Az űrből köszönti a 40 éves Rubik-kockát a Masat-1

Kütyü Magazin - 2014. április 25.

A két leghíresebb magyar kocka: az idén 70 éves Rubik Ernő és világhírű találmánya, a Bűvös kocka tiszteletére különleges üzenetet sugároz a Masat-1, az első teljesen magyar építésű műhold.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara hallgatói által készített, 2012-ben pályára állított kockaműhold a "Rubik s cube 40years" üzenettel köszönti az űrből az ünnepelteket. A jeleket a 437,345 MHz-es rádióamatőr frekvenciasávban, 2-GFSK modulációval küldi a Masat-1.

Aki szeretné maga is követni a Masat-1 működését, többféle módon is megteheti azt. Elérhető egy ingyenes Androidos alkalmazás, amely internet kapcsolatot használva felcsatlakozik egy felhőalkalmazáshoz, ahonnan az aktuális telemetria adatokat letölti és megjeleníti a telefon kijelzőjén. Az itt megjelenített adatokat a világon több, mint 190 rádióamatőr veszi és küldi a Masat vezérlő állomására. Onnan automatikusan továbbításra kerül a felhőalkalmazásba, majd az érdeklődők telefonjára.

A bátrabbak a csapat által kifejlesztett USB-s Masat-vevővel, a rádióamatőrök pedig egy, a megfelelő frekvenciára hangolt SSB üzemmódú rádióamatőr vevőkészülékkel és az ingyenesen letölthető dekódoló program segítségével tudják venni a műhold jeleit, többek között a különleges üzenetet is.

 

 

Vissza