Android 4.4.1 – Nexus 5 kameraturbóval

Czipperer Dia - 2013. december 6.

A legfrissebb hírek szerint az Android KitKat új verziója, a 4.4.1 a napokban érkezik meg a Nexus 5 modellekre. Az új verziót Nexus 5 kamerajavításokkal hívták életre.

Néhány évvel ezelőtt a felhasználók még azzal is megelégedtek, ha egy okostelefonon kamera volt – emlékszik vissza Dave Burka, a Google Android részlegének vezető mérnöke. A szakember a The Verge-nek elmondta, hogy ma már más szelek fújnak, a minőségi elvárások egyre magasabbra törnek. Ma már az emberek azt szeretnék, ha a telefon kamerája olyan lenne, mintha az adott képet egy digitális fényképezőgéppel készítették volna.

A Google most a Nexus 5 kameráját újította meg az elmúlt öt hétben. A munkának a gyümölcs az Android 4.4.1.-es verzióval landol a készülékeken a következő napokban. Ezt kimondottan a hibák javítására tervezték, hiszen – ahogy kifejtette – a Nexus 5 jelenleg a legjobb androidos telefon jelenleg a piacon.

Burke elmondta, hogy fontos volt az autófókusz javítása. A sebességet és a képminőséget egyensúlyba kell hozni, különösen rossz fényviszonyok között, és sajnos az Android 4.4. ilyen esetekben torzított a képminőségen: ezt most sikerült kiküszöbölni.
 


Emellett azonban még ott maradt a kétségbeejtően lassú felvételi sebesség, vagyis a záridő. Ám ezt is sikerült továbbfejleszteni: így az autófókusz, az expozíció, a zársebesség és a fehéregyensúly javításával sikerült kijavítani az elmosódást.

A kameraalkalmazás is gyorsabb lett, egy másodperccel javult a betöltési idő, így kevesebb pillanatról maradunk le. Sajnos az optikai képstabilizátor – hardver hiányában – nem került be a frissítések sorába. Ám így is számos javítást sikerült megvalósítani, például a felhasználók élénkebb színekkel is találkozhatnak.
 


Ám, – ahogy Burke látja – akad még dolog bőven, például még az egy érintéses autófókusz és képrögzítés még nem lehetséges. A szakember elismerte, hogy ez nem a legjobb okostelefon kamera, de magabiztosan használható, amit a jövőben is igyekeznek minél jobbá tenni. Azt is hozzátette, hogy csak akkor fog javulni bármi is, ha beismerik, hogy még sok a tennivaló.

 

Forrás: TheVerge.com

Vissza