Kocsikázunk a városban, Waze?

Tóth Bálint - 2011. július 7.

Manapság bármire rá lehet húzni egy jó kis közösségi funkciót, hát miért ne tennénk meg ezt a közlekedéssel is? Jelenthetjük egymásnak, ha dugóba kerülünk, ha traffipaxot látunk (vagy éppen ránkvillantott egy sün), ha áll egy tehén az út közepén, ha feltúrták az egész az utcát, és nem tudunk kimenekülni.

Ha már ilyen jófejek voltunk, és bejelentjük az utakon velünk szembejövő eseményeket, hát láthatjuk azt is, ha a közösség más tagjai jelentenek hasonlókat, így el tudjuk kerülni a problémás szakaszt, vagy oda tudunk figyelni az akadályokra.

A Waze nevű szoftver és közösség ezt az elképzelést valósítja meg, kiegészítve egy navigációval, szerkeszthető (a közösség által rajzolt) térképpel, és persze az elmaradhatatlan pontgyűjtési lehetőséggel. Az utakon közlekedve a Waze futhat az okostelefonunkon, akár megadott célpont nélkül is (természetsen szükségünk lesz állandó internet kapcsolatra és GPS jelre). A telefonunk mindig tudni fogja, merre járunk, és megjeleníti nekünk a környéken bejelentett eseményeket. A pirosnál állva üzenetben kiírja nekünk, ha a megadott távolságon belül van valamilyen akadály, vagy a közösség által bejelentett szokásostól eltérő úthelyzet.

Lehetőség van csoportokhoz csatlakozni, illetve direkt üzenetet küldeni a többi felhasználónak. Természetsen a Facebookkal, a Twitterrel és a Foursquare-rel is "összeköthetjük" a profilunk, így egyből posztolhatjuk a bejelentett eseményt, vagy automatikusan be is csekkolhatunk valahova. Budapest térképe már szinte tökéletes, vidéken még találhatunk olyan szakaszokat, ahol a "pusztán" kell keresztülhajtanunk. A térképeket mi is szerkeszthetjük, ehhez részletes használati utasítást találunk a magyar Waze közösség oldalán.

Én csak ajánlani tudom a programot, már többször segített dugót elkerülni, sőt, párszor már a Vas Megyei Rendőrkapitányság üdvözletét is sikerült megúsznom azzal, hogy elndítottam út közben a Waze-t.

A Waze letölthető a nagy mobil operációs rendszerekre a waze.com oldalról.

Vissza