ST-Ericsson NovaThor L8580 3GHz eQuad – A leggyorsabb mobilos CPU

Farkas Norman - 2013. február 22.

Az ST-Ericsson bejelentette legújabb négymagos mobil processzorát, melynek maximális órajele 3GHz, így kivételes számítási sebességgel kecsegtet. Szerencsére a chipgyártó nem csak a brutális teljesítményre koncentrált a NovaThor L8580 3GHz eQuad megalkotásakor, hanem odafigyelt arra is, hogy ne szökjön az egekbe a processzor energiafogyasztása.

Az ST-Ericsson nevéhez egyre ütősebb mobil processzorok köthetők. A chipgyártó egy NovaThor L8580 2,5GHz eQuad nevű nagyágyúval rukkolt elő a múlt hónapban, most pedig egy annál is izgalmasabb megoldást tett le az asztalra, melyet szerénykedés nélkül "a világ leggyorsabb mobilokba szánt processzoraként" mutatott be.

A NovaThor L8580 3GHz eQuad CPU-ról van szó, mely – ahogy neve is mutatja – négy, maximum 3GHz órajelű magot tartalmaz, így eszméletlen számítási sebességre képes. Jó hír, hogy az ST-Ericsson odafigyelt arra, hogy a CPU nem fogyasszon túl sokat, ennek érdekében 28 nanométeres FD-SOI gyártástechnológiával készíti. Az új hardver egyébként nem csak teljesítményben van ott a szeren, hanem támogatja az olyan – kategóriájában elvárt – technológiákat is, mint az LTE Advanced, a VoLTE, a HD voice, a WiFi Direct, vagy az NFC.

Egyelőre rejtély, hogy mikor bukkannak fel a NovaThor L8580 3GHz eQuad köré épülő készülékek a piacon, de azt biztosra vehetjük, hogy a jövő héten megrendezésre kerülő MWC során közelebbről is megismerkedhetünk a frissen leleplezett processzorral.

 

[Forrás: Unwired View]

Vissza