Megérkezett a Samsung Ultra HD tévéje

Farkas Norman - 2013. június 13.

A VAM Design Centerben a „Vincent Van Gogh álmai” című kiállítás ideje alatt mutatkozott be a Samsung 85 hüvelykes képátlójú Ultra HD tévéje, az S9.  Az elképesztő felbontású megjelenítővel szerelt, cirka tízmillió forintot kóstáló készülék leleplezése után egy tárlatvezetésen is részt vettünk, mely során 3D Smart TV-ken tekinthettük meg a posztimpresszionista művész egyes alkotásait.

A dél-koreai óriás kedden délután mutatta be Magyarországon az S9 Ultra HD tévét, mely a maga 85 hüvelykes (215cm) képátlójával és 3840 x 2160 pixeles felbontásával, illetve a képernyőjén megjelenő tűéles, élénk színeket felvonultató demóvideókkal és képekkel elbűvölte a közönséget. A VAM Design Centerben tartott, rövid sajtótájékoztató során megtudtuk, hogy a készülék 4 lépcsős folyamat révén ügyesen képes UHD felbontásra konvertálni a gyengébb minőségű (SD, HD és Full HD) tartalmakat, így a tévéjüket használni kívánó, újdonsült tulajdonosok nem szorulnak arra, hogy a szolgáltatók UHD-ben sugározzanak.

A hagyományos értelemben vett tévézésen kívül egyébként számos lehetőség van az S9 használatára: alkalmazások és szolgáltatások garmadájából válogathatunk, például Skype-olhatunk, vagy Facebookozhatunk az óriási megjelenítőn, de a friss filmeket is lehúzhatjuk rá a Moziarena app jóvoltából. A készülék irányítása mozgás- és hangvezérléssel történhet, mi több az arcfelismerés is bekerült a repertoárba.

Akkor sincs gond, ha egyéb kütyünkről, mondjuk az okostelefonunkról, fényképezőgépünkről vagy tabletünkről szeretnénk tartalmakat tenni az S9-re és fordítva – ebben az All Share van segítségünkre.

Annak, aki nem csak a kép-, hanem a hangminőségre is kényes, jó hír, hogy az S9 fém keretében 12, összesen 120W-os teljesítménnyel bíró hangsugárzó kapott helyet. Az említett keretben egyébként fel-le húzogatható a cucc a kényelem érdekében, sőt a falra is feltehető a komplett, cirka 100 kilós berendezés, ha úgy tetszik.

Szerencsére a Samsung gondolt a készülék fejleszthetőségére, tehát, ha az elkövetkezendő években újabb szoftveres és hardveres újdonságok jelennek meg, integrálhatóak lesznek az S9-be, így nem lesz elavult. Erről az ún. One Connect Box gondoskodik, ami egy igen apró eszköz, így alkalmazásával elbúcsúzhatunk attól a kábelrengetegtől is, amit a tévé hátuljára vizionáltunk.

A bemutató vége felé derült ki, hogy megrendelés esetén előzetes felmérést követően személyesen szállítják ki és üzemelik be az S9-et a vásárló otthonában. Ez a kedves kiszolgálás talán nem is annyira meglepő egy majdnem tízmillió forintos – egész pontosan 9.999.900 Ft – készülék esetében.

A gyártó nem véletlenül a VAM Designban rendezte meg az eseményt, hiszen miután megismerkedtünk az óriási tévével, egy tárlatvezetésen vettünk részt, mely a „Vincent Van Gogh álmai” című kiállításon haladt át. A Samsung támogatásával megrendezett kiállításon Van Gogh digitálisan felújított műveit csodálhattuk meg, melyek közül néhány hangeffektek kíséretében, 3D-ben – stílszerűen Samsung Smart TV-k kijelzőin – volt látható.

Szerintem a Samsung ennél jobb bemutatót nem is szervezhetett volna az UHD tévéjének, hiszen óriási párhuzam van a kiemelkedő képminőség és a művészet között, ami digitális korunkban csak tovább erősödhet.

Ha kíváncsi vagy a „Vincent Van Gogh álmai” kiállításra, november 30-ig megtekintheted a VAM Design Centerben!

 

Vissza