Különböző munkavállalóknak különböző eszközök

Kütyü Magazin - 2021. szeptember 18.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, ma már nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. A kényelmünk és az egészségünk szempontjából is fontos, hogy munkaállomásunk megfelelő kiegészítőkkel legyen ellátva. Az ideális informatikai háttér minden munkakörben mást jelent, és ez nem csak feladatkörönként, de személyenként is változhat. A Dell Technologies szakembere megosztja a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan alakíthatunk ki kényelmes, egészséges, és a munkánkat leginkább támogató környezetet.

Excel-táblák zsonglőre

Vannak olyan szakmákban dolgozók, pénzügyesek, marketingesek vagy salesek, akiknek fontos, hogy egyszerre több alkalmazást, dokumentumot tudjanak nézni, kezelni. Nem is kérdés, hogy az ő munkakörnyezetüket leginkább a monitor határozza meg, de mellette a billentyűzetre és az egérre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

•  Náluk a monitor tekintetében a méret is lényeges, hiszen egy 18 colos monitoron nem lesz rendesen látható több táblázat. Teljesítmény szempontjából a min. 60 Hz-es képfrissítés az ideális, amelyet az üzleti modellek már biztosítanak, de az is fontos, hogy a káros kékfény-kibocsátás csökkentéséről is gondoskodjon a modell, hiszen a kollégák egész nap a képernyő előtt ülnek. Vannak továbbá olyan szoftverek (pl. a Dell Display Manager), amelyek segítségével közel 40 előre elkészített képernyőfelosztásból válogathatunk, és akár 48 ablak is elhelyezhető egy eszközre. Mindezt körülbelül 1 perc alatt be is lehet állítani.

•  Főleg a pénzügyi területen dolgozóknak elengedhetetlen a megfelelően megválasztott billentyűzet, amellyel elkerülhető például a fájdalmas ínhüvelygyulladás. Munkájukat jól segíti a magyar kiosztású, numerikus résszel is rendelkező modell. 

•  Az egerek pedig az érzékelő technológiájában, a számítógéphez való csatlakozás módjában, méretben és egyéb paraméterekben is különbözhetnek egymástól. Egy vezeték nélküli, Bluetoothos egérrel nem kell a kábelrengeteggel bajlódni. Fontos szempont továbbá, hogy sokórás napi szintű használat esetén is kényelmes legyen. 

 

Az online megbeszélések sztárja

Az irodai munkát végző ember munkanapjának jelentős része eddig úgy telt, hogy egyik megbeszélésről a másikra rohant. Az online, majd a hibrid világba érkezve ezek jelentős része már a képernyő előtt történik. Mi alapján válasszunk ehhez kiegészítőket? 

• Kamerák terén is végtelen számú lehetőség közül válogathatunk. Nem csak a felbontás alapján dönthetünk, a kamera is lehet vezetéknélküli, és infrakamerával kiegészített megoldást is beszerezhetünk a rosszabb fényviszonyokhoz. A képfrissítési idők, illetve a rögzítési módok is különbözhetnek. Ha nem szeretnénk külön mikrofont is venni, akkor olyan modell ajánlott, amiben beépítve ez is megtalálható.

• A konferenciabeszélgetéseknél a fejhallgatók esetében három szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a hang minősége, a másik a mikrofon zajcsökkentő funkciója, a harmadik pedig a kényelem, hiszen előfordulhat, hogy több órán át is tart egy-egy értekezlet. Bizonyos megoldások szenzorokkal is fel vannak szerelve, amelyek érzékelik, ha levesszük az eszközt a fejünkről. Ekkor lenémítják a hangot és a mikrofont, majd amikor újra felvesszük a fülhallgatót, automatikusan visszaállítják a korábbi beállításokat.

• Az igényektől függ, hogy kinek melyik monitor az ideális. Aki nem használja a kamerát, annak nem szükséges egy beépített FullHD kamerás változat. Ha viszont valaki rendszeresen 30-40 fős értekezletekben vesz részt, ahol mindenki mutatja az arcát is, akkor nagy kijelzővel ellátott videókonferenciamonitorok az ajánlottak. Ezekkel ugyanis egy gombnyomással tudunk becsatlakozni az éppen aktuális megbeszélésbe.  A Dell Microsoft Teams-tanúsítvánnyal rendelkező videókonferencia-monitorai három méretben (24 colos - C2422HE, 27 colos - C2722DE, 34 colos ívelt - C3422WE) érhetők el, 2x5 W-os beépített sztereó hangszóróval és zajszűrő mikrofonnal is rendelkeznek. Ha a kamerát nem használjuk, a monitor keretébe egy mozdulattal elrejthetjük, így biztosítva a kameralencse mechanikus lezárását.

 

A grafikai csodák alkotói

A tervezői tevékenységet végzők, a grafikusok, a videókkal vagy akár 3D-s anyagokkal dolgozók számára elengedhetetlenek a nagyméretű, szemkímélő megoldásokkal felszerelt monitorok.

• Számukra olyan eszköz a megoldás, amely a tökéletes képrészletességet a megfelelő színkezeléssel párosítja. Például a Dell U4021QW 40 colos ívelt, ultraszéles WUHD 5K2K felbontású modell, amely különösen nagy képernyőfelületet biztosít. A szélesebb látómező és a közel egyenletes fókusztávolság segít abban, hogy ne fáradjon el annyira a szem. Ugyanakkor a képernyőfelbontás mellett, a magasabb képfrissítési sebesség és a dönthetőség is fontos szempont. 

• Az ultravékony laptopok oldalán egyre kevesebb csatlakozót találunk, kiegészítő és töltést kívánó okoseszközeink száma viszont folyamatosan növekszik, így szükség lehet egy dokkoló megoldásra vagy bővített portkínálatot biztosító USB HUB monitorokra. Ez utóbbiak ráadásul egy darab USB-C kábelen keresztül biztosítják a kép, a hang és a hálózati adatforgalom továbbítását, és a tápellátást is.

Mindent összegezve, a kiegészítők kényelmesebb, ezáltal hatékonyabb munkavégzést tesznek lehetővé és az egészség megőrzéséhez is hozzájárulnak. Hogy mégis mire van szükség, azt a munka típusa mellett az egyéni preferenciák, használati szokások határozzák meg. Mindenesetre érdemes az új típusú hibrid munkavégzésre hosszabb távon berendezkedni, és az irodai és az otthoni környezetet is a felhasználói igényeknek megfelelően kialakítani. 

Vissza