Mit tud a Windows Phone 8?

Farkas Norman - 2012. június 21.

A tegnap este igen fontos volt a Windows Phone rajongóinak, hiszen a Microsoft lerántotta a leplet a rendszer Apollo kódnevű verziójáról. Lássuk, milyen újdonságokat tartalmaz a WP8!

A mobil operációs rendszer új verziója hatalmas előrelépésekkel kecsegtet, hiszen NT nevű kernelje a WP7-tel ellentétben már nem a Windows CE köré épül, hanem a Windows 8 szolgáltat neki alapot. A redmondi szoftveróriás, pontosabban egyik embere, Joe Belfiore nyolc újítást mutatott be a Developer Summit első estéjén.

1. Fejlett hardverek

A Windows Phone 8 támogatja a többmagos processzorokat (akár a 64 magosakat is), a kijelzők frontján pedig az eddig elterjedt WVGA (800 x 480) mellett a WXGA (1280 x 768) és a 720p HD (1280 x 720) felbontású megjelenítők is bekerülnek a kalapba. Érdekesség, hogy a WVGA megjelenítőkhöz tervezett alkalmazások (azaz minden WP 7.5-re írt app) bármilyen módosítás nélkül, élvezhető minőségben futtathatók a többi felbontásban. Jó hír, hogy a WP8 alapú kütyük végre bővíthetők lesznek micoSD kártyával. Az egységes illesztő programoknak és csatolófelületeknek köszönhetően az egyes gyártók saját elképzelésük szerint bővíthetik a rendszert, mely végre versenyt hozhat a WP alapú masinák körébe.

 

 

2. Böngészés - Internet Explorer 10

A WP8 alapértelmezett böngészőjeként az Internet Explorer 10-et ismerhetjük meg, mely rengeteg elemet kölcsönöz az asztali gépekre szabott társától. A HTML5 támogatás mellett továbbfejlesztett JavaScript kezelés gondoskodik arról, hogy a PC-ken megcsodálható lapok a mobiltelefonon is ugyanolyan tökéletesen jelenjenek meg. A Microsoft fokozottan figyelt a biztonságra, ezért a WP8-féle Internet Explorer 10 ugyanazokat a fejlett biztonsági funkciókat tartalmazza, mint a Windows 8-ban található verzió.

3. Natív kód

A WP8-ra natív kóddal lehet alkalmazásokat fejleszteni, ennek köszönhetően kiemelkedő grafikával rendelkező, DirectX alapú játékok születhetnek, melyek a PC-s, táblagépes (RT) és mobilos rendszerek közös alapja miatt könnyen átültethetők az egyik platformból a másikra.

4. Jobb megosztás, NFC-vel

A WP8 teljesen natív NFC támogatást kínál, mely akár 3rd party alkalmazásokkal is kiaknázható. Az egyik legérdekesebb az NFC használatára az úgynevezett Tap-Send funkció, melyet a megosztás menüben találunk. Ennek segítségével két WP8, vagy Windows 8 alapú készülék összeérintése révén cserélhetünk fájlokat. Természetesen az NFC-képes kiegészítők párosítása is leegyszerűsödik az új technológiának köszönhetően.

5. Wallet (pénztárca)

Az NFC támogatás a pénztárcánk tartalmának javát kiválthatja, s ezt a Wallet szolgáltatáson keresztül valósíthatjuk meg. A SIM kártyára alapuló biztonsági rendszerrel védett - így a Google készükre építő megoldásánál kevésbé veszélyeztetett - Wallet a hitelkártyáinkat, a bankkártyáinkat, tözsvásárlói kártyáinkat és a kuponjainkat is kezeli, sőt a Tap To Pay funkció sem hiányzik a repertoárjából. A Wallet Hub minden Apollo mobilon megtalálható, s ha egy adott régióban a szolgáltatók nem támogatják, a tőlük független szolgáltatások akkor is használhatók lesznek.

6. Nokia térképszolgáltatások

A WP8-ban a Nokia Nawteq bázisú, hangutasításokkal is kecsegtető térképszolgáltatásai teljesítenek szolgálatot. Az offline navigációhoz szükséges térképeket memóriakártyára menthetjük, a fejlesztők pedig a megosztott API jóvoltából saját szoftvereikben is kihasználhatják a program szolgáltatásait.

 

 

7. Biztonság

Hála a Windows 8 és Windows Phone 8 közös magjának, a rendszer mobil verziójában is rendelkezésre állnak az olyan fejlett biztonsági funkciók, mint a Secure Boot, vagy a BitLocker titkosítás. Az alkalmazások és a különböző hardverelemek védelménél is jelentős fejlődés tapasztalható.

8. Megújult Start Screen

Az 50 nyelvet támogató WP8 kezdőképernyője elődjéhez hűen Metro kezelőfelülettel operál, ám az élő csempék immár méretezhetők, s tetszés szerint akár négy oszlopba rendezhetők a négyzetek.

 

 

A Samsung, a Nokia, a HTC és a Huawei készül Windows Phone 8 köré épülő masinákkal, az LG marad az androidos kütyüknél.

Sajnos csak az új, kétmagos processzorral szerelt okostelefonokra lesz elérhető a Windows Phone 8, a már forgalomban lévő WP készülékek a rendszer 7.8-as verzióját kapják meg OTA frissítés formájában.

 

Vissza