Már jövőre találkozhatunk önjáró autókkal az angol utakon

Czipperer Dia - 2014. július 31.

Az Egyesült Királyság kormánya megerősítette a hírt, miszerint a jövő évtől engedélyezik majd az utakon a vezető nélküli autókat. A tesztelés már januárban elkezdődhet.

Jelenleg a vezető nélküli járművek csupán magánutakon használhatók, ám az Egyesült Királyságban a tervek szerint már jövőre megjelennek a nyílt utakon. A kormány tervei alapján 2015 januárjától tesztelnék a járműveket. Az angol Közlekedési Minisztérium elkezdi majd felülvizsgálni a közúti törvénykezéseket, hogy alkalmassá tegyék őket az ilyen típusú járművek befogadására.

A Google okosautója ismert széles körben, ám a keresőóriás mellett számos más gyártó is dolgozik vezető nélküli technológia kifejlesztésé: többek között a Ford, Toyota, Audi, BMW és Hyundai is.

Az okosautók koncepciója a biztonságos és környezetvédő vezetés elve köré épül, a cél az, hogy csökkenjen a balesetek száma. A Volvo célja is ez – ők szintén rendelkeznek ilyen járművel –, akik szintén folytatnak tárgyalásokat ez ügyben, jelenleg a svéd hatóságokkal, hogy a DriveMe programjukat útjára indíthassák Göteborgban.

Szerintük a nemzeti és a helyi önkormányzatok támogatása elengedhetetlen ahhoz, ha meg akarják mutatni az embereknek a technológiában rejlő potenciált és elérni, hogy szélesebb körben elfogadják.

 

A Google önjáró Lexus RX 450h autója -- kép: Wikipédia

 

 

Forrás: Techradar.com

Vissza