Ezek 2020 legjobban várt csúcsmobiljai

Kütyü Magazin - 2020. január 24.

Leginkább az 5G-nek köszönhetően nagy változások küszöbén áll 2020-ban az okostelefonos piac, a gyártók pedig kivétel nélkül felkészültek arra, hogy alkalmazkodjanak az aktuális trendekhez és igényekhez. Ennek megfelelően már nemcsak a csúcskategóriában, hanem az olcsóbb készülékek között is megjelenhetnek az első olyan okostelefonok, melyek támogatják az új technológiát, noha a szegmens legjobban várt eszközeit ezért természetesen a zászlóshajók között találhatjuk. Hogy melyek lesznek az előttünk álló hónapok legjobban várt csúcsmobiljai? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Samsung Galaxy S20

Bár a logika szerint S11 névre kellett volna keresztelniük, a Samsung azonban úgy döntött, hogy Galaxy S20 név alatt dobja piacra legújabb okostelefonjait, melyek az év elsőként bemutatott csúcskészülékei lehetnek a 2020-as esztendőből. A telefon alapmodellje – az Ultra névre hallgató extra változatról még nem érkeztek hírek – várhatóan a Qualcomm Snapdragon 865-ös lapkakészletre épül fel, a memória tekintetében pedig már 12GB RAM-ot rendszeresít benne a gyártó, méghozzá legalább 128GB belső tárhely mellett, melyeket egy 4500 mAh-s akkumulátor hajt meg 25W-os gyorstöltés társaságában.

A kijelző terén egy Infinity-O Displayt találhatunk majd, mely több forrás szerint is 20:9-es képaránnyal és 1440x3200 képpontos felbontással büszkélkedhet. A 120Hz-es képfrissítési ráta mellett a készülék már kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasót is kap, és nem hagyja cserben a fotózás megszállottjait sem. Bár a Samsung 108 megapixeles központi fényképezőgépét csak a készülék Ultra változatába építhetik be, azonban az alapkiadás is egy tripla rendszert kaphat, mely egy 64 megapixeles fő szenzorból, és egy-egy 12 megapixeles segédszenzorból áll össze.

Kiszivárgott kép a Samsung közelgő csúcsmobiljáról. Forrás: 91.mobiles.com

Xiaomi Mi 10

A Xiaomi a kínai telefongyártók közül a legnagyobb fejlődést tudta bemutatni az utóbbi néhány évben, ami nem véletlen, hiszen rendkívül versenyképes árakon kínálnak kiváló minőségű eszközöket. Éppen ezért 2020-ban tőlük várjuk az egyik legnagyobb okostelefonos durranást, méghozzá a Xiaomi Mi 10 képében, mely a nagyobbak mintájára egy Pro változattal is rendelkezik majd a megjelenéskor. A készülék várhatóan Snapdragon 865-ös lapkakészletre épül, és teljes mellszélességgel támogatja az 5G-technológiát, az erősebb típus pedig főleg a játékosok legnagyobb örömére 120Hz-es kijelzővel kerül piacra. 

A telefonról annyi biztos még pár előzetesen kiszivárgott fotó alapján, hogy szinte teljes egészében kávamentes kijelzővel érkezik - egészen hasonló az összkép a Mi Note 10-hez -, miközben az AMOLED kijelző semmiféle szenzorszigetet sem kapott, tehát még csepp alakú notch sem található rajta. Cserébe egy kameralyukkal kell megbarátkoznunk az előlapon, míg a hátlapra egy nagy teljesítményű, háromszenzoros rendszer kerülhetett fel.

Huawei P40

A Huawei P40 várhatóan a legnagyobbakkal kíván versenybe szállni, ezáltal egy 5G-képes Kirin 990-es lapkát rejt majd a készülék, méghozzá a legnagyobb modell esetében akár 12GB RAM és 512GB ROM társaságában. Nem kell aggódni az Android-pártiaknak, a telefonon várhatóan a Google operációs rendszerének tizedik generációja futhat, méghozzá a szokásos EMUI 10 kiegészítéssel, egészen különleges, az oldalakon lekanyarodó kijelzővel, melyet legalább 6,5 hüvelykesre becsülnek az elemzők. 

A kamerák tekintetében a Huawei P40 közvetlen elődjéhez hasonlóan ismét egy igazi nagyágyú lehet majd. Miközben az előlapról eltűnik minden notch, és egy dupla szenzornak helyet biztosító kameranyílással kell megbarátkoznunk, addig a hátlapra egy igencsak tiszteletet parancsoló szenzorsziget került fel. Ebben várhatóan három kamera kap helyet az alapkiadásban, de érkezik a P40 Pro, melyben már egy négy fényképezőgépet felvonultató szisztéma lesz megtalálható. Utóbbi érdekessége, hogy az egyik szenzor ötszörös optikai zoomra lesz képes, méghozzá periszkópos megoldás társaságában, ami a gyakorlatban elképesztő teljesítményt jelent a fényképezés kedvelőinek.

További érdekesség, hogy felröppentek hírek egy Huawei P40 Pro Premium Editionről is, mely nem véletlenül kapta ezt a nevet, lévén az erősebb hardver mellett ebben már öt hátlapi kamerát alkalmazott a kínai gyártó, vagyis összesen egy hétkamerás okostelefonról beszélhetünk. Bár az amerikai embargó egy kicsit megnehezítheti a dolgukat, szerencsére Magyarországon a szervizellátással nincs probléma

iPhone 12

Az Apple is nagy dobásra készül idén, méghozzá olyannyira, hogy a hírek szerint a szokásosnál is több okostelefont szeretnének piacra küldeni, így már tavasszal jöhet a régóta várt iPhone SE második generációja - mely valószínűleg egy átalakított iPhone 8 lesz -, míg ősszel a szokásos új készülékek. Az iPhone 12 idén is több típusban láthat majd napvilágot, de mindegyikben a legújabb Apple lapkák adhatják az erőforrás legjavát, noha a kötött szisztémának köszönhetően az amerikaiak nem merészkednek túl magas szintekre a rendszermemória kapcsán, így a legerősebb modellekbe is csak 6GB RAM kerülhet, ami szám szerint kevés ugyan, de a jól optimalizált iOS miatt ebből is bivalyerős konstrukciót tudnak majd felépíteni.

Miközben az Apple komoly dizájnváltásra készül az idén - várhatóan visszatérnek az iPhone 4 alapjaihoz -, a méretek tekintetében négy modellre is számíthatunk tőlük. Az alapkiadások 5,4 és 6,1 hüvelykes OLED panellel érkeznek, de jönnek prémium változatok, melyek 6,1 és 6,7 hüvelykes képátlóval büszkélkedhetnek majd. A kamerák tekintetében megapixelekről még nem hallottunk, de az már most biztosnak tekinthető, hogy a két alaptípusnál dupla hátlapi rendszer üzemel majd, míg a prémium verzióknál egy hármas szisztémát álmodott meg a gyártó.
 

Feltehetően így fog kinézni az iPhone 12-es széria két modellje. Forrás: Forbes.com

Vissza