A Panasonic bemutatta idei csúcstévéjét

Kütyü Magazin - 2021. január 10.

A Panasonic bejelentette az OLED TV-kínálatának csúcsmodelljét a 65 és 55 hüvelykes képátmérővel is kapható JZ2000 televíziót.

A hollywoodi hangolásnak és a kiváló színhűségnek köszönhetően már régóta a Panasonic OLED televíziók nyújtják a legkiválóbb élményt a filmekhez és a minőségi tévésorozatokhoz. A JZ2000 az alacsony késleltetéssel illetve a változtatható frissítési rátájú (VRR) HDMI 2.1 és a gyors képráta (HFR) támogatásával azonban immár a gamer-eknek is tökéletes megoldást kínál.

Ha nem szeret a beállításokkal bajlódni, a JZ2000-et Önnek találták ki. A televízió új processzora mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a lejátszott tartalom típusát, és annak megfelelően automatikusan optimalizálja a képet és a hangot, hogy Önnek mindig tökéletes élményben legyen része, anélkül, hogy a kisujját kéne mozdítania.

A Panasonic egyedi kivitelezésű, felfelé sugárzó hangszóróihoz oldalra sugárzó hangszórók is társulnak, és az így alkotott térhangzás felejthetetlenné teszi a filmeket, a sportközvetítéseket és a játékokat. A JZ2000 a Panasonic továbbfejlesztett OLED paneljét alkalmazza, amely jelentősen megnövelt csúcs- és átlagfényerőt biztosít, és ezzel kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Jaszusi Murajama, a Panasonic vizuális és hangtechnikai üzleti egységének termékstratégiai igazgatója így fogalmazott: „A JZ2000 jelképezi mindazt, amire a Panasonic törekszik. A kimagaslóan pontos megjelenítéssel ideális filmélményt adó Panasonic televíziók biztosították az alapot, amelyre építve új területeken, például a játékok világában is még jobb élményt tudunk kínálni. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a nézők automatikusan a legjobb kép- és hangbeállításokat élvezhetik. Az a célunk, hogy a vásárlóink teljes mértékben átélhessék a kedvenc tartalmaikban rejlő élményeket. Akár film-, játék- vagy sportrajongók, esetleg más műfajokat kedvelnek, azt szeretnénk, hogy mindig olyan kimagasló vizuális és hangélményben legyen részük, amely élvezetet és elégedettséget nyújt számukra.”

 

HCX PRO AI PROCESSZOR ÉS AUTO AI ÜZEMMÓD

A JZ2000 lelke a vadonatúj HCX Pro AI processzor, amelyben az AI a mesterséges intelligenciát jelöli.

A HCX Pro AI segít, hogy a nézők mindig optimális élményt élvezhessenek. A processzor meghatározza, hogy milyen tartalmat játszanak le (mozifilm, sport, zene, interjú, stb.), és automatikusan annak megfelelően állítja be a kép- és hangminőséget.

A HCX Pro AI processzor másodpercenként elemzi a képet, és így valós időben azonosítja a lejátszott tartalmat. Ezután a processzor mesterséges intelligenciája összehasonlítja a lejátszást a korábban megtanult és eltárolt tartalomtípusokkal, hogy képes legyen automatikusan a lejátszott tartalomhoz hangolni a kép- és hangminőséget. 

Ha például a processzor azt érzékeli, hogy focimeccset néz, akkor úgy állítja be a képet, hogy a fű természetes hatású legyen és a játékosok is élethűbben látszanak, a hangzást pedig úgy módosítja, hogy a stadion nézőterén érezhesse magát. Amikor viszont filmet érzékel a rendszer, a színek pontosságára helyezi a hangsúlyt, és a hollywoodi stúdiókkal való együttműködésből szerzett sokéves tapasztalat felhasználásával állítja be a televízió a képminőséget, hogy a néző elé a Panasonictól megszokott moziélmény táruljon.

A mesterséges intelligenciát hosszasan tanították több mint egymillió különböző tartalommal, hogy a nézők többségének kényelmes módon lehessen élvezni a kedvenc tartalmakat ideális kép- és hangminőségben, anélkül, hogy ez fejtörést okozna nekik.

 

FEJLESZTÉSEK A JÁTÉKOK VILÁGÁBAN

A HCX Pro AI processzor által biztosított teljesítménnyel a Panasonic tovább csökkentette a játékoknál a késleltetést. A bemeneti késleltetés (input lag) mutatja meg, hogy mennyi idő telik el a játékkonzol gombjának megnyomása és a hatás képernyőn való megjelenése között. A JZ2000 az OLED televíziók között az egyik legrövidebb késleltetéssel rendelkezik. A késleltetés csökkentése nem a mindenhol tapasztalható panelfejlesztéseknek köszönhető, hanem a Panasonic technológiai újításainak.

A késleltetés csökkentése a JZ2000 televízión megtalálható ‘Game Mode Extreme’ egyik fő eleme. A Game Mode Extreme az alábbiakat nyújtja:

  • Rövid késleltetés
  • HDMI 2.1 változtatható frissítési ráta (VRR) és magas képráta (HFR) támogatása
  • Külön kép üzemmód a játékokhoz („game mode”)
  • Támogatja a HDMI Power Linket, amellyel még könnyebben és nagyobb élvezettel használhatja Panasonic televízióját a CEC szabvány által nem támogatott eszközökkel, például régebbi set-top-boxokkal vagy számítógépekkel.

A Game Mode Extreme olyan gördülékeny játékélményt nyújt a JZ2000 televízión, ami az amatőr és profi gamer-eknek is megfelel.

 

HANGTECHNIKAI FEJLESZTÉSEK

A JZ2000 még szélesebbre tárja a lehetőségeket, amelyeket egy ilyen teljes körű megoldás nyújthat a lenyűgöző hangzás és a magával ragadó képek terén.

