Újabb androidos vírusfertőzésről számolt be a Symantec

Farkas Norman - 2012. január 30.

A Symantec hivatalos blogbejegyzése szerint minimum egymillió androidos okostelefont fertőzött meg az „Android.Counterclank” nevű malware.

Az adathalász trójai vírust tizenhárom, különböző eredetű alkalmazás hordozza, s ezeknek a más-más gyártótól származó alkalmazásoknak egy része bizony még a Symantec jelentésének kikerülésekor (pénteken) is elérhetőek voltak az Android Market felületén.

A fertőzött alkalmazások képesek például megváltoztatni a mobiltelefon böngészőjének kezdőlapját, valamint - az összegyűjtött adatok felhasználásával - különböző, kéretlen reklámokat „varázsolni” a készülékre.

Az Android.Counterclank és a hozzá hasonló kártevők általában engedélyt kérnek, hogy bizonyos adatokhoz hozzáférjenek. Kevin Haley, a Symantec újonnan felbukkanó vírusokat vizsgáló brigádjának vezetője elmondta, hogy szerinte a felhasználók is felelősek a vírus nagyfokú elterjedéséért, mert hanyagul használják készüléküket és gyakorta rányomnak az „OK” gombra a felette lévő üzenet elolvasás nélkül. A szakember szerint érdemes gyanakodni, ha egy szoftver szokatlan, logikátlannak tűnő hozzáférést kér valamely adatcsoporthoz – például a böngésző beállításaihoz.

Érdemes tehát résen lenni, hiszen rengeteg személyes adatunkat tároljuk okostelefonunkon, melyek biztonságát egyre több veszély fenyegeti, s ezen veszélyek többségét szimpla odafigyeléssel elháríthatjuk.

Vissza