Mit hozott a BlackBerry 10 frissítése?

Farkas Norman - 2014. január 29.

A várakozásoknak megfelelően tegnap indult el világszerte a BlackBerry 10.2.1 rendszerfrissítés terjesztése a kanadai gyártó készülékeire. Az új rendszer számos újítást és hibajavítást tartalmaz, ezért érdemes mielőbb telepíteni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a jobb időket is megélt BlackBerry január végére, egész pontosan 28-ára ígérte a BlackBerry 10 rendszer legújabb, 10.2.1-es verzióját. Tegnap kiderült, hogy a kanadaiak nem a levegőbe beszéltek, ugyanis szerte a világon elérhetővé vált a várva várt update, terjesztése most is gőzerővel folyik a BlackBerry Q5, Q10, Z10, Z30 és P'9822 (a Z10 Porsche Design kiadása) modellekre.

Bár számozása alapján nem ígér túl sok újdonságot, a 10.2.1.537-es rendszer valójában rengeteg látványos és hasznos funkcióval gazdagodott, ráadásul működési sebessége is jócskán lekörözi az előző verzióét.

A frissítés telepítéséhez elég csekkolni a Szoftverfrissítések menüben, hogy elérhető-e már, majd telepíteni, de akár számítógépünk segítségével, a Blackberry Link szoftveren keresztül is feltehetjük.

 

Mi változott, mik az újdonságok?

Képes telefonzár

A szimpla számkódnál jóval látványosabb, ugyanakkor a biztonság szempontjából cseppet sem gyengébb megoldásról van szó. Lényege, hogy egy beállított háttérkép általunk megadott pontjára kell húzni egy virtuális számrács szintén általunk megadott számát. A rácsban random szerepelnek a számok 1-től 9-ig, így nem lehetséges egy megszokott mozdulattal kinyitni a telefont, ugyanakkor a kulcs lelesésére is nagyon kevés az esély.

 

 

A végletekig spórolhatunk az adatforgalommal

Az új BB 10.2.1-ben lehetőségünk van beállítani, hogy az egyes e-mail fiókjainkra érkező leveleknek csak a fejléce – szövegtörzs és képek nélkül – kerüljön letöltésre. Így az adatforgalmunk nagymértékben leredukálódik, s lényegében csak akkora adatmennyiséget használunk, amennyire nekünk valójában szükségünk van. Ez a funkció főként akkor jön jól, ha külföldön használjuk mobilunkat, mert az adatroaming napjainkban is elég drága mulatság.

Csípő gesztussal szűrhetünk a Hubban

Az összes fiókunk tartalmát, a híváslistánkat és az üzeneteinket is magába foglaló BlackBerry Hubban immár lehetőségünk van a gesztussal történő szűrésre, így nagyon gyorsan magunk elé varázsolhatjuk, amit látni szeretnénk. A fotók kétujjas kicsinyítéséhez, nagyításához használatos „pinch” csípő mozdulat segítségével szűrhetünk az olvasatlan, a prioritásos, a megjelölt, az elküldött üzenetekre, a piszkozatokra, a figyelmeztetésekre és az eseménymeghívókra is.

 

 

Megújult hívásfogadás

Az eddigi, egyedinek számító hívásfogadó képernyőt, amin fel-lehúzással válaszolhattunk a hívásokra, sajnos elfelejthetjük. Helyét az Androidból ismerős jobbra-balra húzható csúszkával operáló képernyő vette át. Ennek sok régi felhasználó nem örülhet, egyrészt mert nem feltétlenül megy zökkenőmentesen az átállás, másrészt kevésbé látványos az új megoldás, mint a korábbi. További változás, hogy a csúszka fölött van egy-egy gomb. Az egyik azonnali válasz SMS küldésére szolgál, amiből a hívó fél értesülhet arról, hogy nem jókor hívott, a másikkal pedig lenémíthatjuk a csengést. Utóbbi jelenléte egyébként nem teljesen indokolt, hiszen a kijelző bármely pontját megérintve abbamarad a csengés (és ennek személy szerint nagyon örülök, mert így már a zsebemben elnémíthatom a mobilt, nem kell tovább hallgatom a csörgését, miután észrevettem).

 

 

Csoportos SMS és e-mail küldés

Immár lehetőségünk van meghatározott csoportoknak címezni e-mailjeinket és szöveges üzeneteinket is.

Testreszabható gyorsmenü

A kijelző tetejéből lehúzható menü elemeit kedvünk szerint összeállíthatjuk, sőt ezek sorrendjét is meghatározhatjuk. A sáv gyors elérést biztosít a készülék beállításaihoz, emellett a Bluetooth, a Wi-Fi és a mobilhálózat kezelését is lehetővé teszi. Újdonság gyanánt egy zseblámpa funkcióval is gazdagodott a „redőny”, ami nagyon jól jön, hasonlóan a repülőgép üzemmód kapcsolójához.

 

 

Válaszolhatunk lezárt képernyőről

Ha jött egy üzenetünk, a készülék képernyőzárjának feloldása nélkül, közvetlenül válaszolhatunk a feladónak. Természetesen jelszó, vagy képes jelszó használata esetén muszáj feloldani a zárat a válasz elküldéséhez.

Önállóan frissül

Ha kijön egy újabb szoftververzió, nem kell rákeresnünk a frissítésekre a menüből, sőt a telepítéssel sem kell bajlódnunk. Az update felfedezése és telepítése is automatikusan történik, mi csak kapunk egy értesítést, hogy fent van az új firmware.

Rendszerfelügyelet a köbön

Az Alkalmazáskezelő menü Készülékfigyelés almenüjében részletes tájékoztatást kapunk arról, hogy az egyes alkalmazások mennyi erőforrást használnak, azaz mekkora szeletet hasítanak ki maguknak a rendszermemóriát jelképező tortából, s milyen mértékben járulnak hozzá az akkumulátor lemerüléséhez. Emellett diagramokat is nézegethetünk, melyek megmutatják, hogy az adott időintervallumon belül hogy alakult az akkumulátorhasználat.

 

 

FM rádió

A frissítéssel aktiválódik a Q10, Q5 és Z30 modellekben rejtőző FM rádióvevő, tehát e készülékek tulajdonosai már élvezhetik a rádiózás örömeit. Mivel a Z10-ből hiányzik a modul, a 10.2.1 telepítése után sem lesz lehetőségük rádiózni, viszont alternatív megoldásként használhatnak bármilyen internetes szolgáltatást, például a TuneIn Radiót.

Friss Android futtatókörnyezet

Bár a BlackBerry 10 eddig is boldogult az androidos alkalmazásokkal, azok telepítéséhez .bar fájlokat kellett varázsolni a .apk fájlokból, s még így sem volt garantált a működésük. A frissítéssel megújult az Android Runtime (futtatókörnyezet) is, aminek nagy előnye, hogy már boldogul a sima .apk fájlokkal, tehát nincs szükség különösebb ügyeskedésre – igaz még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy az adott alkalmazás megfelelően fog futni.

A lényeg, hogyha szeretnél Androidos alkalmazásokat telepíteni a BlackBerry 10-es mobilodra, az új rendszerrel már csak annyi a dolgod, hogy letöltesz a netről egy androidos alkalmazásboltot (pl. 1Mobile, Amazon AppStore), telepíted, s indulhat is a csemegézés. tapasztalatom szerint a legtöbb app gond nélkül megy, például az Instagram, a Viber és a Google Maps is jó szolgálatot tesz a Z10-esemen.

Ha további észrevételeid vannak a frissítéssel kapcsolatban, ne habozz, írd le őket hozzászólás formájában!

 

 

 

Vissza