A JZ2000 az elődjéből már ismert felfelé sugárzó hangszórók mellett oldalra sugárzó hangszórókat is tartalmaz. A 360° Soundscape Pro hangtechnikai csomag képes megszólaltatni a Dolby Atmos mindent körülölelő hangélményét. A felfelé, oldalra és előre sugárzó hangszórók együtt szólaltatják meg a Dolby Atmos tartalmak hangterét.

Több hangszórójával a JZ2000 jobban át tudja adni a hangok irányát, így a nézők még jobban elmerülhetnek a jelenetben. Filmnézés közben átélhetik az igazi mozihangzást, sportközvetítéseknél pedig a stadion lelátóján érezhetik magukat. A JZ2000 erőteljes és dinamikus hangzást szólaltat meg masszív basszussal. A “Tuned by Technics” hangrendszert a Technics, a Panasonic neves hangtechnikai márkájának mérnökei segítettek kifejleszteni. 

 

EGYEDI OLED PANEL

Elődjéhez hasonlóan a JZ2000 is a Panasonic egyedi fejlesztésű Master HDR OLED Professional Edition paneljét kapta meg, ami azt jelenti, hogy a JZ2000 fényereje messze felülmúlja OLED versenytársait.

A páratlan Master HDR OLED Professional Edition panel egyedi kialakítását kizárólag a Panasonic kutató- és fejlesztőmérnökei végezték. Ennek köszönhetően még pontosabban lehet szabályozni a képminőséget befolyásoló paramétereket. Egy átlagos OLED televízióhoz képest a Master HDR OLED Professional Edition panel nagyobb csúcs- és átlag fényerőre képes, ami megnöveli a dinamikus tartományt. Ehhez hasonlítva más OLED televíziókon kifejezetten sötétnek tűnnek a HDR tartalmak.

 

HOLLYWOODI HANGOLÁS ÉS FORMÁTUMTÁMOGATÁS

Az új JZ2000 OLED a Panasonic japán műszaki és mérnöki tudásból származó technológiai precizitását és Stefan Sonnenfeld fényelési szakértelmét ötvözi egy televízióban. 

Stefan Sonnenfeld a Company 3 alapítója és vezérigazgatója a világ leghíresebb filmkészítőivel dolgozik együtt. Sonnenfeld a legnevesebb művészek azon maroknyi csapatához tartozik, akik a fényelés segítségével új szintre emelték a történetmesélést és az érzelmek kommunikálását. Az NPR által a „filmezés Da Vincijeként” emlegetett Sonnenfeld fényelő képességeit a legnagyobb mozifilmekben csillogtatta meg az elmúlt évtizedben: Csillag születik, Wonder Woman, Az acélember, A Szépség és a Szörnyeteg, Star Wars: Az ébredő erő, Jurassic World és 300, csak, hogy egy párat említsünk. Más élvonalbeli fényelést végző szakemberekhez hasonlóan Sonnenfeld is a Panasonic nagyméretű OLED képernyőin mutatja meg ügyfeleinek munkája eredményét. A Panasonic OLED televízióit széles körben alkalmazzák filmstúdiók és utómunkálatokat végző cégek.

A JZ2000 számtalan HDR-formátumot támogat, ilyen a Dolby Vision IQ, a Dolby Vision, a Filmmaker Mode valamint a fényképeket HDR-minőségben megjelenítő HLG Photo technológia. 

A Filmmaker Mode-hoz, ráadásul saját Intelligent Sensing funkciót fejlesztett a Panasonic, amely dinamikusan változtatja a kép beállításait a környező fényviszonyoknak megfelelően. 

A Dolby Vision IQ a Dolby Vision képességeit a HDR-en túl is kamatoztatja nézők számára a képminőség képenként történő, a környező fényerősséget és a tartalmat is figyelembe vevő optimalizálásával, úgy, hogy a felhasználóknak még a távirányítóért sem kell nyúlniuk.

A JZ2000 az adaptív HDR+ funkciót is támogatja, amely a szoba világításához alkalmazkodva szabályozza a HDR tartalmakat, hogy sötétben és világosban is a filmkészítők szándékainak megfelelően jelenjenek meg a képek a részletek és a kontrasztok feláldozása nélkül.

 

MY HOME SCREEN 6.0 FEJLESZTÉSEK

A JZ2000 a Panasonic elismert televíziós operációs rendszerének legújabb változatát a My Home Screen 6.0-t futtatja. Az új verzió jelentős fejlesztéseket tartalmaz, amikkel még jobb lett a rendszer használata. 

A my Scenery funkcióval hangulatának vagy a napszaknak megfelelő előre feltöltött vagy saját háttérképet vagy videót állíthat be. Ez tökéletes lehet a pihenésre szánt percekre vagy lefekvés előtt. A LUMIX CLUB Japán csodáit bemutató fotóin kívül a LoungeV Studioval (www.loungev.com) is együttműködünk, hogy a legszebb videókkal oldódhasson fel egy-egy nehéz munkanap után.

A duál Bluetooth kapcsolattal a televízióról két külön Bluetooth eszközre továbbíthat egyszerre hangot. Így például Ön és párja is nézhet késő éjjel filmet Bluetooth fejhallgatókkal, anélkül, hogy a gyerekek alvását zavarnák. 

A menürendszert is továbbfejlesztették, hogy gyorsan elérhesse a leggyakrabban használt kép- és hangbeállításokat.

A JZ2000 a legelterjedtebb hangvezérlő alkalmazásokkal is működik, így a felhasználók a legfontosabb televíziófunkciókat a hangukkal is képesek vezérelni.

Vissza