Photography Achitecture) nevű megoldást, mely kiemelkedő multimédiás képességekkel ruházza fel, például alkalmas HDR panorámaképek készítésére.

Phoenix – A Tegra 4i referenciatelefonja

Az NVIDIA nem csak az új mobil chipsetjéről rántotta le a leplet, hanem az első köré épülő okostelefont is bemutatta. Elképzelhető, hogy a vállalat "white-box" programjának (melynek keretében a saját nevével fémjelzett okostelefonokkal és táblagépekkel rukkol elő) első darabjaként tekinthetünk a Phoenix nevű mobilra, de az már biztos, hogy a Tegra 4i referenciamodelljét üdvözölhetjük "személyében".

A 8 milliméter vastag telefon 440ppi pixelsűrűségű, 1920 x 1080 képpont megjelenítésére alkalmas, PRISM 2 érintőképernyőt, DirectTouch támogatást, Android operációs rendszert és természetesen Tegra 4i lapkészletet kap az NVIDIA elképzelése szerint.

 

 

A PRISM 2 technológia jóvoltából alacsony fényerő mellett is remek képminőséget nyújt a kijelző. A DirectTouch nevű okosság lényege, hogy a Tegra 4 "besegít" az érintésvezérlő modulnak, s ezáltal megnő az üzemidő, az érintőképernyő használata pedig folyamatosabbá válik.

Az NVIDIA tehát már két ütős chipsetet tett le idén az asztalra, s külön örülünk annak, hogy egyikhez egy referenciamodellel is készült. Kíváncsin várjuk, hogy a Phoenix mikor jelenik meg, s hogy a Tegra 4, illetve Tegra 4i chipsetek hogy teljesítenek a gyakorlatban.

 

 

 

 

[Forrás: Unwired View]

Vissza