Közösen üzemelteti 4G hálózatát a Telekom és a Telenor

MTI Sajtóadatbank - 2015. február 27.

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország közösen üzemelteti és fejleszti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát Budapest kivételével az egész országban - közölte a két cég, miután szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jóváhagyta a Magyar Telekom és a Telenor hálózati összekapcsolódását a 800 MHz-s frekvenciasávon.

A Telenor és a Telekom közleményében kiemeli: a hálózatmegosztás révén az érintett ügyfelek kétszer nagyobb kínált sebességű mobilinternet szolgáltatást vehetnek igénybe, illetve a kevésbé ellátott területeken élők is előbb juthatnak gyors mobilinternethez. A sebesség emelkedése és a lefedettség növekedése a következő hónapokban fokozatosan történik majd meg.

Az együttműködésnek köszönhetően a Magyar Telekom 2015 végére a korábban bejelentett 93 helyett várhatóan 97 százalékra, a Telenor pedig 95 százalékra növeli az országos kültéri lakossági 4G lefedettségét.

A hálózat közös üzemeltetése a szolgáltatók és előfizetőik közötti kapcsolatot nem érinti, a szolgáltatás folytonosságát nem befolyásolja, az ügyfeleknek teendője ezzel kapcsolatban nincs a közlemény szerint.



A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország megállapodásának köszönhetően az érintett vidéki lakosok hónapokkal, vagy akár egy évvel korábban élvezhetik a 4G technológia és a jobb lefedettség előnyeit, így a nagyobb le- és feltöltési sebességet, vagy a szakadozásmentes videolejátszást. A közösen üzemeltetett 4G hálózaton a mobilinternet szolgáltatás az érintett régiókban mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyszerre elérhető lesz, akik így több szolgáltató ajánlatai közül választhatnak, mint korábban - olvasható a közleményben.

A megállapodás értelmében a közösen kialakított kiépítési terv alapján a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. A megállapodás részeként a szolgáltatók a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltató részére bérbe adják. A frekvenciák bérbeadásáról szóló szerződést az NMHH a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jóváhagyta.

A két vállalat a közöttük létrejövő együttműködési megállapodásokról tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatalt.

A két cég kifejti, hogy a 800 MHz-es frekvenciatartomány különösen alkalmas a kisebb települések, ritkán lakott területek 4G hálózati ellátottságának növelésére. A kapacitások jobb kihasználása mellett a hálózatmegosztás a működési hatékonyságra is pozitív hatással van. Jelentős megtakarítás érhető el a hálózat működtetési és üzemeltetési költségeiben, ami élénkítheti a beruházásokat és az innovációt, és ezzel előmozdítja a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének javítását - hangsúlyozzák.

Kitérnek arra is, hogy a hálózat-megosztási megállapodás kizárólag technológiai együttműködés, amely a szolgáltatók kiskereskedelmi piaci tevékenységét semmilyen módon nem befolyásolja. "A szolgáltatók továbbra is versenyhelyzetben lesznek egymással az általuk kínált szolgáltatások és ügyfélkiszolgálás terén, ugyanakkor a 4G lefedettség a vidéki régióban a megállapodásnak köszönhetően már a közeljövőben természetes lesz a 800MHz-es tartományban" - olvasható a közleményben.

 



A Telekom és a Telenor szakértői a bejelentés kapcsán tartott háttérbeszélgetésen is megerősítették, hogy a kizárólag technológiai együttműködés nem terjed ki a kiskereskedelmi tevékenységre, így nincs hatással a cégek árképzésére, a marketing vagy az értékesítésre, a szolgáltatások továbbra is függetlenek maradnak. Az együttműködés kizárólag az úgynevezett radio access network (RAN) hálózatra, azaz a bázisállomások és a mobiltelefonok közötti kapcsolatra terjed ki.

Az együttműködés a tavalyi frekvenciapályázaton elnyert spektrum teljes hasznosítási idejére, 15 plusz 5 évre szól.

Elhangzott az is, hogy a frekvenciák haszonbérbeadását egy tavalyi jogszabályváltozás, egy uniós jogszabály átvétele tette lehetővé. Az európai országokban számos hasonló együttműködésre van példa a mobilszolgáltatók között.

A Vodafone Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a másik két szolgátató együttműködésének bejelentésére.

Közleményükben azt írták: "A Vodafone a frekvencia pályázaton tett vállalásainak megfelelően az év végéig egyedül több 800 MHz-es bázisállomást épít, mint versenytársai közösen – mondta Diego Massidda vezérigazgató, hozzátéve hogy az elmúlt évek piaci fejleményeinek tükrében a Vodafone nem tekinti meglepőnek, hogy a két másik szolgáltató a ma bejelentett lépésre kényszerült."

 

Vissza