Az LG új OLED- és továbbfejlesztett LCD paneles tévéi még jobb felhasználói élményt nyújtanak

Kütyü Magazin - 2021. január 17.

Az LG Electronics (LG) az új OLED, QNED Mini LED, valamint NanoCell készülékeivel az eddigi legimpozánsabb prémium kategóriás tévépalettáját mutatja be. A sorozat 48C1 modellje elnyerte a CES legjobb innovációinak járó Best of Innovation díjat, de az online megrendezett eseményen számos további LG televízió is elismerésben részesült. Az LG prémium tévéi idén kívül-belül megújultak: az új OLED képernyő mellett bekerült a kínálatba a Quantum NanoCell színtechnológiát mini LED háttérvilágítással ötvöző, így pontosabb színvisszaadásra és nagyobb kontrasztarányra képes, továbbfejlesztett LCD panelstruktúra — azaz a QNED Mini LED —, továbbá a frissített, mesterséges intelligenciával felvértezett processzor, de megújult a webOS felhasználói felület és a dizájn is.

A kiváló képminőségű, idén még nagyobb képernyőméretben elérhető 2021-es LG OLED tévék az új modelleknek köszönhetően a vállalat eddigi legátfogóbb kínálatát hozzák. Az LG legújabb, G1-es szériájába tartozó, az OLED technológia következő lépésének számító OLED evo tévék a jobb fényerő révén még tisztább, részletgazdagabb és realisztikusabb képmegjelenítésre képesek.

 

Az LG a képernyőméretet tekintve minden eddiginél bővebb választási lehetőséget kínál az OLED tévék rajongóinak. Az egyedülálló LG C1 széria például a gamerek által kedvelt 48 hüvelykes, valamint az akár nagyobb társasággal való közös mozizásra alkalmas, 83 hüvelykes méretben is elérhető lesz. Ráadásul az új Gallery Stand talp vonzó alternatívát nyújthat azoknak, akik azért nem a szorosan falhoz simuló dizájnt lehetővé tevő konzolt választják, mert ragaszkodnak az enteriőr rugalmas alakításához.

Az LG Z1, G1 és C1 sorozat OLED készülékei, a QNED Mini LED LCD tévék közül a QNED99 és a QNED95 modellek, valamint a NanoCell televíziók közül a NANO99 és a NANO95 típusok az LG legújabb, negyedik generációs, mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett intelligens α (Alpha) 9 processzorát kapták. Ez a központi vezérlőegység mélytanulás segítségével képes a kép felskálázására, így bármilyen minőségű tartalom a készülék méretétől függetlenül tökéletesen jelenik meg az önálló fényt kibocsátó képernyőkön. Az LG legújabb processzora az AI Picture Pro funkció révén felismeri a képernyőn látható objektumokat — például emberek arcát vagy testét, illetve különbséget tesz a háttér és az előtér között —, és azok egyesével történő, automatikus feljavításával és élesítésével még élethűbb, 3D-szerű képet hoz létre. A negyedik generációs α9 processzor a tartalom típusának felismerésével képes a legkülönbözőbb otthoni körülményekhez és fényviszonyokhoz igazítani a képminőséget és a jelenetek fénymennyiségét.

 

Ezen kívül a processzor megkapta az LG AI Sound Pro új verzióját, amely idén két újdonsággal érkezik. A virtuális 5.1.2 térhatású hangzás magával ragadó hangélményt nyújt a tévé beépített hangszóróin keresztül, míg az automatikus hangerő-szintező (Auto Volume Leveling) egységes hangerőt biztosít a tévé- és streamingcsatornák közti átkapcsoláskor, amivel egy, a tévénézőket régóta bosszantó problémára nyújt megoldást.

Az LG legújabb készülékei kivételesen intuitív felhasználói élményt nyújtanak a vállalat frissített webOS 6.0 okostévé-platformjának köszönhetően. A teljesen átalakított kezdőképernyővel, valamint a teljesítmény és a funkciók fejlesztésével a webOS 6.0 gyorsabb hozzáférést biztosít az alkalmazásokhoz, emellett személyre szabott ajánlatokkal segíti a felhasználót a tartalmak felfedezésében. A továbbfejlesztett, valamint a népszerű tartalomszolgáltatók platformjaihoz dedikált gyorsgombokkal ellátott távirányító (Magic Remote) segítségével a felhasználók egyszerűen navigálhatnak az LG újgenerációs tévéin, illetve az egyre bővülő webOS ökoszisztémában.  

