Néhány Windows 10 funkció kimarad az 512MB RAM-mal szerelt készülékekből

Farkas Norman - 2015. február 9.

Alapvetően jó hír, hogy a kevesebb memóriával szerelt okostelefonokra is elérhető lesz a Windows 10, de nem árt tudni, hogy az új rendszer bizonyos funkciói a megfelelő felhasználói élmény biztosítása érdekében csak az erősebb hardverrel (és több RAM-mal) megáldott készülékek esetében állnak majd rendelkezésre.

A múlt héten sokan fellélegezhettek, amikor a microsoftos Joe Belfiore közölte Twitter oldalán, hogy a gyengébb hardverű, csupán 512MB RAM-mal szerelt okostelefonok (pl. Lumia 520) fedélzetén is vígan elfuthat majd a Windows 10 telefonos előzetese, vagyis Technical Preview for Phones verziója.

 

 

Az örömködésnek újabb lökést adtak a WMPowerUser oldalon felbukkant képernyőképek, melyek az új rendszer nevét, valamint az új, több gyorskapcsolót tartalmazó értesítési panel és az újragondolt, a korábbinál sokkal átláthatóbb Beállítások menü létezését is megerősítik. Az ITHome fotói tették fel a pontot a kézpzeletbeli „i”-re, hiszen az új rendszer átlátszó csempékiről és a Menüre is kiterjedő háttérképről egyaránt lerántották a leplet.

 

 

Érdemes visszaugrani Belfiore tweetjére, ugyanis az olvasható a végén, hogy igyekezetük ellenére bizonyos Windows 10 funkciókat ki kell gyomlálniuk a gyengébb, 512MB RAM-ot tartalmazó készülékekből. Ez azt jelenti, hogy a teljes Windows 10 élmény csak a közép- és felsőlategóriás WP mobilok esetén lesz garantált a szoftverfrissítés után, s bár a szerényebb hardverű belépő modellekre is elérhető lesz az update, bizonyos elemek hiányoznak majd belőle. Sajnos egyelőre nem tudni, pontosan milyen funkciók maradnak ki az olcsóbb és gyengébb készülékekből, és nem is tudunk tippelni, mivel még nem ismerjük az új rendszer legtöbb elemét.

 

 

A Microsoft most hasonlóan cselekszik, mint az Apple a nagyobb horderejű iOS frissítések során, amikor a régebbi készülékeire nem juttatta el azokat a szoftveres újdonságokat, amelyek megfeleleő működését nem tudta garantálni a gyenge hardver mellett.


 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza