Nagyképernyős szurkolói élmény

Kütyü Magazin - 2016. augusztus 26.

A 2016-os nyári sportesemények, a labdarúgó-Eb és a riói játékok kapcsán a Kutatópont felmérést készített az Epson megbízásából a hazai a sportközvetítés-nézési szokásokról.

A kutatás rávilágított, hogy azon válaszadók többsége (90%), akik barátaikkal, otthon követik a versenyeket, jellemzően tévét használnak erre a célra, közel kétharmaduk (63%) viszont vendéglátóhely üzemeltetőjeként projektort szerezne be. Habár a legtöbb pub, sörkert és söröző a vendéglétszámának maximalizálására törekszik egy-egy jelentős nemzetközi sportesemény idején, az eredmények azt mutatják, hogy a sportközvetítéseket sugárzó helyek mindössze 24 százaléka rendelkezik projektorral.    

A megkérdezettek 57%-a szívesen követi a sportversenyeket nyilvános helyen és közülük a legtöbben a nagyképernyős élményt részesítik előnyben – ez a válaszadók 79 százalékának döntő tényező a sporteseményt közvetítő vendéglátóhely kiválasztásakor (33% kifejezetten a projektorral rendelkező vendéglátó egységeket keresi). Ugyanez a statisztika rámutatott, hogy a kutatásban résztvevők majdnem felét (47%) a sportközvetítések hangulata vonzza, míg az étel és italkínálat, valamint a kerthelyiség megléte együttesen 58 százalékukat befolyásolja a választásban. A fenti adatokból kiderül, hogy a megkérdezettek elsősorban a nagy képernyő kínálta élmény és a szurkolói légkör miatt hajlandóak az otthoni kényelmet feláldozni, hogy nyilvános helyen, társaságban bíztassák kedvenc csapataikat, sportolóikat. 

A kutatás szerint a képminőség a legfontosabb szempont azok számára, akik a közeljövőben projektor vásárlását tervezik. 69 százalékuk különösen lényegesnek tartotta ezt, ami jelzi, hogy a válaszadók tisztában vannak azzal, hogy a projektorok magas minőségű képmegjelenítésre képesek – ez kulcsfontosságú a közvetítések követői számára. Az összes válaszadó 64%-a legalább másfél órát tölt naponta átlagosan a kijelzők és képernyők előtt jelentősebb nemzetközi sportesemények idején, közülük pedig 16% akár több mint napi három órán át is képes kedvenceinek szurkolni. A projektorizzó élettartama a vásárlást tervezők 69 százalékának szintén fő szempont, ami nem meglepő annak tükrében, hogy a válaszadók többsége a riói játékokhoz és a labdarúgó-Eb-hez hasonló nemzetközi sportesemények alkalmával átlagosan napi 90 percet tölt sportközvetítések nézésével. A kérdőív kitöltőinek kevesebb, mint egyharmada szereti kifejezetten egyedül végigszurkolni a versenyeket a kijelző vagy a képernyő előtt, a magyar drukkerek inkább társaságban, barátaikkal együtt bíztatják itthonról a sportolókat.     

A felméréssel kapcsolatban Tőrös Gáspár, az Epson Magyarország projektorokért és üzleti megoldásokért felelős vezetője úgy fogalmazott: „A kutatásból világossá vált, hogy a magyaroknak fontos, hogy együtt szurkolhassanak és nagy kijelzőn követhessék az eseményeket. Emellett sokan vannak, akik nem szívesen áldozzák fel otthonuk vagy a kertjük nyújtotta kényelmet egy sportközvetítés miatt. Ezért fejlesztettük ki felhasználóbarát, hosszú izzóélettartammal rendelkező projektorainkat, amelyek az Epson 3LCD technológiájával, az egyaránt magas fehér- és színesfény kibocsátásnak (CLO) köszönhető kimagasló minőségű képet és élénk színeket garantálnak. A sportrajongók számára így otthon is élmény lehet a szurkolás akár a nyári sportesemények alatt, még nappali fényviszonyok mellett is.”  

Vissza