Okostelefonos app segíti a vöröskeresztes elsősegélynyújtókat a Balatonnál

Kütyü Magazin - 2014. július 3.

Közel háromszáz képzett vöröskeresztes elsősegélynyújtó vigyáz a strandolókra a Balatonon a nyáron. A parton dolgozó fiatalok munkáját idén már egy okostelefon applikáció segíti.

A Magyar Vöröskereszt idén nyolcadik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 13 Balaton-parti település 20 strandján, június 30. és augusztus 22. között. A programban résztvevő közel 300 fiatal önkéntes minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látja el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket. A szolgálat balatonlellei szezonnyitó sajtótájékoztatóján a Vöröskereszt munkatársainak segítségével megelevenedtek a leggyakoribb strandsérülések. A gyakorlaton bemutatták a Magyar Vöröskereszt és a Telenor stratégiai együttműködése részeként bevezetett okostelefon alkalmazást, amely megkönnyíti és meggyorsítja a parton dolgozó önkéntesek munkáját. A megoldás elsősorban az ellátott esetek pontos adminisztrációját, utólagos kiértékelését, és a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkájának fejlesztését támogatja. A sajtótájékoztató résztvevői a mobilalkalmazás mellett megtekinthették, hogyan kell szakszerűen ellátni egy sportsérülést, mi a teendő ájulás, kagyló okozta vágás, horzsolás vagy épp szívmegállás esetén.

„A közösen fejlesztett alkalmazás mellett okostelefonokat és Hipernet 4G elérést is biztosítunk a Vöröskeresztnek. Örülünk, ha a támogatásunkkal bevezetett újítások segítenek biztonságosabbá tenni a nyaralást a Balaton parton” – mondta el a mobiltelefonok átadásakor Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

„A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat rendkívül népszerű a Balaton parti települések körében mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy idén nyolcadik éve indítja el a Magyar Vöröskereszt” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Fontos kiemelni, hogy a szolgáltatás ingyenes az önkormányzatok számára, ugyanakkor a Magyar Vöröskeresztnek minden évben nagy kihívást jelent a program költségvetésének előteremtése. A 23 millió forintos összköltségvetésű balatoni programot ezúttal is teljes egészében vállalati támogatásokból és adó 1 százalékos felajánlásokból valósította meg szervezetünk ” – tette hozzá a legnagyobb humanitárius szervezet vezetője. A vezető kitért arra is, hogy jövőre szeretnék bővíteni a szolgálatban résztvevő strandok körét, éppen ezért a Vöröskeresztgyűjtést indít 1359-es adományvonalán a jövő évi Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának működésére. Mindenki, aki július 1. és augusztus 31. között felhívja a 1359-et vagy SMS-ben elküldi az adomány szót, 250 forinttal járul hozzá az elsősegélynyújtó szolgálat megvalósításához.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata minden évben támogatók bevonásával valósul meg. A BESZ-t pénzbeli támogatással a Balatoni Fejlesztési Tanács, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Uniqa Biztosító Zrt., a Canon Europe és a Német Vöröskereszt segítette. A Coca-Cola az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról gondoskodik, a Nestlé Hungária Kft. Maggi instant leveseket ajánlott fel. A BonAppetit minden ételéből 15% kedvezményt, a VitaPlus Kft. pedig több mint 600 kalcium pezsgőtablettát adományozott. Az EMD Hungary Kft. defibrillátorokat biztosít, a Freesia pedig az elsősegélyládák feltöltését segítette.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 23 664 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás. Idén is lesz defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél.

 

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban résztvevő települések és strandok:

Északi part

Alsóőrs: Közösségi Strand

Balatonudvari: Központi Strand, Fövenyes Strand

Balatonakali: Önkormányzati Strand

Révfülöp: Császtai Strand, Szigeti Strand

Badacsony: Badacsonyi Strand, Tomaji Strand

Balatonederics:Községi Strand

Déli part

Balatonmáriafürdő: Fizetős strand

Balatonfenyves: Csalogány, Központi, Alsó

Balatonboglár: Platán, Szigeti

Balatonlelle: Napfény Strand

Balatonszemes: Élményfürdő

Balatonszárszó: Központi

Balatonföldvár: Nyugati Strand, Keleti Strand

 

 

Vissza