Miért olyan rondák az okosórák?

Czipperer Dia - 2013. november 4.

Az okos karórák számos hasznos funkcióval bírnak, ám a külsőt illetően nem kimondottan dekoratívak. De vajon mi az oka mindennek?

Mivel intelligens karórákról van szó, fontos a nagy kijelző, ami méretéből adódóan már önmagában sem túl dekoratív, főleg egy hölgy karján. A fokozódó versenyhelyzet pedig még inkább kikényszerítette a gyorsaságot, így a hangsúly a belső felépítésre helyeződött. Sokszor maga a pántrész gumiból, illetve gyenge és olcsó anyagból készül.

A színek tekintetében némelyik igen élénk árnyalatokban pompázik: inkább hasonlítanak egy gyermek játékórára, mint egy valódi, komoly szerkezetre. Ezáltal nem is tanácsos bizonyos helyeken viselni (például egy üzleti vacsorán).

Tény, hogy nem minden modellre igaz ez, akadnak kivételek, például a Jawbone UP vagy a FitBit Force fitnesz csuklópánt. De a kifejezett okosóráknál maradva a Sony Smartwatch is inkább hasonlít egy órára, mint egy okostelefon képernyőjére. Ám egy estélyi ruhához vagy szmokinghoz ezek sem passzolnak.

Bill Geiser, Meta Watch munkatársa a Mashable-nek elmondta, hogy a jelenlegi okosórák inkább a számítógépekre hasonlítanak, mint ékszerekre, de nemsokára változás következik majd ezen a téren is.

Kifejtette azt is, hogy a korai okosóraipar a fejlesztőközösségekben alakult ki, és a középpontban a funkcionalitás áll, nem pedig az, milyen maga a termék kinézete. Emellett pedig a jelenlegi okosórák akkumulátora még jelentős helyet foglal, ami szintén növeli a méretét. Egyes gyártók – többek között a Qualcomm – már elkezdett gondolkodni az aksi más elhelyezkedésén.

Ez a piac még csak most kezd igazán hódítani, így a valódi verseny csak most indul a gyártók között. Ez előbb utóbb azzal jár, hogy minél inkább a felhasználói igényekhez mérten próbálják majd kialakítani a kütyüket, így remélhetőleg változik a forma, dizájn, karcsúság is. A jó külső megjelenés pedig nagyon fontos, hiszen az óra az, amire egy nap számos alkalommal ránézünk, és azért is hordjuk, mert jól néz ki. Az okosóráknál ez is meghatározó szempont lesz. Amikor már lehet válogatni a széles palettából, a dizájn előkelőbb helyre kerül majd a rangsorban. És a kínálat egyre csak nő...

 

 

Forrás: Mashable.com

Vissza