Embert gázolt a Google robotautója [Frissített]

MTI Sajtóadatbank - 2015. július 21.

Az internetóriás csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy apró, kétüléses robotkocsijainak egyikébe hátulról belement egy másik autó a kaliforniai Mountain View-ban lévő irodája környékén, és a robotautóban ülő három ember kisebb nyakrándulást szenvedett.

Első alkalommal volt részese személyi sérüléssel járó közúti balesetnek a Google vezető nélküli autója. A cég szerint a robotkocsi egy útkereszteződés közelében állt, amikor a másik jármű nagyjából 27 kilométer per órás sebességgel belehajtott. A fedélzeti érzékelők szerint a másik autó nem fékezett. A baleset július 1-jén történt, és az utasokat nem sokkal később már ki is engedték a kórházból.

A vállalat június végén jelentette be, hogy már élesben teszteli legújabb robotautóit a kaliforniai Szilícium-völgyben lévő főhadiszállása környékén. Az új modelleket úgy tervezték, hogy kormánykerék és fékpedál nélkül működjenek, ugyanakkor az első éles teszteken - a kaliforniai törvényeknek megfelelően - még felszerelik ezekkel az autókat, és biztonsági sofőr is ül bennük.

A Google robotautói 14 kisebb baleset részesei voltak az elmúlt hat évben.


A Google által korábban közreadott dátummegjelölés nélküli kép a vállalat saját fejlesztésű, önmagát vezető autójának korai verziójáról (MTI/EPA/Google)

 

Frissítés (július 22.): mint kiderült, a jármű nem a kétüléses Google miniautó volt, hanem egy Lexus hobbiterepjáró, amelyben három tesztelő ült az eset ideje alatt.

Vissza