LG G5 teszt – mit tud az LG G sorozatának ötödik változata?

Juhász Tomi - 2016. augusztus 15.

Nálunk járt egy rövid teszidőszakra a kisebbik dél-koreai gyártó zászlóshajója, az LG G5. A telefon unibody házat, cserélhető akkumulátort, bővíthetőséget és modularitást ígér a jelenleg elérhető legjobb specifikációk mellett. Lássuk mire elég mindez.

Modularitás

Sajnos az egyik legfontosabb újítást és feature-t nem tudtuk a tesztelni az LG-nél, szóval álljon itt csak a leírása ezeknek.

Az eltávolítható alsó rész lehetőséget biztosít különböző tartozékok, ún. Friends csatlakoztatására. Alsó modult egy apró gomb lenyomása után eltávolíthatjuk, így hozzáférünk az akkuhoz, csatlakoztathatjuk a cseremodult. A modulhoz természetesen csatlakoztatni kell az aksit, de az alapmodulból kiindulva a folyamat és a mechanizmus stabilnak tűnik, szóval a további modulok is hasonlóan masszívan kapcsolódhatnak. Jelenleg két modul érhető el: az LG Cam Plus és az LG Hi-Fi Plus.

Az LG Cam Plus 1200 mAh-val toldja meg az akkuidejét a készüléknek, illetve kapunk egy markolatot, amivel könnyebbé válik a fényképezés. Kapunk fele extra interfészt is: dedikált kamera és videófelvevő gomb, zoom görgő. A Hi-Fi Plus a zenehallgatásban segíti a felhasználót, Bang & Olufsen nevével jelzett 32 bites DAC és erősítő sokkal jobb zenehallgatási élményt ígér. Sajnos egyik kiegészítőt sem tudtuk kipróbálni, pedig ezek jelentik a G5 fő vonzerejét.

Mindenezeken kívül még két extra modul is elérhető lesz később, egy VR set és egy 360 kamera.

Üzemidő

A telefon belsejében egy 2800 mAh akkut találunk, átlagosan 3 és 4 óra közötti screen on time-ot értem el, ami elég volt az egész napi használathoz. Ez social media appokat, fényképezést, egy kis telefonálást és zenehallgatást jelentett. Pokémon Go nem volt benne . A telefon támogatja a Quick Charge 3.0 technológiát, és a teljes töltési idő 1 óra 20 perc volt a mérések alapján, de ha csak egy gyors töltésre van lehetőség, nagyjából 50%-ra fel lehet tornázni kb. 30 perc alatt. A G5 akkumulátora több mint kielégítő, de kicsit lemarad a mezőnytől, sőt saját elődjétől is. Viszont a cserelhető akku egyelőre a leggyorsabb töltési metódus, és ezzel leelőzi a versenytársakat.

Szoftver

A szoftveres felület a G5 legvitatottabb része, konkrétan az Android 6.0.1.-re szabott új LG Home 5.0, amely nagyban különbözik az alap Android UI-től, és szerencsére előnyére a régi LG felületektől is. Az új gyári launcher az LG eddigi legletisztultabb UI-ja, megszabadult a felesleges bloatware alkalmazásoktól, és végre ide is elért a „kevesebb több” hozzáállás, ahogy azt más gyártóknál is láthattuk: nincsenek felesleges, duplázott alkalmazások, összességében egy nagyon letisztult Android élményt kap a vásárló. Egyedüli nagy változtatásként az App Drawer eltüntetését emelném ki, ez első látszatra inkább közelebb hozta az LG felületét az iOS-hez, mint az Androidhoz. Elsőre furcsa is volt, hiszen az ember Androidnál a widgeteket és a legfontosabb alkalmazásokat pakolja ki kezdőképernyőre. Viszont itt minden alkalmazás ömlesztve található meg egy helyen az iOS-hez hasonlóan. Természetesen az Android testreszabhatóságának köszönhetően ez gyorsan áthidalható egy a Play Store-ból letöltött launcher segítségével, vagy akár a régebbi LG Home 4.0 is letölthető, amivel visszakapjuk az app drawert megtartva az LG feelinget.
 

 


A kis átalakítások, mint a menü és az értesítési sáv színe (fehér és világoszöld), vagy a Beállítások 4 panelba rendezése átgondoltak és jól harmonizálnak a UX-szel. Az on-screen gombok továbbra is jól testreszabhatóak és az LG nagyon megkönnyítette, hogy melyik alkalmazások rejtsék el azokat automatikusan.