 

A fogyasztók, a technológiai szakértők, valamint a filmipar legnagyobbjai által is a legjobb kijelzőkként elismert LG OLED tévék idén még magasabbra teszik a mércét a képminőség terén. Az önálló fénykibocsátásra képes képpontokra épülő technológiával ellátott 2021-es készülékek panelje tökéletes fekete megjelenítésére képes, emellett 100 százalékig színhű, amelyet a termékteszteket végző globális ügynökség, az Intertek tanúsított. Az LG tévék a rendkívüli színek és kontraszt mellett ráadásul Dolby Vision IQ és Dolby Atmos támogatással bírnak, így a nézőt körülölelő élményt teljesen új szintre emelik.

Az LG OLED tévék a konzolos és PC játékokhoz legideálisabb kiegészítőnek számító kijelzőknek járó elismerést is begyűjtötték. A 2021-es OLED sorozat olyan funkciókkal érkezik, mint az 1 milliszekundumos válaszidőt és alacsony bemeneti késleltetést biztosító Game Optimizer mód, valamint a négy darab, legújabb HDMI specifikációkat támogató port. Az összes 2021-es webOS tévében – így a QNED Mini LED és a NanoCell készülékekben is – megtalálható Game Optimizer mód nem csak a játékokhoz szükséges összes beállítást biztosítja egy helyen, hanem automatikusan az adott játéktípushoz legmegfelelőbb beállítást alkalmazza, legyen az akár belső nézetű lövöldözős, szerep-, vagy valós idejű stratégiai játékról. Az akadozás- és szakadásmentes nagyképernyős játékélmény érdekében az LG OLED tévék G-SYNC kompatibilisek, támogatják a FreeSync Premium funkciót, emellett változó képfrissítési gyakorisággal (VRR) képesek működni, amelyek mind a Game Optimizer-ben kezelhetők.

Ráadásul az LG a teljes 2021-es modellkínálatra kiterjesztette a HDMI 2.1 funkciót, így a készülékek mindegyike rendelkezik a fejlett audiojel-kezelési lehetőségeket biztosító eARC, valamint az alacsony késleltetésű játékmódot automatikus bekapcsoló ALLM móddal. Az LG QNED90 Mini LED, a NANO90 és a NANO85 NanoCell tévék emellett a változó képfrissítési gyakoriságot (VRR) is támogatják, így még kiemelkedőbb élményt nyújtanak a videojátékok szerelmeseinek.

 

Az LG a felelős gyártásra is odafigyel az OLED készülékeknél. A 2021-es OLED készülékcsalád paneljeinek előállítása minimális környezeti hatással jár, melyet a svájci Societe Generale de Surveillance (SGS) tesztelőcég is tanúsít: a gyártás során kevesebb veszélyes anyagot használnak fel, a keletkező légszennyező anyagok kibocsátása elhanyagolható, ráadásul a panelek nagymértékben újrahasznosíthatók. Az SGS mérési eredményei szerint az LG OLED tévépanelek esetében sikerült több mint 50 százalékkal csökkenteni az illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátását az azonos méretű LCD-panelekhez képest.

Az LG OLED tévék emellett hivatalosan is szemkímélők anélkül, hogy ez a képminőség rovására menne: a készülékek alacsony kékfény kibocsátását a TÜV Rheinland, villogásmentességét pedig az Underwriters Laboratories tanúsítványa igazolja. A készülékekben ráadásul a világ első olyan OLED paneljét használják, amely megfelel az egészségügyi szabványokat meghatározó amerikai ügynökség, az Eyesafe kékfény-kibocsátásra vonatkozó követelményeinek. A tesztek tanúsága szerint az LG OLED tévék körülbelül 50 százalékkal kevesebb kék fényt bocsátanak ki, mint egy hasonló méretű prémium LCD TV panel.

Az új OLED tévékkel tökéletes összhangban való működésre tervezett LG hangprojektorok szintén a vállalat környezettudatos gyártási szemlélete jegyében készültek. A hangeszközök külső borítása újrahasznosított anyagokból készül, míg a csomagolást úgy tervezték, hogy polisztirolhab-elemek nélkül is megvédje a termékeket a dobozban. 

„A 2021-es OLED tévéink kínálatában egyértelműen az az elköteleződésünk tükröződik, hogy minél magasabbra emeljük az iparági sztenderdeket és minél nagyobb értéket nyújtsunk a fogyasztók számára” — mondta Park Hyoung-sei, az LG Home Entertainment Company elnöke. „Új televízióink az OLED evo, vagyis az eddigi legfejlettebb paneltechnológiánk révén kétségkívül saját ligájukban játszanak, és bizton állíthatjuk, hogy vizuális élményben felülmúlhatatlanok.” 

Vissza