Milyen lett az iPhone 5?

Farkas Norman - 2012. szeptember 13.

Ahogy várható volt, az Apple tegnap este hivatalosan is lerántotta a leplet legújabb okostelefonjáról, az iPhone 5-ről. Nézzük, mennyire igazalódtak be a készülék körül keringő pletykák, s miben változott elődjéhez, az iPhone 4S-hez képest!

Tegnap (magyar idős szerint este 7-kor) végre hivatalosan bemutatkozott az iPhone 5, melyet annak ellenére is rendkívüli felhajtás övezett, hogy már jó ideje kiderült, hogy milyen külsőt és hardveres felszereltséget vonultat fel.

A korábbi pletykák, kiszivárgott információk sorra megerősítést nyertek a bemutató során. Ahogy vártuk, az iPhone 5 kijelzője egy 16:9-es képarányú, 4 hüvelykes panel képében manifesztálódik, a készülék részben fém hátlapot, HD videocsevegésre alkalmas előlapi és 8 megapixeles hátlapi kamerát, kisebb rendszercsatlakozót (Lightning), LTE támogatást és nano-SIM foglalatot kapott.

Az újdonság karcsúbb, könnyebb és hosszabb lett elődjénél, a 4S-nél. Vastagsága 9,4-ről 7,2 milliméterre csökkent, súlya 140ről 112 grammra változott, hossza pedig 115,2-ről 123,8 milliméterre nőtt. A telefon előlapján egy 4 colos, 640 x 1136 pixel felbontású IPS érintőképernyő terül el, melyet Gorilla Glass üveg véd a sérülésektől. Az iOS 6 új alkalmazásai maximálisan kiaknázzák a 326ppi-s panel megnövelt méretét. A mobil 1,2 megapixeles előlapi kamerája a hangszóró fölött, középen foglal helyet és 720p HD videohívások lebonyolítására is képes. Végre mobilnettel is mehet a FaceTime, nem csak WiFi-n keresztül.

 

A félig fémből készült hátlapon egy 1080p HD videók rögzítésére alkalmas, zafír üveggel védett és LED villanóval segített, 8 megapixeles iSight kamera foglal helyet, mely külön mikrofonnal büszkélkedhet. A képalkotó egység újdonsága, hogy 28 megapixeles panorámaképek készítésére is lehetőséget nyújt. Az iPhone 5 lelkét képező A6-os processzor külön képfeldolgozó modullal bír, melynek intelligens algoritmusa segít a zajmentes, élethű színeket felvonultató képek készítésében. A telefon két színváltozatban kerül piacra: a fehér iPhone 5 természetes, fémes színű, a fekete pedig színre fújt hátlappal érkezik.

 

 

A készülék alján - a korábban kiszivárgott információknak megfelelően - egy új, a korábbinál sokkal kisebb rendszercsatlakozó, valamint a 3,5mm-es jack és a hangszóró, illetve a mikrofon nyílásai kaptak helyet. Az összezsugorodott, 9 tűs rendszercsatlakozó a Lightning nevet kapta és körülbelül akkora, mint egy microUSB aljzat. Az Apple gondolt a korábbi kiegészítők használóira, így 29 dollárért elérhetővé tesz egy adaptert, mely a régiről az újra alakítja a csatolót. Sajnos az októberben megjelenő kiegészítő nem minden eszköznél orvosolja majd a kompatibilitás hiányát. Egyébként a JBL, a Bose és további neves gyártók is gőzerővel dolgoznak már az iPhone 5-höz szánt hangszórós dokkolókon és audio kiegészítőkön, így bőven lesz kínálat, rövid időn belül.

Az új iPhone-ra váltással párhuzamosan egy új SIM kártyát is be kell szereznünk, ugyanis ez a mobiltelefon az első a világon, mely nano-SIM foglalattal rendelkezik.

 

 

A kamera kapcsán már említettük az iPhone 5 meghatásáért felelős A6-os processzort, most nézzük meg közelebbről is, hogy mit tud az új CPU. Az A6-os processzor nagyjából kétszer gyorsabb az iPhone 4S-ben található A5-ösnél, ráadásul a grafikus chip sebessége is megduplázódott. A teljesítménynövekedés fejlettebb energiatakarékossággal párosul, így az iPhone 5 akár 8 órányi 4G böngészésre és telefonálásra, vagy 10 órányi videolejátszásra képes egy feltöltéssel.

Az iPhone 5 igen fejlett adatkommunikációs képességekkel rendelkezik. A kétnormás WiFi, Bluetooth 4.0 és GPS modulokon kívül 100Mbps sebességű LTE és 42Mbps sebességű HSPA+ modemmel szerelték fel. Meglepetésként érte a nagyközönséget, hogy a pletykákkal ellentétben az újdonságból kimaradt az NFC támogatás, így érintés alapú fizetésre, eszközpárosításra és fájlcserére nem használható. A telefont bajba sodorhatja a 4G képessége, hiszen mint tudjuk, szúrhatja a HTC szemét, hogy az Apple állítólag két idevágó szabadalmát is jogtalanul használta fel.

 

 

A készülék szeptember 14-től, azaz péntektől válik előrendelhetővé Kanadában, Amerikában, Angliában, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Szingapúrban és Hong Kongban. Az Egyesült Államokban előfizetéssel 199, 299, vagy 399 dollárt kell kicsengetni a készülékért attól függően, hogy a 16, 32, vagy 64GB belső tárhellyel szerelt verziót választjuk.

Az iPhone 5 magyarországi megjelenése szeptember 28-ra tehető, s egyelőre nem tudni, hogy milyen áron vásárolhatjuk majd meg.

 

Kulcsszavak: iPhone, Apple
Vissza