Bluetooth 4.1 – újdonságok hadával

Czipperer Dia - 2013. december 7.

Érkezik a Bluetooth 4.1, amely jobb sebességet garantál a felhasználóknak, és az akkumulátor élettartamát is javítja. A legfőbb újítás, hogy a különféle eszközök nem csak végpontok, hanem gyűjtőpontok is lehetnek.

A Bluetooth SIG bejelentette a 4.1-es verzió érkezését, amellyel számos új, hasznos funkció érkezik. Ilyen például az intelligens szétkapcsolódás, amely kíméli az aksi élettartamát azáltal, hogy automatikusan kikapcsolja Bluetooth kapcsolatot, amint hatótávolságon kívülre kerül az eszköz, és automatikusan visszakapcsolja, mint ismét érzékeli. Így akár egész napon keresztül bekapcsolva maradhat, nem kell félni attól, hogy mindez az aksi rovására történik.

Az új szabvány emellett stabilabb és gyorsabb adatátvitelt garantál számunkra, és nem csak végpontként, hanem gyűjtőpontokként is működhet. Ezáltal a különféle eszközök, például egy okosóra sokkal könnyebben tudja majd az adatot szolgáltatni az okostelefonnak, ráadásul a kapcsolat lehetővé teszi számára, hogy egyszerre két eszközzel is kommunikáljon. Például lekér adatokat valahonnan, melyeket aztán a telefonra továbbít.

A Bluetooth eszközök LTE jeladókkal is kommunikálhatnak, ezáltal csökken a zavar, vagyis az interferencia. Az újítás pedig már készíti a terepet az IPv6-alapú kommunikációnak is, amely már lehetővé teszi a közvetlen végponti címezhetőséget is. Jó hír a 4.0-át használók számára, hogy szoftveresen ők is frissíthetnek 4.1-re. 

 

Forrás: Techspot.com, Bluetooth.com

Vissza