2015 végén megszűnnek a roamingdíjak

Czipperer Dia - 2014. április 4.

2015 karácsonyától lép hatályba az Európai Parlamentben ma megszavazott roamingdíj eltörlés, amely a „behálózott kontinens” elnevezésű (az egységes távközlési piacról szóló) bizottsági rendeletjavaslat általános szavazásának része volt.

Korábban már írtunk róla, hogy Brüsszel eltörölné a roaming-díjakat, ám mindezt olyan szabályozások mellett, amelyben a szolgáltatók korlátozhatják a túlzott roamingolást. 

Az Európai Parlament ma döntést hozott az ügyben, és 2015 karácsonyától hivatalosan is megszűnnek a roaming-díjak. Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy a most elfogadott rendelet nagyban megkönnyíti az emberek számára, hogy mindenkihez eljuthassanak, a szolgáltatóknak pedig meg kell adni ezt a lehetőséget. 
 

Neelie Kroes


Ahogy fogalmazott: „
2010-ben ígéretet tettem rá, hogy 2015 végéig felszámolom a roamingdíjakat – most egyetlen lépésre vagyunk ezen ígéret megvalósulásától." 

A következő lépés ez ügyben az lesz, hogy az EU tagállamai tanulmányozzák a rendeletet, és a remények szerint 2014 végére megszülethet a végső megállapodás annak szövegéről.

 

 

Forrás: europa.eu; Kép: trustedreviews.com, engadget.com

Vissza