A Huawei-é lesz a Motorola Mobility?

Farkas Norman - 2012. április 12.

Egyes Ázsiából származó pletykák szerint a Google azt fontolgatja, hogy eladja a kínai gyártónak az általa nemrég felvásárolt Motorola Mobility-t.

Tavaly augusztusban, amikor a keresőóriás bejelentette, hogy magáévá teszi a Motorola mobil részlegét, mindenki azon kezdett el tanakodni, hogy vajon mi sül ki az akvizícióból (mely egyébként most Kína jóváhagyására vár). Ezek a találgatások máig nem szűntek meg. Egyesek szerint elsősorban a Motorola birtokában lévő, rengeteg szabadalom miatt került sor a tranzakcióra, hogy a mountain view-i vállalat bebiztosíthassa a többi androidos gyártót is. Ha így is van, ez nem jelenti azt, a Google valójában igényt tart a Motorola mobil részlegében rejlő lehetőségekre.

Friss, Ázsiából származó pletykák szerint a Google máris felajánlotta a Huaweinek a Motorola Mobility-t, méghozzá egy nagy összegért cserébe. A Huawei számára több előnnyel is járna, ha a birtokában lenne a Motorola, hiszen az amerikai vállalat neve sokkal ismertebb a fejlett piacokon, s ez igen jól jöhet az idén amúgy is nemzetközi terjeszkedést szorgalmazó kínaiaknak. Bár a Motorola nem éppen élenjáró a technikai áttörésekben (az utóbbi időben csak a pengevékony Droid RAZR volt figyelemreméltó a palettáján), a Huawei számára még így is sokat érhet, hiszen a Motorola neve alatt – és a Huawei gyáraiban készített – masinákat a mostaninál vonzóbb áron tudná a felhasználók felé közvetíteni. A tranzakció ellen persze több érv is szól, például a Motorola világszerte jelenlévő, több ezer alkalmazottját és több tucat gyárát kellene átvennie a kínai vállalatnak, ami pénzügyi szempontból nem valami hívogató.

Felmerül a kérdés, hogy a Google milyen megfontolásból kíván megválni a mobil részlegtől. Nos, az első ok, ami eszünkbe juthat, az, hogy a keresőóriás nem akar konfrontálódni az androidos készülékek gyártóival. A Motorola nem túl nagy részesedéssel bír az androidos mobilok piacán, s ha netalántán a Google egy közösen fejlesztett készülék kiadása mellett döntene, akkor elképzelhető, hogy a többi gyártó felbőszülne, ellene fordulna és otthagyná a zöld robottal fémjelzett platformot - arról nem is beszélve, hogy az Amazon megoldásához hasonlóan, másokkal helyettesítenék eszközeikben a Google szolgáltatásait. A második felhozható ok, hogy a keresőcég nem mondható tapasztalnak hardveres fronton, így célszerű lenne, ha megszabadulna a számára csak felesleges mobil részlegtől.

Ne felejtsük el, hogy az egész gondolatmenetet egy pletykára építettük fel, s egyelőre senki nem – talán még maga a Google sem – tudja, hogy mi lesz a Motorola Mobility sorsa az akvizíció lezárását követően.

[Forrás: Unwired View]

Vissza