Új X99-es sorozatú alaplapok az Asustól

Kütyü Magazin - 2014. szeptember 2.

Új alaplapokkal rukkolt elő az Asus. Az X99-Deluxe, X99-Pro és X99-A kódjelű új ATX alaplapok az Intel X99-es lapkakészletére épülnek, és olyan technológiákkal is fel vannak szerelve, mint az OC Socket és az 5-Way Optimization. Ezek garantálják a legfrissebb LGA 2011-v3 Intel Core i7 processzorok teljesítményének kiaknázását.

A termékcsalád vezető modellje az X99-Deluxe a hozzátartozó, különlegesen gyors, 32 Gbit/s-es adatátviteli sebességre képes ASUS Hyper M.2 x4 bővítőkártyával; az alaplapra szerelt 3x3 (3T3R) 802.11ac Wi-Fi-vel az akár 1300 Mbit/s-es adattovábbításhoz; illetve a rugalmas kiegészítő hűtést nyújtó ASUS Fan bővítőkártyával. Elegáns, áramvonalas megjelenésével, látványos, hosszan húzódó fehér védőburkolatával az X99-Deluxe és az X99-Pro is azt a futurisztikus stílust és remek teljesítményt nyújtja, amelyet a PC-k megszállottai elvárnak.

Az új X99 sorozatú alaplapokban a Crystal Sound 2 gondoskodik a csodás hangról; a Turbo LAN technológia az akadozásmentes játékról és hatékony munkáról; emellett a látványos UEFI BIOS segíti a beállítások és a felügyelet intuitív kezelését.

Még nagyobb túlhajtási teljesítmény

Az X99 alaplapokon egy vadonatúj ASUS-találmány is megtalálható: ez a szabadalmaztatás alatt álló OC Socket. Ez a különleges foglalat olyan extra csatlakozótüskéket tartalmaz, amelyek az egyedi áramkör és a Haswell-E LGA-tokozáson található kiegészítő érintkezőpontok között teremt kapcsolatot, és amely 100 százalékosan kompatibilis az Intel új LGA 2011-v3 (Haswell-E) processzoraival. Az ASUS UEFI BIOS és az OC foglalat együtt magasabb DDR4 memóriafrekvencia, alacsonyabb késleltetés és jobb stabilitás elérését teszi lehetővé a túlhajtás során, egészen az olyan extrém túlhajtási feltételekig terjedően, mint a folyékonynitrogénes (LN2) hűtés. A felhasználók akár 3200 MHz-ig vagy még magasabbra is felhúzhatják a DDR4-es memóriák frekvenciáját, még akkor is, ha mind a nyolc DIMM memóriahely tele van.

A lelkes PC-építők számára újabb előny az exkluzív 5-Way Optimization technológia, amellyel dinamikusan, mindössze egyetlen kattintással optimalizálható az X99-Deluxe alaplapos gép. Először a Turbo Processor Unit (TPU) lapka, amely precíz feszültségszabályozási és speciális rendszerfigyelési funkciókat biztosít a CPU-hoz és a grafikus kártyához is. Ezután következik az EPU (Energy Processing Unit), amely a teljes rendszerben valós idejű energiamegtakarítást tud elérni, és amely egy könnyen használható, alaplapi kapcsolóval vezérelhető.

Az 5-Way Optimization technológia része a Digi+ feszültségszabályzó modul (VRM) is, amely jobb teljesítményt, nagyobb hatékonyságot és megbízható használatot kínál, és a különlegesen személyre szabott ventilátorvezérlést nyújtó Fan Xpert 3. Az 5-Way Optimization technológiás termékek kiegészítője a Turbo App: ez egy olyan intuitív felület, amelyen a rendszer minden alkotóeleme hozzáhangolhatók bizonyos játékok vagy programok igényeihez, és fel is gyorsíthatók

    
Különleges hardverelemek

Az X99-Deluxe egy csúcskategóriás alaplap, amely telis-tele van extrákkal azért, hogy valóban különleges gépeket lehessen belőle építeni. A hozzá adott Hyper M.2 x4 bővítőkártya elegendő rugalmasságot nyújt egy olyan rendszer összeállításához, amelyben két M.2 eszköz is található az akár 32 Gbit/s-es adatátviteli sebesség eléréséhez. A Hyper M.2 x4 két M.2 eszközt támogat a legkisebb 30 mm-es (2230) mérettől a teljes szélességű, 110 mm-es (221100) kártyákig.

Az emellé társuló ASUS Fan Extension kártya rugalmas kiegészítő hűtést biztosít három 3 vagy 4 tüskés ventilátorcsatlakozó formájában. A hardverszintű PWM/DC móddal a Fan Extension kártya kivételes kontrollt kínál, és ideális módon használható a vízhűtéses, vagy akár az extrém léghűtéses, nagy teljesítményű rendszerekhez is.

Az X99-Deluxe-nál az alaplap tartozéka a szupergyors 802.11ac Wi-Fi is. A három adó és három vevőantennával felszerelt (3x3-as) konfigurációval akár 1300 Mbit/s sebesség is elérhető.

A többi X99 sorozatú alaplaphoz hasonlóan az X99-Deluxe is támogatja az ASUS ThunderboltEX II bővítőkártyák használatát. Ezzel a felhasználók bármikor bővíthetik az X99-Deluxe alaplapos gépüket Thunderbolt 2 kapcsolattal is a kétirányú, akár 20 Gbit/s sebességű adatátvitelhez – ez az érték a négyszerese az USB 3.0 sebességének.


A teljes X99 választék

Az ASUS X99-es alaplap-családját az X99-Pro és az X99-A teszi teljessé. A két alaplap az X99-Deluxe megjelenését követően nem sokkal fog megjelenni, és elődje számos nagy teljesítményű szolgáltatását kínálja majd. 

Elérhetőség és árak

Az X99-Deluxe 115 700 Ft-os ajánlott bruttó végfelhasználói áron, szeptember elején jelenhet meg a hazai boltok polcain, míg az X99-A modell 80 500 Ft-os árcédulával várja az új platform iránt érdeklődő felhasználókat.

Az X99-Pro, illetve az új alaplapcsalád további modelljeinek megjelenése szeptember közepétől várható.

 

Vissza