Az Ericsson szerint hat év múlva a világ 90%-án lesz szélessávú mobilnet

MTI Sajtóadatbank - 2014. november 12.

Az Ericsson  éves üzleti innovációs fórumán Stockholmban elhangzott, hogy hat év múlva 90 százalékos szélessávú mobilinternet-lefedettség lesz a világon, miközben a mobil adatforgalom várhatóan a mostani tízszeresére nő.

Hans Vestberg, az Ericsson vezérigazgatója előadásában hangsúlyozta: hatalmas átalakulás zajlik a telekommunikációban, 25 év alatt nulláról 7,1 milliárdra nőtt a mobil előfizetések száma, 5 év alatt ért el 2,9 milliárdot a szélessávú mobil előfizetések száma. Ez a változás még lassúnak számít ahhoz képest, ami a következő öt évben várható – mondta Hans Vestberg, hozzátéve: 2019-re várhatóan 9 milliárd mobil előfizetés lesz a világon, több mint ahány ember.A szélessávú mobil előfizetések száma el fogja érni 7,5 milliárdot, két és félszer annyit, mint most.    

A mobilhálózatokon bonyolított adatforgalom típusát nézve 2010-ben még nagyjából egyenlő volt a hang és az adat aránya. Idén ez nagymértékben eltolódott az adat javára, mintegy tízszer nagyobb az adatforgalom (többek között az internetes böngészés, alkalmazások használata, videónézés, zenehallgatás) aránya, ami 2020-ra várhatóan a mostani tízszeresére fog nőni, elsősorban a médiatartalmaknak köszönhetően.     

Ez a technológiai átalakulás óriási hatással lesz más iparágakra, többek között a médiára, a pénzügyi szektorra, az egészségügyre és az autógyártásra. Meg kell érteni, hogy mik lesznek az elvárásai ezeknek az iparágaknak. Az országok közötti versengést nagyban befolyásolja a digitális infrastruktúra fejlettsége. A társadalmi részvétel, a szolgáltatásokhoz egyenlő eséllyel való hozzáférés biztosítása kiemelten fontos.
 


Európában jóval összetettebb a helyzet, mint például a nagyjából hasonló méretű Egyesült Államokban, mivel a távközlés, a műsorszolgáltatás és az internet szabályozása jelentősen eltér egymástól. A legszigorúbban a távközlés területét szabályozzák a kormányok, meghatározva az árakat, az adatok kezelését. A műsorszolgáltatást elsősorban a közszolgáltatók esetében szabályozzák, az internetet pedig egyáltalán nem kötik szabályok, mivel nincs felette kormány. Azonban az internet-szolgáltatók tudnak távközlési szolgáltatásokat nyújtani (internetes telefonálás) és a műsorszolgáltatók által előállított tartalmat is tudják interneten keresztül közvetíteni.

A távközlési szolgáltatóknak előírt szabályozást nem lehet az internetre alkalmazni. Ugyanazokért a szolgáltatásokért versenyeznek a távközlési és az internetes szolgáltatók, azonban csak a távközlés és a műsorszolgáltatás van szabályozva – mutatott rá, hozzátéve: ez egy dilemma az iparágban.  

Az internetsemlegességről, vagyis arról, hogy legyen-e megkülönböztetés az interneten zajló adatforgalomban a fontos és kevésbé fontos adat között, az Ericsson vezérigazgatója nem foglalt egyértelmű állást. Nincs egyszerű igen vagy nem válasz erre a kérdésre.

Mindenkinek biztosítani kell a hozzáférést az internethez, ebben nem lehet diszkrimináció - mondta. Ugyanakkor lehetnek olyan helyzetek, amikor meg kell különböztetni az egyes eszközöket egymástól – tette hozzá, idézve egy esetet, amikor a hálózatba kapcsolt autó önkormányzó üzemmódban előnyt élvezhet egy videót letöltő emberrel szemben a sávszélesség-használatban.

 

Kép: briansolis.com, aquto.com

Vissza