Megjelent az első Jolla mobil [Videó]

Farkas Norman - 2013. november 28.

A várakozásoknak megfelelően elérhetővé vált a Jolla első okostelefonja, amely gesztusközpontú Sailfish kezelőfelülettel, négymagos processzorral, az Android alkalmazások támogatásával és élénk színeivel próbálja elnyerni a felhasználók kegyeit.

Ahogy vártuk, az ex Nokia fejlesztőkből összeállt Jolla csapat piacra dobta első okostelefonját, amely a Moblin Linux és a Maemo rendszerek előnyeit egyesítni magában, Sailfish névre keresztelt kezelőfelülete pedig rendkívül kényelmes, gesztus-alapú vezérlést tesz lehetővé. A hab a tortán, hogy a platformba integrálták az Android alkalmazások futtatásához szükséges komponenseket, így a natív programok mellett az Google mobil rendszerére írt szoftverek is a leendő Jolla felhaszálók rendelkezésére állnak.

 

 

A 9 különböző színben megjelenő készülékben felső-középkategóriás hardvert találunk: működéséről egy négymagos 1,4GHz-es Snapdragon 400 processzor gondoskodik, amit 1GB RAM, 16GB tárhely és 8 megapixeles hátlapi kamera egészít ki. Az előlapján egy 4,5 hüvelykes, 960 x 540 pixel (qHD) felbontású érintőkijelző feszít, ami képélesség tekintetében elmarad a HD panelektől, de ettől még nem nevezhető gyengének.

A Jolla telefon 399 eurós (kb. 120 ezer forint) árcédulával landolt Finnországban, hamarosan pedig további 134 országban kezd hódításba. Szerintünk kissé húzós ez az összeg egy ilyen felszereltségű mobilért, ami ráadásul egy merőben új, kvázi múlt nélküli brand színeiben jelent meg. Midnenesetre kíváncsian várjuk, hogy a Jolla milyen fogadtatásra lel a felhasználók oldaláról.
 

 

 

 

[Forrás: NDTV Gadgets]

Vissza