Google Nexus 4 teszt – Csillogó droid

Farkas Norman - 2013. április 10.

Kipróbáltuk az első LG által gyártott Nexus készüléket, mely az Android negyedik referencia mobilja is egyben. A készülék külső megjelenésénél csak a fedélzetén szaladgáló Android 4.2 Jelly Bean rendszer újításai nyerték el jobban a tetszésünket.

Bevezető

Egy hét erejéig került birtokomba a negyedik Nexus mobil, mely az Android 4.2 Jelly Bean rendszer elsőszámú képviselőjeként landolt a piacon. Az LG és a Google együttműködéséből született készülék ütős hardverrel és – ahogy egy Nexus modellhez illik – natúr Androiddal a fedélzetén hódít, külső megjelenésében pedig kissé az elődöt (Galaxy Nexus) idézi, ám ez a formájára inkább igaz, mintsem az általa felvonultatott stíluselemekre.

Ahogy megszokhattuk, a telefon hosszú távú szoftveres támogatottsággal rendelkezik, s ez az egyik legnagyobb erénye napjaink androidos telefonjaival szemben. Erősségeként említhetjük még a kiemelkedő ár/érték arányt is, igaz ez sajnos hazánkban kevésbé jut kifejezésre, mint például azokban a régiókban, ahol a Google Play áruház polcairól is megvásárolható (míg Magyarországon 140-150 ezer forintot kell kicsengetni egy új Nexusért, addig kicsit nyugatabbra már cirka 50 ezer forinttal olcsóbban hozzá lehet jutni).

A tesztből kiderül, hogy az LG-nek sikerült-e egy, a nevére ízig-vérig méltó telefont letennie az asztalra a Nexus 4 „személyében”, illetve arra is ki fogok térni, hogy napjaink csúcsmobiljai mellett mennyire rúghat labdába.

Külső

A tesztkészülék az LG hazai képviseletétől érkezett, s egy Telenor függő példány volt. Ez igazából nem túl meglepő, hiszen Magyarországon a három közül csak a kék propelleres szolgáltató kínálatában érhető el telefon.

A csicsásnak távolról sem nevezhető, közepes méretű, fiókos elrendezésű dobozt szétcsúsztatva rögtön a telefonnal találjuk szemben magunkat, mely alatt a használati útmutatót, egy adatkábelt, egy hálózati töltőfejet és egy SIM tűt találunk. Bizony, a headset nem része az alapcsomagnak, de ezt nem nevezném problémának, hiszen a készülék 3,5mm-es audiokimenettel rendelkezik, így nem nagy kihívás igényünknek megfelelően pótolni a tartozékot. Szerintem a felhasználók zöme egyébként sem a gyári, többnyire közepes minőségű fülest veszi használatba, s meggyőződésem, hogy szinte senki sem bánja, hogy egy ilyen, kvázi felesleges tartozékon spórolt a gyártó – pláne, ha annak hiánya a telefon árában is megmutatkozik.

A Nexus 4 külső megjelenése lenyűgöző, s ezt a pozitív benyomást a prémium anyaghasználat tovább fokozza. Fémről ugyan csak a fedlap körüli díszkeret kapcsán beszélhetünk, de mindenképp izgalmas, hogy a készülék előlapját és hátlapját egyaránt üveg borítja, az oldalán pedig kényelmes tapintású, mégis ellenálló műanyag fedezhető fel. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, érezhetően minden a helyén van és némi nyüstölés hatására sem változik ez a helyzet.

 

 

Járjuk körbe a kütyüt! Az előlap kikapcsolt kijelző esetén szinte teljesen szimmetrikus, ám a telefonhangszóró, az előlapi kamera és az értesítési LED jelenléte nem teszi lehetővé a tökéletes harmóniát. Sebaj, így is nagyon szép a Nexus 4 „arca”, melyen egyébként egy 4,7 hüvelykes, 1280 x 768 pixel felbontású, integrált vezérlőgombokkal bíró HD IPS érintőképernyő uralkodik. A Gorilla Glass 2 üveggel védett megjelenítő az RGB mátrixos elrendezésnek köszönhetően gyönyörű, éles képet nyújt, betekintési szöge és fényereje is kiváló. Fölé csak a már említett 1,3 megapixeles előlapi kamera és a hangszóró került, alatta pedig a szokatlanul lassú ütemben villogó, fehér fénnyel jelző értesítési LED található. A mobil bal oldalán a microSIM foglalat és a hangerőszabályzó gombok helyezkednek el, jobb szélen a ki/bekapcsoló gomb, fent pedig a 3,5mm-es jack nyílása figyel.

Az eszköz „talpán” a microUSB csatlakozó és kettő csavar fogad bennünket – utóbbiak eltávolításával szedhető szét a masina. A Nexus 4 üveggel borított, apró, fény hatására csillogó kockákkal mintázott hátlapja igen látványos, s egyesek szerint nőiességet sugároz. No, ez utóbbi állítással nem teljesen értek egyet, szerintem elegáns és egyedi megoldásról van szó, mely feldobja a készülék külső megjelenését. A Nexus 4 fehér változata véleményem szerint már valóban a hölgyeket célozza meg, az ő kezükben sokkal jobban mutat a már-már ékszer kinézetű készülék. Visszatérve a hátlap boncolgatására, a felső harmadában találjuk a 8 megapixeles kamerát és a hozzá tartozó, króm keretbe foglalt LED villanót. Ezek alatt egy méretes Nexus felirat virít, néhány centivel lejjebb pedig a gyártó logója látható a tőle jobbra elhelyezett hangszórónyílás társaságában.

 

 

 

Vissza