Összegezve, az LG G5 az eddigi legletisztultabb szoftveres élményt nyújtja a dél-koreai gyártó kínálatában. Azt is érdemes kiemelni, hogy sokáig pont az LG saját felülete okozta a legtöbb teljesítménnyel kapcsolatos problémát a készülékeken, de ebben az esetben nincs erről szó. Az LG egy valódi, igazi csúcskategóriás telefonhoz méltó sebesség élményt kínál.

Kamera

Tradícionálisan az LG mindig egy kameramodult kínált készülékei hátlapján, de a tavaly megjelent V10-zel elsőként két kamerát helyeztek el a előlapon, idén pedig a G5 hátuljára költözött egy dupla kameramodul. Az elsődleges, nagyobb optika 16 MP-es, optikai képstabilizátoros, f/1.8 apertúrájú, míg a másik egy kisebb 8 MP-es, f/2.4 rekesznyílású 135 fokos széles látószögű érzékelő. A kamera UI nem sokat változott a V10 óta, kivéve a két kis ikont, mellyel a kamerák között válthatunk.
 


A főkamerával lőtt képek élesek, részletgazdagok, az egyik legjobb kameramodul a piacon. A színhelyesség rendben van, és szerencsére nem látni túl sok felesleges élesítést szoftveres oldalról. A két kameramodul látószöge közötti különbség jól látható, és sok esetben jól jön a sokoldalúság. Viszont a nagylátószögű optika nincs a „fő” kamera szintjén, a különbség gyorsan kivehető.

Kevés fény mellett a kamera átlagosan szerepel, nem éri utol az abszolút legjobbakat. Amíg a lézeres autófókusz nappali fényben segíti a villámgyors autófókuszt, sötétebb helyzetekben már nem segít, és tovább tart a fókusz, mint az elvárnánk. Egy váratlan dologba is beleütköztem: mikor gyenge fényviszonyok mellett szerettem volna használni a kamerát, a telefon szoftveresen szerette volna a képzajt minél jobban kiszűrni, és emiatt a kamera interfész nagyon lelassult és a kép a keresőn keresztül megszűnt folyamatosnak lenni. Ilyennel azért nem találkoztam korábban, de hozzá kell tennem, hogy normális fényviszonyok között a kamera a tőle elvártan teljesített.

 

Összegzés

Összegezve, az LG G5 egy hetes használat után felemás szájízt hagyott maga után. Minden benne van, amit kívánhatnánk egy okostelefontól: nagy felbontású és éles kijelző, jó kamera modul, hosszú akkuidő, megfelelő rendszersebesség, ujjlenyomatleolvasó. De valahogy a telefon kézbevétele után az az érzés fogott el, hogy ez nem elég. Nem olyan prémium, mint a konkurencia: az összeszerelés hagy kívánnivalót maga után, a kijelző sem az igazi OLED hiányában. Ezek tényleg apróságok egy összeségében nagyon jó telefonnál, de az összképet elrontják.

Mindezek ellenére a unibody ház és a cserélhető akkumulátor olyan feature, amit sem az LG, sem a konkurencia nem lépett meg. Látszik, hogy a modularitásnak rendelték alá a készüléket, de ez a tendencia még csak most van kibontakozóban. Kiváncsian várjuk, hogy fogja az LG ezt a funkcionalitást a jövőben továbbvinni.

Mindent egybevetve, valahogy egy megfoghatatlan dolog miatt kevésnek éreztem a telefont. 2016-ban az LG zászlóshajója kevés a konkurenciával szemben.

Specifikációk:

Kijelző:

5,3 inches QHD LED technológia

Processzor

Qualcomm Snapdragon 820

RAM

4 GB

Tárhely

32 GB, microSD kártya bővíthetőséggel

Kamera

Fő kamerák: 16 MP OIS, széleslátószögű 8 MP

Előlapi: 8MP

Adatkommunikáció

Wifi 802.11a/b/g/n/ac

USB Type-C, NFC, Bluetooth 4.2

Szenzorok

Ujjlenyomatleolvasó

Akkumulátor

2800 mAh Quick Charging 3.0

Szoftver

Android 6.0.1 Marshmallow LG Home 5.0 UI

Méretek

149,4 x 73,9 x 7,7 mm

Elérhető színek

Arany, Titán, Ezüst, Rózsaszín

Modulok

LG Cam Plus & LG Hi-Fi Plus B&O Play-jel.

Vissza