Okoscipő – navigáció a lábadon

Czipperer Dia - 2014. július 25.

Egy indiai vállalat fejlesztette ki azt a bluetoothos lábbelit, amely térkép alapján rezgéssel jelzi, merre menjen viselője.

Lechal névre hallgat az az intelligens lábbeli, amely az okostelefonnal kommunikálva jutattja el viselőjét a kívánt úticélhoz. Hasznos lehet azok számára is, akik nehezen tájékozódnak, de nem tudják folyton kézben tartani a telefonjukat, illetve gyengénlátok és vakok is nagy hasznát vehetik a nem mindennapi cipőnek útjaik során.

A cipő folyamatosan kapcsolatban van a felhasználó telefonjával, így tudja végig navigálni viselőjét, akinek nem kell mást tennie, mint a Google Térképen beírni a kívánt útvonalat, és a lábbeli máris elkezdi a navigációt. A beépített rezgőmotor jelez a viselőjének, merre tartson.

A cipőt Kínában gyártja az indiai Durece cég. A találmányt eredetileg orvosi segédeszköznek szánták vakok és gyengénlátók számára, ám ennél jóval szélesebb körben használható megoldásról van szó. Ráadásul még az elégedett kalóriát és a megtett távolságot is rögzíti, így külön fitnesz applikációra sincs szükség.

Jó hír, hogy nem kell megvenni a teljes cipőt, saját cipőnkbe is kapható speciális talpbetét. Az előrendeléseket már felvették, eddig már 25 ezer igény érkezett hozzájuk. A cipők fekete és fehér színben lesznek kaphatók 100 és 150 dollár közötti áron. A vállalat célja, hogy márciusig összesen 100 ezer cipőt adjanak el.

 

 

Forrás: Wired.co.uk

Vissza